Ke zpravodajství jsme využívali postřehy reportéra iHNed.cz přímo ze zákulisí volby, dále informace agentury ČTK, ČT a ČRo.

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
08:11
08:00
Nervozita před začátkem
Poslanci a senátoři se znovu pokusí zvolit prezidenta. O úřad se budou ucházet dva kandidáti. Vládní koalice a část nezávislých senátorů navrhla exministra školství Jana Sokola. Kandidátem opoziční ODS bude již potřetí Václav Klaus. Obě komory parlamentu se sejdou v 10:00.
Odhady výsledku dnešní volby se značně rozcházejí. Oficiálně je mírným favoritem Sokol, teoreticky může počítat s podporou vládních poslanců a části nezávislých senátorů. Málokdo je ale přesvědčen, že všechny tyto hlasy získá. Již několik dnů se spekuluje o tom, že část zástupců ČSSD, minimálně část komunistů a někteří nezávislí senátoři podpoří spolu s ODS Klause.
Dnešní volbu provází stupňující se nervozita. Ve hře je i stabilita vládní koalice a osud premiéra a předsedy ČSSD Vladimíra Špidly. Analytici soudí, že nezvolení Sokola, umocněné navíc případným zvolením Klause, by mohlo vést ke Špidlovu pádu.
Před schůzi a v jejím průběhu se očekává zasedání frakcí a různá mezistranická vyjednávání.
09:34
9:25
Studentská podpora
Přibližně tři desítky studentů přišly dnes ráno na Pražský hrad, aby zde před plánovanou volbou hlavy státu vyjádřily podporu Janu Sokolovi. "Sokolovi hlas, nebo tě vem ďas" či "Klaus do důchodu" dávali přicházejícím poslancům a senátorům najevo, jak by měli hlasovat. Dnešní demonstrace je prvním veřejným vyjádřením vůle občanů, která provází letošní prezidentské klání přímo v centru dění. Své sympatie projevili i příznivci Václava Klause, kteří klopy svých obleků ozdobili plackou s nápisem Klaus for prezident.
09:35
9:35
V dobré náladě
Krátce před 09:00 dorazil na Pražský hrad Sokol. "Vyspal jsem se velmi dobře. Na jednání se těším," řekl. Udělá prý vše pro to, aby dopadlo dobře. Stejně jako Klaus musel hned ráno předstoupit před volební komise obou komor parlamentu, které ověřily, zda jsou kandidáti volitelní. Také Klaus byl dnes v dobré náladě. S fotografy při odchodu od volební komise dokonce vtipkoval.
10:06
10:00
Ze sálu
Do Španělského sálu již přišla většina senátorů i poslanců, oba kandidáti i hosté. Všichni čekají na začátek volby, čtou si noviny, debatují.
10:07
10:08
Start
Lubomír Zaorálek právě zahájil společnou schůzi obou komor Parlamentu ČR.
10:19
10:19
Sokol může zůstat
Senát i Sněmovna souhlasí s tím, aby se kandidát Jan Sokol účastnil jednání obou komor.
10:21
10:22
Otevřena rozprava k volbě
Jan Sokol byl vybrán jako první k projevu. Zaorálek dále navrhl tajnou volbu a otevřel rozpravu k průběhu volby i kandidátům. Začíná projev Jana Sokola. Z prvního hlasování, v němž parlament rozhodoval o procedurálních otázkách, vyplynulo, že na začátek společné schůze sněmovny a Senátu přišlo 199 z celkového počtu 200 poslanců a všech 81 senátorů. Zaorálek při začátku schůze oznámil, že z jednání se písemně omluvil poslanec ČSSD Robert Kopecký.
10:41
10:37
Sokol v projevu o obecných věcech
Kandidát jan Sokol ve svém projevu mimo jiné hovořil o tom, že prezident nemá být spojen s politickými stranami, ale musí jim konkurovat. Konstatoval, že už skončila 90. léta, doba zakladatelských postav státu, mezi něž je Klaus zahrnován. "Charismatická moc se časem opotřebuje," uvedl Sokol. Připomněl, že je křesťanem, rozhodně se však distancoval od klerikalismu. Církve by oddělil striktně od státu. Prezident má podporovat volební účast a snažit se vytvořit silnou vládu, která bude dobře hospodařit. Jinak z jeho projevu většinou zaznívala obecná slova o právním státu, zahraniční politice nebo vzdělávání.
10:48
10:49
Klaus je jako v pohádce
Druhý kandidát Václav Klaus v úvodu svého projevu řekl, že si připadá jako v pohádce - musí splnit tři úkoly, jejichž obtížnost se stupňuje, aby dosáhl svého cíle. Dále řekl, že nejsme malým národem, že máme světu nabídnout to nejlepší a to nejlepší si z něj vzít. Hovořil o ideálech, které podle něj mohou zaručit dobrou budoucnost ČR. Stát by podle něj měl garantovat dodržování lidských práv, jeho občané by měli spoléhat na vlastní síly a nepodléhat závisti. Varoval před nesvorností a zdůraznil, že jen tvořivá spolupráce deseti milionů občanů republiky může zaručit lepší budoucnost pro další generace. Kandidát ODS soudí, že i blížící se členství České republiky v EU je příležitostí k obhajobě skutečných zájmů země a nemá být omezeno na spor o peníze a výši dotací.
10:49
10:50
Začíná rozprava, první vystoupí M. Grebeníček.
10:59
11:00
Zemanovci ujišťují, že podpoří Sokola
"Sociální demokraté podpoří výraznou, drtivou většinou Jana Sokola," řekl novinářům předseda poslanců ČSSD Milan Urban. Nervozitu v sociální demokracii ve čtvrtek ještě zvýšil seznam 18 zemanovců, kteří údajně Sokola volit nebudou. Poslanec Antonín Macháček (ČSSD) řekl, že by za tím mohli stát lidé, kteří sami chtějí volit kandidáta ODS Václava Klause, ovšem potřebují to na někoho "shodit". Uvedl, že to nemusí být sociální demokraté, ale lidé z jiných stran vládní koalice. Urban uvedl, že o podpoře Sokolovi dnes ujistili právě i poslanci uvedení na seznamu.
11:04
11:02
Grebeníček varoval, podpořil Klause
Předseda KSČM Miroslav Grebeníček ve svém vystoupení upozornil na to, jak je společnost znepokojena váháním zákonodárců. Řekl, že na Hradě má být čitelná osoba, o které jsou jasně známé její názory. Vládní koalici vyčetl to, že po druhé volbě nepřistoupila na "předběžné konzultace" s jeho stranou. "Nezacementujeme Hrad dalším únavným filozofováním o ničem, další podporou landsmanšaftu, šlechty a vysokého kléru," řekl mimo jiné Miroslav Grebeníček. Předseda KSČM se ve svém projevu překvapivě zaštítil také vyjádřením Českého svazu bojovníků za svobodu k Sokolovi.
11:06
11:05
Jednota vládní koalice
Předseda ČSSD Vladimír Špidla a předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda vyjádřili podporu Sokolovi. Špidla dodal, že je to kandidát celé vládní koalice, a připomněl shodu koaličních stran na tomto kandidátovi. Premiér poděkoval také tisku za informace, které o jejich kandidátovi přinesl.
11:17
11:15
V rozpravě dále vystoupili senátor František Mezihorák (ČSSD), senátorka Jaroslava Moserová (ODA) a předseda ODS Mirek Topolánek.
11:26
11:25
Volba bude tajná
Zákonodárci si odhlasovali, že volba bude tajná. Tajnou volbu prezidenta podpořilo při dnešním hlasování 67 z 80 hlasujících senátorů a 183 ze 199 hlasujících poslanců. Proti tajné volbě bylo 13 senátorů a 14 poslanců.
Oficiální výsledky budou vyhlášeny ve 14 hodin.
11:36
11:34
Schling proti nacionalismu
Bývalý ministr Jaromír Schling se domnívá, že nacionální karta a důraz na národní zájmy, čím operují komunisté a ODS, nemůže přesvědčit část ČSSD k volbě Klause. "Názory můžou být různé a okrajové, jedna věc je prohlášení a druhá realita. Takový nacionalismus je ale cesta do pekel," připomněl našemu reportérovi Schling.
12:13
12:12
První kolo neúspěšné
V prvním kole tajné volby Poslanecká sněmovna a Senát nového prezidenta zřejmě nezvolily. Do druhého kola postoupili podle neoficiálních informací oba kandidáti.
13:09
13:08
Podle neoficiálních výsledků dostal Klaus ve sněmovně 115 a v Senátu 32 hlasů. Sokola volilo 81 poslanců a 47 senátorů.
Sokola přitom oficiálně navrhlo 97 ze 101 poslanců vládních stran a 41 senátorů z frakcí ČSSD, KDU-ČSL, Klubu otevřené demokracie a klubu Nezávislých. Spekuluje se o tom, že chybějící hlasy pocházejí z tábora ČSSD, ale možná i od unionistů a lidovců. Podle kuloárových informací Sokola nepodpořilo 16 poslanců ČSSD. Klause zřejmě podpořili všichni občanští demokraté, naprostá většina komunistů a patrně i někteří sociální demokraté, unionisté a zřejmě i lidovci.
13:40
13:38
První ohlasy na neoficiální výsledky
Šance Klause stát se prezidentem se po prvním kole asi zvýšily. "Pokud by se to mělo opakovat (výsledky prvního kola), tak bude Klaus zvolen," řekl místopředseda poslanců ČSSD Radko Martínek. Sociální demokrat Jan Kavan je přesvědčen o tom, že někteří jeho straničtí kolegové hlasovali pro bývalého předsedu ODS. ČTK řekl, že o situaci se bude asi velmi bouřlivě diskutovat v parlamentním klubu. Martínek soudí, že nyní lze jen apelovat na ty vládní poslance, kteří v prvním kole nepodpořili Jana Sokola, "aby se chovali rozumně". Klíčová bude opět role komunistů. Grebeníček přitom v rozhovoru s novináři nevyloučil, že někteří komunisté pro něj budou hlasovat i dál. Také někteří unionisté a lidovci přitom již dříve naznačili, že pokud nebude vládní koalice jednotně stát za Sokolem, možná podpoří Klause.
13:49
13:47
Zabrání soc.-dem. zvolení Klause?
Hlavním cílem ČSSD nyní bude zřejmě zabránit zvolení Klause. "Považujeme cestu, která povede k přímé volbě, za lepší výsledek než to, aby byl zvolen Václav Klaus," řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Milan Urban. Někteří poslanci ČSSD v kuloárech připouštějí, že šance Sokola se velice snížila. Klaus v prvním kole získal tolik hlasů, že ve třetím kole by mu to stačilo ke zvolení. Urban předpověděl, že výsledek prvního kola prohlubuje rozpory v ČSSD a oslabuje i pozici Špidly.
14:12
14:15
Oficiální výsledky prvního kola třetí volby
Vydáno bylo 199 hlasovacích lístků ve Sněmovně a 81 hlasů v Senátu, stejný počet hlásí Zaorálek také u odevzdaných lístků.
Kandidát Sněmovna Senát Celkem
V. Klaus 115 32 147
J. Sokol 81 47 128

Zaorálek vyhlásil ihned druhé kolo volby, zákonodárci se k vyhlášení sejdou v 16 hodin.
14:17
14:16
Další ohlasy na dosavadní vývoj
Špidla nechce komentovat výsledky do konce volby. Petr Mareš z US-DEU řekl, že "oni to nebyli", kdo podpořil v prvním kole Klause. O stejném nechce spekulovat ani Lubomír Zaorálek. Cyril Svoboda byl sdílnější, když řekl, že důvěřuje svým poslancům a senátorům, věří, že hlasovali, jak bylo dohodnuto. Výsledek prvního kola podle něj není špatná zpráva, takový vývoj předpokládal.
14:55
14:50
Grebeníček prostě Sokola nechce
Předseda komunistů v reakcích na první kolo řekl, že koalice nedokázala být jednotná, Sokol je nepřesvědčivý kandidát a jeho teze jsou mimo reálnou politiku ČR. Ke své osobní volbě řekl, že volil v duchu svého úvodního projevu. Úkolem komunistů pro dnešní den podle Grebeníčka je, aby nebyl zvolen Sokol. Na tomto kandidátovi mu například konkrétně vadí, že si zřejmě plete slova odsun a vyhnání. Překvapily ho nacionalistické výpady proti KSČM.
15:04
14:57
Z dalších vyjádření I:
Miroslav Beneš (ODS): Doufám, že se nám to podaří do třetího kola ještě zlomit.
Jiří Liška (ODS): hlasy některých senátorů z jiných stran se ještě budeme snažit získat. Snad si někteří kolegové uvědomí, že tady je to nebezpečí čtvrté volby tak, jak to chtějí komunisté.
Zdeněk Škromach (ČSSD): pro Klause hlasovali také lidovečtí poslanci a jen "do deseti" sociálních demokratů. Šance na zvolení vysokoškolského učitele první kolo oslabilo.
Petr Smutný (ČSSD): jsem smutný. Doufám, že ve třetím kole zvítězí Sokol. Jeho podpora mezi senátory ČSSD je čitelná, ve sněmovně je to horší. Tam prostě 16 hlasů našich lidí asi ulítlo.
Michal Kraus (ČSSD): je to nedisciplinovanost vládní koalice. Kdo spoléhá na to, že jakékoli štěpení v sociální demokracii někoho posílí, tak je velmi hloupý.
15:05
Z dalších vyjádření II:
Stanislav Gross (ČSSD): při zvolení Klause se nemůže ČSSD ve smyslu "výborně,máme prezidenta,jedeme dál". Nepochybně by to mělo dopad na vedení strany a vládu.
Jaromír Talíř (KDU-ČSL): není jasné, zda KSČM chce Klause na Hradě, nebo vyvolat další parlamentní volbu.
Miroslav Kalousek (KDU-ČSL): jestli byl někdo nejednotný, tak to byli sociální demokraté, stejně jako při první a druhé volbě.
Miloslav Výborný (KDU-ČSL): výsledek v Senátu se dal čekat. Bohužel, nepřekvapil ani postoj některých sociálních demokratů.
Václav Klaus: prezident dnes zvolen bude. Výsledek prvního kola je příznivý. Já myslím, že to byly nějaké hlasy z každého klubu, ale opravdu přesně to nevím.
15:09
15:08
Neoficiální výsledky druhého kola:
Václav Klaus získal ve Sněmovně 109 hlasů, v Senátu 30 hlasů. Jan Sokol získal ve Sněmovně 83 hlasů, v Senátu 46 hlasů

Prezident nebyl zvolen ani v druhém kole, oba kandidáti postupují do kola třetího.
15:28
15:26
Případná změna Ústavy do roka
Pavel rychetský si myslí, že ve třetím kole hlasy kandidátům nepřibudou a nebude nikdo zvolen. "Při volbě nejde ani tak o Klause nebo Sokola, ale o Špidlu, vládu a ČSSD," řekl místopředseda vlády. rychetský si myslí, že i nadále se bude projevovat snaha zemanovského křídla posílit své pozice.
Rychetský potvrdil, že souběžně probíhá příprava přímé volby. Změna Ústavy by však mohla trvat při optimistickém výhledu až jeden rok.
15:30
15:31
Tůma proti politizaci institucí, devizový trh v klidu
Volba nového prezidenta České republiky by podle guvernéra Zdeňka Tůmy neměla vést k politizaci institucí, kde jejich vedení jmenuje prezident. "Jediné přání, které v této souvislosti mohu vyslovit, ať už bude prezidentem kdokoli, ať to nevede k politizaci institucí jako je Česká národní banka," řekl dnes guvernér.
Devizový trh volbu prezidenta sleduje, dealeři ani analytici však nepředpokládají, že by její výsledek kurz koruny nějak výrazně ovlivnil. "Trh dnešní volbu sleduje, ale spíš z nedostatku jiných událostí," řekl dealer Komerční banky Luboš Kolařík.
15:39
15:37
Spekulace o termínu třetí volby
Všeobecně se předpokládá, že třetí kolo se uskuteční ještě dnes. Ještě před druhým kolem se ale objevily informace, že by mohlo být odloženo. Zatím to ale nikdo nenavrhl a neschválil. Všichni čekali na výsledek druhého kola volby.
16:02
15:59
Aktuálně z kuloárů
Klaus v reakci na výsledky druhé volby řekl: "No, chybí dva hlasy, snad ve třetím kole přijdou." Pokles hlasů oproti prvnímu kolu stoprocentně očekával.
K možnému posunu třetího kola se spekuluje v tom smyslu, že pauza by vyhovovala ČSSD. Komunisté oproti tomu nechtějí Klause "dále dusit" a navrhují, aby se volilo rovnou.
16:05
16:03
Špidlovy hrozby
Případné odložené hlasování by se mohlo uskutečnit až za několik dní, snad do týdne. Někteří vládní politici údajně navrhovali, aby se při třetí volbě hlasovalo veřejně, což ale zřejmě není průchozí. Zákonodárci byli po hlasování zavřeni v části Pražského hradu, kterou mají vyhrazenu pro jednání svých parlamentních klubů. Tam se novináři nemohou dostat. Proslýchá se, že politici pobíhají a horečně jednají. O napjaté atmosféře svědčí také nepotvrzené informace z kuloárů o tom, že šéf ČSSD a premiér Vladimír Špidla dokonce hrozil rekonstrukcí vlády, případně demisí kabinetu. Hrozby mají prý směřovat ať už vůči sociálním demokratům, kteří zřejmě volili Klause, tak i vůči koaličním lidovcům a unionistům. Také jejich zákonodárci totiž podle některých spekulací Klausovi pár hlasy pomohli.
16:07
16:07
Oficiální výsledky druhého kola
Vydáno bylo celkem 280 hlasovacích lístků, odevzdán byl stejný počet.
Kandidát Sněmovna Senát Celkem
V. Klaus 109 30 139
J. Sokol 83 46 129

16:10
16:08
Komunisté chtějí ještě čas
Komunisté požádali ještě o půl hodiny na jednání. Zaorálek tedy vyhlásil pauzu do 16:40, poté bude zahájeno třetí kolo volby. To bude trvat do 17:10 a v 17:45 se zákonodárci sejdou k vyhlášení výsledků třetího kola třetí volby.
16:33
16:30
Experti: Teď záleží na taktických hlasech
Případný úspěch Václava Klause v prezidentské volbě závisí na počtu taktických hlasů, které mu v závěrečném kole odevzdají poslanci a senátoři KSČM a ČSSD. Podle politologů zůstává i nadále pravděpodobné, že také dnešní volba skončí neúspěchem obou kandidátů.
16:38
16:35
Špidla vyhrožoval demisí kabinetu
Vladimír Špidla před třetí volbou hlavy státu údajně hrozil koaličním partnerům rekonstrukcí vlády a případně i demisí kabinetu. Prozradil to zdroj z klubu ČSSD, který si nepřál být jmenován. "V klubu teď panuje velká hysterie. Masírovali jsme se tam navzájem, hledali jsme, kdo Sokola nepodpořil," řekl zdroj. Odpor proti Špidlovi je ale údajně natolik veliký, že i přes vyřčené hrozby někteří poslanci ČSSD dají ve třetím kole hlas Václavu Klausovi.
16:55
16:38
Klaus navštívil poslanecký klub KSČM
Před třetí volbou prezidenta podle slov Miroslava Grebeníčka, navštívil jejich poslanecký klub Václav Klaus. Sice neřekl nic nového, ale jeho návštěva měla na poslance pozitivní efekt. Grebeníček dále uvedl, že KSČM sice není jedná, ale prezident by mohl být ve třetím kole zvolen. Ransdorf je přesvědčen, že nikoliv.
16:57
16:40
Třetí kolo zahájeno
Třetí a zároveň poslední kolo dnešní tajné volby prezidenta republiky začalo v 16:40. Jeho výsledky oficiálně oznámí sněmovní a senátní volební komise v 17:45. Do té doby bude jednání obou komor parlamentu znovu přerušeno.
17:09
17:05
Urban chce rezignovat
Předseda poslanců ČSSD Milan Urban uvažuje o rezignaci na svou funkci. Zdůvodnil to tím, že poslanci sociální demokracie při prezidentské volbě opakovaně nedokázali zaujmout jednotné stanovisko.
17:19
17:14
Kuloáry: Kytice pro prezidenta už dorazila
Zhruba před deseti minutami dorazila do Španělského sálu kytice pro prezidenta a jeho paní. Našemu reportérovi se nepodařilo zjistit, zdali se tak stalo i v předchozích volbách. Pokud ne, můžeme tak očekávat po třetím kole jasný výsledek?
17:29
17:29
Václav Klaus byl ve třetím kole třetí volby zvolen podle neoficiálních informací prezidentem České republiky, získal dohromady 142 hlasů poslanců a senátorů.
Klaus měl dostat 109 hlasů od poslanců a 33 hlasů od senátorů. Jan Sokol získal 124 hlasů.
17:45
17:45
Špidla o demisi neuvažuje
Premiér Vladimír Špidla (ČSSD) neuvažuje o tom, že by po neúspěchu vládní koalice při prezidentských volbách podal demisi. "Hlava státu byla zvolena, jdu jí pogratulovat," řekl novinářům.
17:48
17:47
Boj fotografů
Václav Klaus při přecházení z poslaneckého klubu do Španělského sálu musel velice zvolnit krok, protože se před ním strhla doslova bitka fotoreportérů. Ti se začali prát o výhodné místo, aby si mohli vyfotit nového prezidenta republiky. Další velká skupina fotografů si zase se zájmem fotila souboj svých kolegů.
17:50
17:51
Přání Sokola
Neúspěšný kandidát třetí volby Jan Sokol řekl, že pro něj byla velká čest ucházet se o nejvyšší úřad v zemi. České republice přeje vše nejlepší s novým prezidentem, Václavu Klausovi hodlá ještě osobně pogratulovat.
17:58
17:55
Oficiální výsledky potvrdily vítězství V. Klause
Zaorálek seznámil přítomné trhaným hlasem s výsledky třetího kola.
Kandidát Sněmovna Senát Celkem
V. Klaus 109 33 142
J. Sokol 78 46 124

Klaus si po vyhlášení výsledků odešel potřást rukou se Sokolem, vyměnili si pár slov. Zaorálek poblahopřál novému prezidentovi a popřál mu hodně energie, pohody, úspěchů a optimismu v novém úřadě. Inaugurační schůzi obou komor Parlamentu svolal na pátek 7. března.
18:04
18:02
První reakce Sokola a Klause
Jan Sokol ve svém vystoupení poděkoval za důvěru a řekl, že to byl čestný boj a že v něm nezaznamenal nic špatného a zlého.
Václav Klaus poděkoval těm, kteří ho zvolili, řekl, že slova, která pronesl během svých projevů, budou i nadále platit a bude usilovat o jejich naplnění. ocenil přístup své manželky Livie, která na funkci první dámy nekandidovala, ale je připravena ji nést. Klaus řekl, že zůstal oběma nohama na zemi a hned se pustí do práce.
Jeho projevu všichni přítomní zatleskali.
18:11
18:11
Okamžitě ochranku
Klaus by už dnes mohl dostat policejní ochranu. Tu chce Klausovi nabídnout už dnes ministr vnitra Stanislav Gross, byť Klaus ještě formálně prezidentem není. Stane se jím, až složí 7. března ústavou předepsaný slib. "Dohodnu se s ním (s Klausem) každopádně ještě dnes. Přestože formálně se prezidentem stává člověk složením slibu, budu se s ním chtít dohodnout, aby od dnešního dne se mu už moji lidé věnovali," řekl Gross. Bude se Klausovi snažit doporučit i to, aby policie už ode dneška hlídala jeho byt. "Nabídnu kompletní zajištění," shrnul Gross bez dalších podrobností to, co Klausovi nabídne.
18:13
18:13
Přání Václava Havla
Mnoho zdaru popřál bývalý prezident Václav Havel svému nástupci Václavu Klausovi. "Blahopřeji vítězi prezidentských voleb a přeji mu při výkonu prezidentské funkce mnoho zdaru," vzkázal po svém tajemníkovi Jakubu Hladíkovi z dovolené v zahraničí. Pokud bude pozván, rád se Havel zúčastní inaugurace, doplnil Hladík.
18:24
18:21
Ať poděkuje Špidlovi s Grossem, vzkázal Zeman
Další ohlasy: Vladimír Špidla (ČSSD): Na březnovém sjezdu strany bude obhajovat svou funkci. Je přesvědčen, že jeho vláda může existovat i s Václavem Klausem jako prezidentem. "Naopak si myslím, že se vyčistila atmosféra, hlava státu je zvolena. Další problém vyřešen, byť jinak, než jsme zamýšleli," prohlásil. Sociální demokracie není v krizi, "jistá krize" podle něj byla v poslaneckém klubu. "To přijímám s určitou hořkostí," uvedl. Jinak ale premiér a předseda ČSSD situaci nevidí nějak dramaticky. "Ústavní systém funguje jak má, nevidím žádný velký problém," uvedl.
Odmítl, že by koaličním zákonodárcům před hlasováním hrozil pro případ Klausova zvolení okamžitým pádem vlády. Dodal, že je to uzavřená záležitost, pro stát je podle něj dobré mít prezidenta. Má dokonce jistý pocit ulehčení. S novým prezidentem se chce brzy sejít. "Já jsem mu (Klausovi) gratuloval zcela upřímně," dodal.
Miloš Zeman: Měl by poděkovat Vladimíru Špidlovi a Stanislavu Grossovi. Zemanovo stanovisko tlumočil Karel Srb z Jazzové sekce. Zvolení Klause nechtěl dále komentovat.
18:30
18.32
ČSSD dále nejednotná
Někteří jiní poslanci ČSSD ale vidí situaci jinak než Špidla. "Jsme všichni v hajzlu," nechal se slyšet v kuloárech jeden z nich.
Petr Mareš (US-DEU) konstatoval, že výsledek nemá na fungování vládní koalice žádný vliv. To by se ČSSD musela začít chovat podle Mareše jinak.
pavel Dostál z ČSSD míní, že z výsledku se mohou radovat komunisté. Zvolením Klause totiž došlo k oslabení sociální demokracie, z čehož mohou jejich komunističtí rivalové profitovat.
18:38
18:35
O funkci snil, svěřil se nový prezident. Vítězné doutníky v ODS
Klaus o zvolení prezidentem snil, ale neočekával ho. Řekl to dnes novinářům v bezprostřední reakci na informaci, že ve třetím kole třetí parlamentní volby získal pro zvolení nástupcem Václava Havla o hlas víc, než potřeboval. "Snil jsem o tom, ale že bych to očekával, to říct nemůžu," uvedl Klaus, když procházel desítkami tlačících se novinářů od prostor poslaneckých klubů do Španělského sálu Pražského hradu, aby vyslechl oficiální výsledky volby. Klausovi zajišťovala průchod novinářským kordonem ochranka. Připojil se k ní i bývalý místopředseda ODS Miroslav Beneš, aby někdejšímu šéfovi strany kryl záda. "Není možné očekávat nějaký krok s velkým K. Myslím, že je potřeba rychle se zorientovat v této věci," uvedl Klaus na dotaz, jaký bude jeho první krok v prezidentské funkci.
Během chůze Klaus v ruce držel mobilní telefon. Občas zjevně přijímal gratulace. "Mamince jsem ještě nestačil zavolat, vidíte to," poznamenal v jednu chvíli.
"Vyhráli jsme," komentoval výsledek třetí volby šéf ODS Mirek Topolánek. Radost neskrývali poslanci Ivan Langer a Jan Vidím, kteří fotografům a kameramanům pózovali s tlustými doutníky v ústech.
18:55
18:54
Klaus a Špidla si v pondělí zavolají
První kontakt mezi premiérem Vladimírem Špidlou a nově zvoleným prezidentem Václavem Klausem se uskuteční v pondělí. Špidla dnes novinářům řekl, že schůzku si s Klausem ještě nedomluvili, ale v pondělí si budou telefonovat. "Jsem schopen s panem Václavem Klausem jako prezidentem České republiky velmi dobře spolupracovat," řekl Špidla. Myslí si, že Klaus bude vykonávat úřad prezidenta dobře. "Václav Klaus vždy dokázal velmi přesně hrát roli, která byla vyměřena. Teď je prezidentem České republiky a já nemám žádný stín pochyby o tom, že tuto roli bude hrát a bude ji hrát dobře," prohlásil Špidla. Zvolení Klause prezidentem označil za rozhodnutí parlamentu. "Odehrálo se kultivovaným a demokratickým způsobem," řekl. Klaus k nejbližšímu programu poznamenal, že si je plně vědom českých zahraničněpolitických závazků a geografické polohy země. "Pro mě jsou na straně jedné čtyři sousední země, protože s někým v daleké cizině se dohodnout můžeme nebo nemusíme, ale se sousedy si místo nevyměníme a budou tady vždycky. Čtyři sousední země je moje evidentní priorita," řekl. Jako další priority označil vstup země do EU, transatlantickou spolupráci se Spojenými státy a otevřenost celému světu. "Myslím si, že máme maximálně aktivně spolupracovat i s dalšími zeměmi Asie, Latinské Ameriky a Afriky," podotkl.
19:00
18:57
Zvolila mne legitimní instituce, říká nový prezident
Václav Klaus před svým odjezdem na oslavu na neznámém místě uspořádal improvizovanou tiskovou konferenci. Na dotaz BBC, zda se nebojí srovnávání s Václavem Havlem, odpověděl v angličtině, že je pro něj velká čest být zvolen a nebojí se srovnání s nikým. Na jednu z dalších otázek, jak vnímá skutečnost, že byl zvolen hlasy komunistů, podotknul, že byl zvolen tajnou volbou legitimní institucí, kde má každý její člen jeden hlas. Šlo podle něj o směsici hlasů z řad všech stran vládní koalice i opozice.
19:07
19:07
Seznámení s Hradem
Klaus se chce během nadcházejícího týdne seznámit s Pražským hradem a s jeho zaměstnanci. Počítá také s tím, že si do prezidentské kanceláře přivede své spolupracovníky. O konkrétních jménech však zatím nechce mluvit. "Samozřejmě v hlavě některá jména mám, ale v žádném případě nejsem schopen žádné to jméno říci teď. Budu na to mít celý týden," řekl.
19:15
19:13
Co dál s vládou
Současná vláda je zvolením Václava Klause oslabena, možná i ohrožena, soudí někteří politici. Šéf ČSSD Vladimír Špidla ale tvrdí, že kabinet může dál fungovat i s Klausem na Pražském hradě. Naopak místopředseda Senátu za US-DEU Jan Ruml řekl, že současná vládní koalice svým způsobem skončila. "Rozhodně tato vláda sociální demokracie, KDU-ČSL a Unie svobody svým způsobem skončila. Je to její velký neúspěch a nemůže se to nepromítnout do politických poměrů v této zemi," prohlásil Ruml. "Uvidíme," řekl předseda lidovců Cyril Svoboda a omezil se na konstatování, že Klaus byl zvolen demokraticky, a že mu k vítězství gratuluje. Předseda US-DEU Petr Mareš soudí, že některé důležité kroky bude muset vláda asi odložit až na dobu po sjezdu ČSSD.
19:31
19:30
Nová první dáma
Livia Klausová o nové roli prý zatím nepřemýšlí. "Určitě to bude změna," řekla krátce poté, co její muž poděkoval parlamentu za své zvolení. "Co očekávám od nejbližších dnů? Počkám si, co přinesou," dodala. Na dnešní večer se chystá u Klausů oslava. "Bude to asi s lahví vína," uvedla nová první dáma.
20:09
20:09
V Rakousku spokojeni
Rakouský velvyslanec v ČR Klas Daublebsky doufá, že nový český prezident Václav Klaus udělá vše pro prohloubení česko-rakouských vztahů. Daublebsky Klausovi, jako příteli Rakouska, k dnešnímu zvolení gratuluje. "Jsem rád, že přítel Rakouska, který zná Rakousko velmi dobře, bude prezidentem v zemi, která je tak důležitým sousedem," řekl dnes rakouský velvyslanec.
20:20
20:16
ČSSD to bude mít těžké, vládní strany jako "plovoucí písky"
Jan Ruml (US-DEU): projevy Klause a Grebeníčka krátce před zahájením vlastní volby se vzájemně doplňovaly, "To je prostě jejich dohoda... Je neblahé pro tuto zemi, je-li prezident volen z vůle komunistů, nicméně jako demokrat respektuji tuto volbu," dodal. Milan Urban (ČSSD): čeká nás velmi obtížné období z hlediska vnitrostranického. I koalici čeká velká zkouška, zda má právo na existenci. Důsledky nezvolení Jana Sokola mohou být velmi vážné a mohou jít až k ohrožení vlády. Petr Smutný (ČSSD): až čas ukáže, zda výsledek prezidentské volby ovlivní vládní koalici a Špidlovo setrvání v čele sociální demokracie. "Budeme mít problémy, budeme to mít těžké, ale myslím, že to ještě ustojíme," věří. Zdeněk Škromach (ČSSD): právě Klausovo zvolení by nemělo vést ke změně vlády. "Pokud má nějaká takováto vláda existovat, tak by měla existovat v této podobě. Pokud se rozhodneme pro nějakou změnu, tak by to nemělo být z důvodu toho, že byl zvolen prezident," soudí. Na sjezdu ČSSD chce obhajovat místopředsednickou funkci. Pavel Kováčik (KSČM): nechtěl spekulovat o tom, kolik komunistů nakonec dalo hlas Klausovi, pouze zopakoval, že Sokol od nich nedostal ani jeden. Miloslav Ransdorf (ČSSD): všechny tři vládní strany jsou teď nestabilní, jsou to prý "plovoucí písky".
20:21
20:22
Klaus nebude poslancem
Dnešní vítězství Václava Klause zamíchá sestavou Poslanecké sněmovny. Funkce prezidenta je totiž neslučitelná s mandátem poslance, který Klaus v loňských parlamentních volbách obhájil. Ve sněmovně by jej měl vystřídat jednapadesátiletý Aleš Rozehnal (ODS), který je prvním náhradníkem v pražském volebním obvodě, v němž byl Klaus zvolen.
20:22
Ekologové jsou zděšeni
Zatímco humanitární pracovníci doufají, že nový prezident Václav Klaus zůstane i v nové funkci věrný konzervativnímu přístupu ke světu a bude se aktivně zapojovat do všech oblastí společenského života, zástupci ekologických hnutí jsou jeho zvolením zděšeni. Odborářům je osoba prezidenta lhostejná, protože oni jednají se zástupci zaměstnavatelů, zákonodárci, ministry a s vládou. Naopak Romové věří, že se nový prezident zasadí o zlepšení jejich situace.
20:23
Nyní jde hlavně o slib
Příprava inaugurace, výběr kanceláře a zajištění bydlení - to jsou jen některé z věcí, které společně s novým prezidentem budou muset jako první vyřešit pracovníci prezidentské kanceláře. Klaus se s jejími vedoucími setkal už dnes večer. Další schůzka se připravuje na pondělí, řekl kancléř Ivo Mathé. "Nyní je třeba připravit především složení slibu," dodal šéf hradního protokolu Miroslav Sklenář. Prezident si podle něj musí říci, zda ho například spojí s vojenskou přehlídkou a recepcí. "My mu předložíme návrhy, ale konečné rozhodnutí bude na něm," dodal.
20:25
20:30
Tímto okamžikem končíme online zpravodajství ze třetí volby prezidenta ČR. Děkujeme za pozornost a přejeme všem čtenářům příjemný víkend. Během víkendu přineseme aktuální zpravodajství a ohlasy týkající se zvolení Václava Klause prezidentem České republiky.