Vít Masare

bloger ▪ místopředseda Strany zelených Praha 1

Na tomto blogu komentuji především dění týkající se rozvoje kvality života, veřejných prostranstí a městské mobility v mém domově, v Praze, ale i dění v občanské společnosti České republiky, jejímž se cítím být spoluzodpovědným členem.

Jako donedávna (2010 až 2014) jeden z předních členů iniciativy Auto*Mat a absolvent mezinárodních teritoriálních a bezpečnostních studií FSV UK i nadále prosazuji tvorbu lepšího prostředí pro důstojný a bezpečný život nejen pro bohaté.


Počátkem roku 2015 jsem po několikatýdenním zvažování vyslyšel žádost od tehdy nového náměstka pražské primátorky pro územní rozvoj, Matěje Stropnického, jemuž jsem od počátku roku 2015 do půlky roku 2016 pomáhal prosazovat společné programové cíle nejprve jako asistent v jeho týmu pro územní rozvoj na pražském magistrátu, a se kterým se jako od června 2015 člen Strany zelených podílím na úsilí o vybudování celorepublikového hnutí založeného na principech svobody, solidarity a udržitelnosti a propojení s územím, ve kterém žijeme.

Územní a dopravní plánování má možnost chránit stávající veřejné hodnoty prostředí, ve kterém žijeme, snižovat nároky na veřejnou infrastrukturu, snižovat vybranou poptávku. Prostor se rozvíjí v prvé řadě aktivitami, které se v něm (ne)odehrávají, nikoliv budováním kilometrů infrastruktury.

Od června 2015 jsem členem Strany zelených s místní příslušností na Praze 1, kde se spolu se sousedy i lidmi odjinud se zájmem o zvrácení současného úpadku centra Prahy snažíme o realizaci dlouhodobé vize vycházející ze snahy o růst počtu obyvatel a příjemný dostupný život napříč generacemi v centru hlavního města. Na Prahu 1 jsem se přestěhoval (k vlastnímu překvapení neb jsem tou dobou byl jako student dokončující diplomovou práci takřka bez peněz) v roce 2013 z politických důvodů v reakci na tragické a vrcholně arogantní působení místní samosprávy v centru našeho hlavního města prezentované zástupci TOP 09 a velmi prorostlých ČSSD a ODS.

Namísto dřívějšího dohledu na politiky a radění jim, jak efektivně používat veřejné peníze, dnes sám politikem řízením osudu jsem.

Společně s vámi tvoříme zemi, ve které chceme žít.

Vít Masare

Kam se poděla občanská výchova?

Našimi daněmi si platíme služby státního aparátu a ten by se o nás měl postarat. Když se o nás stát stará špatně, je to jeho chyba, je to špatný...
19. 4. 2016 ▪ 3 min. čtení

Po týdnu střetů přichází Týden diverzity

Čeká nás další, snad klidnější setkání na Albertově. Pojďme se u jeho příležitosti zamyslet, jak použít prostředky univerzit a (nejen)...
22. 11. 2015 ▪ 2 min. čtení

LA přísně tajné

Chceme z Los Angeles udělat „nejzelenější město USA“. Tento slogan razí současný starosta LA a vzhledem k procesům, které se v zde...
21. 6. 2015 ▪ 7 min. čtení

Czechmade 21. století

Nejlepší pivo si uvaříš doma, nejlepší káru do města seženeš v České republice

21. 6. 2015 ▪ 3 min. čtení

Proč Praha není Vídní, část 2: Výmluvy

Spíš než aby aktivně hledali cesty, jak Prahu rozvíjet a řešit existující výzvy, často se konkrétní politici vymlouvají, že Praha je specifická,...
12. 9. 2014 ▪ 13 min. čtení