Pozoruhodné je, že více než třetina lidí pije mléko méně než jednou týdně, a dokonce 28 % Čechů nepije mléko vůbec. Příčinou nechuti ke konzumaci mléka mohou být mýty, které ve společnosti panují, a ačkoliv nemají vědecký základ, v povědomí mnohých lidí přetrvávají velmi silně.

Pro člověka je ideální


Téměř polovina občanů si myslí, že mléko zahleňuje organismus, a může tedy za různé alergie, včetně rýmy s hlenovitým výtokem. Skutečnost je ale taková, že mléko vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film, který se po krátké době trávení rozkládá na základní živiny. "Této vlastnosti se využívá při léčbě zánětlivých chorob trávicího traktu," vysvětluje Lucie Růžičková, nutriční terapeutka z Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Podobný počet respondentů má také za to, že mléko je příliš kalorické, a je tedy moc tučné. Faktem je, že mléko obsahuje zhruba od 0,5 % do 4 % tuku. V obchodech se však spotřebitelé setkají s mlékem, které má maximálně 3,5 % tuku, jedná se o plnotučné mléko. "Jedna sklenice mléka má 70 až 100 kcal, což odpovídá polovině jablka, tedy jedná se o zanedbatelnou kalorickou položku. Běžně konzumujeme mnohem tučnější a nezdravější potraviny," dodává terapeutka. Zároveň vyvrací mýtus, že v mléku jsou nezdravé živočišné tuky a cholesterol: "Obsah cholesterolu je stejně malý jako obsah tuku." Přitom právě na tuk se vážou pro organismus důležité a nezbytné vitaminy A, D, E a K.

Stále poměrně dost lidí věří tomu, že pití mléka není pro člověka dobré, neboť právě on je jediný savec konzumující mléko jiného savce. Lucie Růžičková tomu oponuje: "Člověk je specifický živočišný druh, jehož mláďata potřebují velmi dlouhou péči. Právě mléko je pro člověka ideální jednak jako zdroj bílkovin, ale také zcela zásadní zdroj vápníku, který se právě z mléka vstřebává nejlépe." Vápník má zásadní roli pro vývoj a tvorbu kostí a zubů, zároveň chrání v pozdějším věku před osteoporózou, odvápněním kostí. To hrozí zejména ženám středního věku.

Kupodivu je stále rozšířený mýtus o těžké stravitelnosti mléka, a tedy jeho nevhodnosti. "Existují jedinci, celkem je jich v populaci mezi 2 až 10 %, kteří trpí tzn. laktózovou intolerancí, tedy mají problém trávit mléčný cukr. Ti však nemohou ani potraviny, které nesou stopy mléčného cukru, včetně pečiva nebo čokolády," upřesňuje Růžičková. Mléko je naopak velmi lehce a dobře stravitelná potravina, proto je součástí dietních postupů, včetně těch léčebných.

"Špatné" kupované mléko


Řada mýtů se týká také technologie zpracování mléka a nedůvěry spotřebitelů v mléko kupované. Více než polovina lidí je ochotná věřit tomu, že mléko z obchodu je ředěné vodou. Čerstvé mléko projde v mlékárně několika procesy, v jejichž rámci je z něj odstraněna část tuku a je zahřáto po velmi krátkou dobu na vysokou teplotu, čímž se zničí choroboplodné zárodky.

Takto upravené mléko má téměř stejné výživné vlastnosti jako čerstvé mléko, pouze je zbaveno nebezpečných mikroorganismů. Čerstvé mléko je rizikové pro citlivé lidi, pro které mohou být právě bakterie problémem a mohou způsobit různá průjmová onemocnění.

Více než tři čtvrtiny dotazovaných se také domnívají, že trvanlivé mléko obsahuje konzervanty a zdraví nebezpečná "éčka". Trvanlivost mléka je však daná způsobem, jak se zpracovává, nikoliv uměle přidávanými konzervanty. lh