Pracovníci královéhradecké hygienické stanice objevili při kontrolách výskyt nebezpečné bakterie listeria ve dvou výrobnách lahůdek. Jde o společnosti Gurmán plus a Zvičinské uzeniny a lahůdky. Obě provozovny zastavily produkci a jsou pod zvýšeným hygienickým dozorem. Médiím to oznámil ředitel Krajské hygienické stanice Ivan Kučera.
U firmy Zvičinské uzeniny a lahůdky ve výrobně Bílá Třemešná byla bakterie zjištěna v uzenářském salátu, který byl vyroben 18. prosince a má dobu spotřeby do 2. ledna. Firma podle Kučery ihned přerušila výrobu a zahájila kompletní sanitaci výrobny. "Dále stahuje tento výrobek z tržní sítě a provede další opatření ke zjištění příčiny kontaminace," uvedl Kučera.


Firma zatím neví, z čeho se mohla listeria do salátu dostat. "Veškeré suroviny jsme poslali k rozboru. Jeho výsledky zatím nemáme," řekl jednatel Zvičinských uzenin a lahůdek Josef Korda. Firma má v Dolní Brusnici druhý závod na výrobu výsekových masa a uzenin. "Tento provoz prošel kontrolou hygieny bez závad a běží normálně. V Bílé Třemešné probíhá sanitace," řekl Korda.


Gurmán plus vyrábí lahůdky pouze pro obslužný úsek obchodního domu Tesco v centru Hradce Králové. Bakterii hygienici objevili v hermelínovém a vitaminovém salátu. "Výrobna po našem upozornění okamžitě pozastavila výrobu a bylo přistoupeno k nápravným opatřením včetně komplexní sanitace. Závadné dva druhy salátů budou znovu vyráběny až poté, co bude zjištěna příčina kontaminace," uvedl Kučera.


Celkem hygienici v Královéhradeckém kraji v minulých dnech zkontrolovali 12 významnějších lahůdkářských výroben a odebrali v nich 21 vzorků.


V Česku hygienici bakterii listeria již například objevili v jesenické výrobně lahůdek OLE - lahůdky, výrobně Hejný v Litovli na Olomoucku a ve výrobně lahůdek v Zábřehu na Šumpersku patřící olomoucké společnosti Bikos cz. Předminulý týden objevili nebezpečnou bakterii v sýru Baladur od západočeské společnosti Prom-prodej a také v hermelínovém a pochoutkovém salátu výrobců Lahůdky-Palma Praha a Nové lahůdky Sixta z Ostravy. Už na podzim se nebezpečná bakterie objevila v loštické tvarůžkárně společnosti A.W.