Kvalitativním požadavkům loni nevyhovovalo 15 procent kontrolovaných potravin, uvedli zástupci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Předloňský výsledek nesdělili. Nejčastější problémy loni byly například s džemy, vínem a medy. Přibývá prý případů, u nichž je podezření na záměrné šizení ze strany výrobců. Inspekce proto zintenzivňuje kontrolu jakosti potravin.

"Některá naše zjištění poslední dobou jsou alarmující," řekl ústřední ředitel SZPI Jakub Šebesta. Za alarmující příklady uvedl ovocný džem, v němž bylo jen 15 procent ovocné složky, či jakostní víno pančované vodou, které obsahovalo 73 procent. "Rozdíl je tak obrovský, že už to nemůže být technologická nedokonalost. My se domníváme, že už je to cíleně," podotkl Šebesta s tím, že se inspekce bude jakostním kontrolám potravin intenzivně věnovat i letos.

Při kontrolách kvality potravin inspektoři SZPI loni zkontrolovali celkem 3571 šarží. Právním předpisům nebo deklaraci na obale nevyhovovalo 536 z nich. Mezi nejvíc problematické skupiny potravin kromě vína a džemů patří například také med, masné výrobky a produkty z ryb.

Podle zástupců SZPI na rozdíl od kvality nejsou v posledních letech větší problémy s bezpečností potravin. Hygienické limity loni nesplnilo 3,6 procenta z 5094 cíleně kontrolovaných šarží potravin. Mikrobiologické požadavky pak nesplnilo 210 ze 4066 šarží.