Osmdesát a jeden den dělí Česko od vstupu do Evropské unie. Politici - ať už vrcholní nebo komunální - mají jasno: v předvečer vstupu i samotného 1. května se bude slavit.
Byť "odstranění hranic" po vstupu do EU bude symbolické (Češi musí na přechodech ukazovat doklady nejméně do roku 2006), jsou to právě hranice podél celé republiky, kde se plánují největší akce.
Do trojmezí Německa, Polska a Česka se 1. května sjedou premiéři těchto zemí a právě mezi Žitavou, Hrádkem nad Nisou a Bogatyní hodlají při neformálním setkání s lidmi oslavit rozšíření EU.
Vladimír Špidla, Gerhard Schröder a Leszek Miller pak společně odletí na slavnostní summit unie do Dublinu, nicméně oslavy v příhraničí skončí až druhého května.
"Přes Nisu budou vybudovány provizorní mosty jako symbol odstranění hranic. A večer diváky čeká divadelně-světelné představení s ohňostrojem a pěveckými sbory," citovala agentura DPA žitavského starostu Arnda Voigta.
Světla se v noci z 30. dubna na 1. května mají rozsvítit i podél celé česko-slovensko-rakouské hranice - od obce Bad Grosspertholz ležící proti jihočeské Pohořině na Šumavě, až po bratislavskou Petržalku - tedy po délce 414 kilometrů.

Řetěz světel
S nápadem rozsvítit "řetěz světel" přišla regionální agentura Dolních Rakous Eco Plus. Ta na svých webových stránkách vyzývá české i rakouské obce, aby se k akci přidaly: "Žádáme všechny obyvatele příhraničních regionů, aby se zapojili a přidali tím, že všemi prostředky pomohou rozsvítit noční nebe. Každý také může vyslat svůj vlastní viditelný světelný signál."
Světla mohou být jakákoli - od pochodní, ohňů, reflektorů po baterky. "V předvečer vašeho vstupu naposledy vztyčíme hranici ze světel - a vzájemně se v Evropě pozdravíme," podotkla jedna z pracovnic agentury.
České obce a města o akci zatím zájem neprojevily - málokdo o ní totiž ví. "Chceme něco nachystat, ale o světlech jsem nic neslyšel," uvedl například slavonický starosta Josef Urban. A starosta Valtic Jiří Petrů dodal: "S Rakouskem ovšem budeme slavit určitě, letos to je deset let od otevření místního hraničního přechodu."
I rakouské obce hodlají s Čechy slavit rozšíření - například lidé z Gmündu a Českých Velenic se 30. dubna chtějí setkat nejen kvůli unii, ale také kvůli pálení čarodějnic. Příhraniční Hiedenreichstein zase organizuje běh za "Spojenou budoucnost." A rakouská Katolická akce chystá na hranicích v den rozšíření Velké potřásání rukou.

Tlačenice na náměstí
Mnoha radnicím ovšem oslavy vstupu do EU komplikují tradiční prvomájové mítinky komunistů. Právě KSČM byla před loňským referendem o vstupu Česka do unie jedinou parlamentní stranou, která voličům doporučila říci "ne".
Jak do jedněch prostor - tedy na hlavní náměstí - vtěsnat oslavu vstupu spolu s prvomájovou manifestací tak řeší třeba v Chebu.
Tamní komunisté si už kvůli oslavám Svátku práce náměstí rezervovali, starosta Chebu Jan Svoboda však tvrdí, že zábor nahlásil ještě před nimi. Nakonec našli kompromis: během mítinku KSČM se oslavy vstupu zkrátka přeruší.