Evropský parlament schválil dnes v prvním čtení kontroverzní návrh chemického zákona REACH, podle něhož se bude v budoucnosti v EU registrovat a povolovat většina chemických látek. Pro znění zákona v podobě upravené stovkami změn a dodatků hlasovalo 407 poslanců EP, 155 bylo proti a 41 se zdrželo.


Smyslem nařízení, které bude platit přímo ve všech členských zemích, je do 11 let otestovat a zaregistrovat desetitisíce chemikálií vyráběných a dovážených v množství nad jednu tunu ročně a všechny látky považované za nebezpečné. Evropská komise zdůvodnila návrh před dvěma lety starostí o lidské zdraví.


Zákon známý jako REACH, což je zkratka pro "registraci, vyhodnocování a povolování" chemikálií, má přimět podniky, aby byly schopny dokázat, že látky používané k výrobě běžného zboží nejsou nebezpečné. Dnes se to ve většině případů přesně neví.


Záznamy o vlastnostech asi 30.000 chemikálií bude vyhodnocovat zvláštní agentura se sídlem v Helsinkách. Ta bude také rozhodovat, které z nich jsou natolik nebezpečné, že je třeba je zakázat nebo jejich použití omezit v čase.


Největší spor se odehrál kolem ustanovení, zda ulehčit a zlevnit testování látek vyráběných a dovážených v množství do sta tun ročně. Pro takový krok vstříc zájmům průmyslu se vyslovila podle předchozí dohody mezi Evropskou lidovou stranou a socialisty většina poslanců. Zelení byli rozhodně proti.


Konzervativním poslancům se naopak nelíbilo, že prošlo zpřísnění režimu zakazování či povolování nebezpečných látek, na kterém se dohodli socialisté, liberálové a Zelení. Připadají jim příliš svazující pro průmysl.


Jako nevhodný pro české podniky odmítlo REACH devět poslanců za ODS. Jejich šéf Jan Zahradil ho označil za "jednu z největších zrůdností, kterou EP kdy schválil a která poškodí celý chemický průmysl v EU i v ČR". Naopak Richard Falbr (ČSSD) ho považuje za dobrý kompromis, který prospěje spotřebitelům a zdraví lidí, aniž neúnosně poškodí podniky a zaměstnanost. Komunista Miloslav Ransdorf si myslí, že bylo dosaženo "složitého kompromisu, se kterým se dá žít, byť obtížně". Většina komunistů v EP hlasovala nakonec pro.


"Ohledně registrace došlo ke kompromisu, který nevede ke znevýhodnění menších a středních podniků. A extrémní úpravy budou vráceny do původní podoby vládami," vyložil Josef Zieleniec (SNK), který hlasoval pro návrh. Usoudil, že REACH představuje pokrok oproti současnému stavu. "Dosavadní pravidla jsou neuspořádaná, místy extrémní. I stoupenci průmyslu se shodují, že tento zákon do toho vnese řád."


Zklamaní Zelení poukazovali hlavně na to, že byly skoro úplně vyřazeny málo používané chemikálie, kolem kterých budou podle nich dál panovat pochybnosti. "Budeme obklopeni nadále tisíci látek, u nichž nebudeme znát základní údaje o toxicitě," prohlásilo ve společném prohlášení sedm ekologických organizace včetně Greenpeace.


Evropská komise odhaduje, že zavádění REACH bude průmysl stát 2,3 miliardy eur za sedm let. Samy podniky odhadují náklady až na 5,2 miliardy eur. Podle ekologů lze úspory ve zdravotnictví vyčíslit střednědobě na desítky miliard.
EP absolvoval hlasování o více než tisíci návrhů změn a dodatků za necelé tři hodiny. Povedlo se to i proto, že mnohé návrhy se vzájemně vylučovaly; jakmile byl jeden schválen, několik dalších automaticky vypadlo.


Nařízením se budou nyní zabývat vlády členských států. Předsedající Británie slíbila, že do konce roku svolá zvláštní ministerské zasedání, na kterém se bude snažit dosáhnout politické dohody. Paragrafové znění by pak mohlo být připraveno do poloviny příštího roku.