Zprávy o začátku vyjednávání mezi USA a Českem o umístění radaru v Čechách vyvolalo podle ruského deníku Kommersant ostrou reakci Moskvy. List upozorňuje, že Američané vydali impuls k jednání pouze několik hodin poté, co získala ve sněmovně Topolánkova vláda důvěru. List popisuje historii americké nabídky Evropě, uvádí, že čeští občané nejsou nadšení z toho, že si USA vybraly právě Česko a lidé zde poukazují na to, že se zbavili ruských základen a nyní tu mají být americké. Deník pak cituje prohlášení našich politiků, mezi nimi ministryni obrany Vlastu Parkanovou, která uvedla, že umístění radarové základny není věc ideologická, ale věc bezpečnosti Česka.


Americká základna protiraketové obrany v Evropě bude pro Rusko znamenat zjevnou hrozbu, řekl dnes novinářům velitel ruských Kosmických vojsk generál Vladimir Popovkin. Rusko podle něj v případě vzniku základny přijme "adekvátní opatření".


V pátek se na českou vládu obrátily Spojené státy s oficiální žádostí o zahájení rozhovorů, zda bude možné v ČR postavit radarovou stanici protiraketové obrany. Rakety systému mají být zřejmě umístěny v Polsku.
Analýza ruské armády prý ukázala, že vznik podobného zařízení je pro Rusko "jasná hrozba", vysvětlil Popovkin. Ruská Kosmická vojska mají na starosti především vojenskou část ruského vesmírného programu, do jejich působnosti patří ruské vojenské satelity.


"Pochybuji, že trajektorie letu íránských a severokorejských raket povedou přes Česko a Polsko. Radarová stanice v Česku ale nepochybně může sledovat činnost raketových vojsk umístěných ve středním Rusku i Severní flotily," prohlásil ruský generál. Podle něj by Rusko nemělo žádné pochybnosti, pokud by podobná základna vznikala na jižním křídle NATO, například v Turecku, které je Iránu nepochybně blíž.


Popovkin dodal, že ruská Kosmická vojska ukončila modernizaci vlastního systému radiolokačních stanic ve městech Pečora, Irkutsk a Murmansk. Nepříjemná je podle něj pouze existence několika stanic systému, které nejsou v samotném Rusku, ale za hranicí - na Ukrajině, v Bělorusku, Ázerbájdžánu a v Kazachstánu. Rusko proto plánuje v budoucnu postavit jejich náhradu na svém území a zahraniční radary zrušit.