Jídlo

Poklad ikrjančiků

Již druhý rok se do Evropy může kaviár z Ruska dovážet legálně, byť jde o jikry z farem a ne z divokých jeseterů jako dřív. Ani tak není vždy...
26. 10. 2012 ▪ 4 min. čtení

Houbová podle Bourdaina

Šéfkuchař Anthony Bourdain je nepřehlédnutelný na gastronomické i televizní scéně. Jeho pořady i restaurace dostávají publikum a hosty do kolen,...
19. 10. 2012 ▪ 4 min. čtení

Srdíčka na jehle

Japonské špízky zvané yakitori nebo kushiyaki jsou delikatesou, která se dělá ze všemožných kuřecích vnitřností včetně žaludků a srdíček. Na...
12. 10. 2012 ▪ 4 min. čtení

Ústřice a tesař

Ústřice hrají důležitou roli nejen v menu měsíců, které obsahují písmenko R, ale také v literatuře. Anglický spisovatel Lewis Carroll je učinil...
5. 10. 2012 ▪ 4 min. čtení

Jak se sbírá vitamin C

Jasně oranžové plody rakytníku obsahují tolik vitaminu C, že citron je proti nim slabým odvarem. I proto si postupně našly cestu mimo kategorii...
21. 9. 2012 ▪ 4 min. čtení

Řapík a list

K tomu, co s mangoldem podniknout v kuchyni, se můžete inspirovat u jiné zeleniny. Listový se dá upravit stejně jako špenát, řapíkatý skýtá...
7. 9. 2012 ▪ 4 min. čtení

Maková velmoc

Z množství máku vypěstovaného u nás by se protočila nejedna (maková) panenka. Na rozdíl od Afghánistánu ho nepěstujeme pro opium, ale opájíme se...
31. 8. 2012 ▪ 4 min. čtení

Káva na talíři

Nevím, kdo byl víc v šoku. Jestli já, nebo obyvatelé jednoho panamského městečka, jimž jsem kávu nenalila, ale připravila pro ně dezert z...
24. 8. 2012 ▪ 4 min. čtení

Cuketový chameleon

Jsou cukety nudné? Já říkám jemné, křupavé i vláčné, zelené i žluté, do studené i teplé kuchyně, nasladko i slano. Jsou velmi inspirativní a...
17. 8. 2012 ▪ 4 min. čtení

Bezstarostné třešně

Každý rok to trvá zhruba osm týdnů, než postupně dozrají srdcovky, chrupky, poloplané ptačky a hořké dalmatské třešinky. Pro drobné červené...
10. 8. 2012 ▪ 4 min. čtení

Deset dní v láku

Rychlokvašky jsou navinulou lahůdkou, která se vyrábí z přerostlých nakládacích okurek, tedy z těch, které se na klasické nakládání dvakrát...
3. 8. 2012 ▪ 4 min. čtení

Nostalgické košíčky

Tradiční české zákusky jsou vůči cheesecakům a tiramisu v čím dál větší defenzivě. Koupit dobrou laskonku, kremroli či nedejbože indiánek je...
27. 7. 2012 ▪ 4 min. čtení

Léto v kanceláři

Máte v práci jenom rychlovarnou konvici, a přesto si chcete uvařit? Není to tak těžké. Za pár minut máte hotovou pošírovanou rybu, mladé listy...
13. 7. 2012 ▪ 4 min. čtení

Matka zrno

Quinoa, jak jí říkali dávní Inkové, se vrací do pozemských i vesmírných kuchyní. Pro stravu kosmonautů si ji vybrala NASA, na Zemi ji ocení lidé...
3. 7. 2012 ▪ 4 min. čtení

Nerudovy jáhly

Žluté kuličky z prosných zrn patří k surovinám, které během několika staletí skoro zmizely z českých domácností. V obchodech se zdravou výživou...
22. 6. 2012 ▪ 3 min. čtení

Knedlíčky z Himálaje

Momos, to je pro mě chuť Himálaje. Tyhle knedlíčky připravované na páře jsou jedním ze základních pokrmů všech národů těchto hor, ať už Tibeťanů...
15. 6. 2012 ▪ 4 min. čtení

Korektní sardinky

Drobná stříbrná tělíčka sardinek jsou skvělou volbou pro pánev nebo gril hned z několika důvodů: kromě skvělé chuti a přívětivé ceny patří mezi...
15. 6. 2012 ▪ 3 min. čtení

Ovoněné máslo

Bylinkové máslo dá lehkou chuť šťavnatému steaku nebo masu pečené ryby, stejně tak je skvělé na čerstvé bagetě k snídani. Pokud si ho připravíte...
28. 5. 2012 ▪ 4 min. čtení

Pánev a panenka

Hrášek, který se nemusí loupat a jí se i s lusky, skýtá v kuchyni nebývalé možnosti. Dobře se snese s jemnou rybou i aromatickým jehněčím, a...
18. 5. 2012 ▪ 4 min. čtení

Plevel v kuchyni

Pokud chcete kopřivy do vaření, je nejlepší sbírat mladé lístky a výhonky na jaře. Díky nim proměníte v léčivý jarní pokrm třeba italské...
4. 5. 2012 ▪ 4 min. čtení