Předseda vlády Mirek Topolánek (ODS) i ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) považují obavy Ruska z umístění amerického systému protiraketové obrany v České republice za nesmyslné. Reagovali tím na prohlášení ruského generála Vladimira Popovkina, který naopak uvedl, že vznik podobného zařízení v Evropě bude znamenat pro Moskvu "jasnou hrozbu".


Podle Topolánka nemá Rusko k obavám důvod. "Pokládám ruské obavy za nesmyslné. Podle mne i oni budou muset časem přistoupit k systému protiraketové obranné bezpečnosti," řekl Topolánek.


Rovněž ministryně obrany je přesvědčena o tom, že Rusové nemají důvod k obavám. "Ruská federace ví, že systém ji neohrožuje. Pokud taková vyjádření zazní, jsou jen politicko-propagandisticky zaměřena," soudí Parkanová. Dodala, že Spojené státy s Ruskem otázku protiraketové obrany průběžně konzultují, například v rámci Rady NATO - Rusko.


Velitel ruských Kosmických vojsk Popovkin v pondělí prohlásil, že Moskva v případě vzniku základny přijme "adekvátní opatření". "Pochybuji, že trajektorie letu íránských a severokorejských raket povedou přes Česko a Polsko. Radarová stanice v Česku ale nepochybně může sledovat činnost raketových vojsk umístěných ve středním Rusku i Severní flotily," prohlásil ruský generál.


Podle něj by Rusko nemělo žádné pochybnosti, kdyby podobná základna vznikala na jižním křídle NATO, například v Turecku, které je Íránu nepochybně blíž.


Spojené státy v pátek oficiálně požádaly českou vládu o zahájení rozhovorů, zda bude možné na českém území postavit radarovou stanici protiraketové obrany. Rakety systému mají být zřejmě umístěny v Polsku. Ve středu by se měla žádostí zabývat Bezpečnostní rada státu.