S chutí

V ekofarmě Bozetice krmí slepice bylinkami

Krmit slepice bylinkami napadlo sedláka Ondřeje Podstavka náhodou při návštěvě provozu firmy vyrábějící bylinné čaje. Bylinný prach, který...
20. 8. 2010 ▪ 2 min. čtení

Pekař peče housky. Bez lepku, cukru a mléka.

Celozrnná pekárna Davida Dvorníka se specializuje na netradiční recepty. Třeba koláče pro bezlepkovou dietu nebo dezerty vyráběné bez vajec,...
13. 8. 2010 ▪ 2 min. čtení

Zázračná houba

Shiitake je díky své mimořádné chuti známá hlavně kuchařům a kuchařkám, ale navíc tato houba pomáhá pacientům po chemoterapii a ozařování. Je to...
23. 7. 2010 ▪ 3 min. čtení

Škodovy bylinkové sirupy

Škodovi si rozumějí s bylinkami. Dělají z nich sirupy, čaje, kapky. A zároveň zkoušejí, co všechno je možné dát do medu, aby se chutě propojily...
9. 7. 2010 ▪ 3 min. čtení

Jak se chová ušatý obr

Králíci plemene belgický obr váží přes šest kilogramů. I proto jsou kotce v králíkárně Dušana Rýznera větší než ty obvyklé. Maso obřích ušáků je...
2. 7. 2010 ▪ 3 min. čtení

Štrůdlování v Bříství

Budete-li hledat Bříství u Kolína, najdete pod tímto jménem jen jednu usedlost. Zato rozlehlou. Manželé Žertovi tu založili moderní ovocné sady....
25. 6. 2010 ▪ 3 min. čtení

Farma s příběhem

Na statku Camphill pěstují zeleninu pro řadu pražských obchodů se zdravou výživou. Farma, kterou založil někdejší emigrant Petr Nejtek, je...
18. 6. 2010 ▪ 3 min. čtení

Dorty od Panenky

Cukrárna v Tuchlovicích na Kladensku je vyhlášená široko daleko. Víc než sedmdesát druhů zákusků a dortů se tam peče a zdobí z čerstvých a...
4. 6. 2010 ▪ 3 min. čtení

Trhy se vrací do měst

Kdo chce zeleninu přímo od pěstitele nebo sýry z kozí farmy, nemusí teď ani vytáhnout paty z města. Tradice farmářských trhů se vrací do Prahy,...
28. 5. 2010 ▪ 2 min. čtení

Pstruhová farma Pilníkov aneb ulov si sám

K rybníčku v Pilníkově na úpatí Krkonoš se sjíždějí gurmáni z širokého okolí. Nejen pro čerstvé pstruhy, ale i pro radost z rybolovu. Každý si...
21. 5. 2010 ▪ 3 min. čtení

Košer víno z uhelné oblasti

Kvalitní vína z mostecké oblasti - na první pohled tvrzení jak vystřižené z Járy Cimrmana. Ve skutečnosti jde o čtvrtou nejstarší vinařskou...
14. 5. 2010 ▪ 4 min. čtení

Kozí farma jako způsob života

Na usedlosti nedaleko Macochy se farmařilo už před více než dvěma sty lety. Jan Sedlák na dlouhou tradici navázal a založil rodinnou kozí farmu....
7. 5. 2010 ▪ 3 min. čtení

Slanina s vůní bukového dřeva

Vyudit dobře maso je kumšt. Je třeba rozumět nejen jeho přípravě, ale také dřevu. Na Horňácku to umí, a tak si do obchůdku Jana Kružici jezdí...
30. 4. 2010 ▪ 3 min. čtení

Pštrosi z Moravského krasu

Ještě před sto lety se pštrosi lovili jen pro nádherné peří. Teprve později se začala využívat také jejich kůže a vejce. V současné době se...
23. 4. 2010 ▪ 3 min. čtení

Kořenářství jako z pohádky

Zvenčí vypadá úplně nenápadně. Žádný křiklavý vývěsní štít ani výkladní skříně, nikde nic nebliká. Přesto si v malém kořenářství podává dveře...
16. 4. 2010 ▪ 3 min. čtení

Poctivé pivo ze zámku

Do zámeckého pivovaru v Chyších chodívá na "jedno" žokej Josef Váňa nebo houslistka Gabriela Demeterová, kteří bydlí v okolí. Věhlas piva Prokop...
9. 4. 2010 ▪ 3 min. čtení

Revoluce sladkých košíčků

Původem z Kavkazu, většinu života prožila v Izraeli, cukrářkou se vyučila v Kanadě. V Londýně potom potkala Čecha, usadila se s ním v Praze a...
2. 4. 2010 ▪ 3 min. čtení