Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
hotelaxa
Pane ministře, bez ohledu jak dopadne vyšetřování "Kubiceho zprávy", myslíte si, že Jiří Paroubek je pedofil?
Nevím, nepřemýšlím o tom a ani mne to příliš nezajímá. Tzv. Kubiceho zpráva byla o podstatně závažnějších podezřeních. A ty je třeba došetřit!
Ivan Langer
Josefa Málka
Pane ministře buede platit zákon o služebním poměru policie ČR od roku 2007.Já vím,že je schválený,ale neodloží se!!!!!
Vím, že tento zákon, jako kažé lidské dílo, není bez chyb, ale dám-li na misky vah klady a zápory, pro mne jednoznačně převažují klady. Proto dělám vše pro to, aby jeho účinnost nebyla dále odkládána. Samotný zákon ale ještě pro změny v policii nestačí. Je třeba připravit novou systemizaci služebních míst, novou mzdovou tabulku. To vše jsou věci, na kterých intenzivně pracujeme.
Ivan Langer
Vít Špaček
V souvislosti s únikem tajných informací z Kubiceho zprávy jste uvedl, že při zasedání sněmovního bezpečnostního výboru, kde měli novináři k dispozici Vaše paré zprávy, jste v žádném případě neporušil literu zákona. Nemyslíte si, že jako právník a tehdy stínový ministr vnitra jste měl ctít i ducha zákona? Po svých podřízených budete vyžadovat respekt k liteře zákona, nebo jeho duchu?
Jsme přesvědčen, že jsem ctil i duch zákona. Udělal jsem chybu, a to jsem opakovaně řekl, že jsem se spolehl na to, že odpovědná osoba bude konat. Poučení z tohoto případu mám - být více pečlivý, ostražitý a méně spoléhat na druhé.
Ivan Langer
petrxh
Pane ministře, proč je ODS, jakožto (údajně) pravicová strana proti obecnému referendu? Myslíte si, že úloha voličů je jen jednou za 4 roky odevzdat hlasy a pak držet ústa a krok? Nebo se bojíte větší transparentosti a možnosti zarazit některé pochybné nápady politiků/lobistů?
Na tom, že nemáme zákon o obecném referendu nevidím nic, co by snižovalo kvalitu demokracie u nás. Jsem zastáncem referenda vždy na základě speciálně přijatého zákona. Jsem zastáncem zastupitelské demokracie, která v soubě skrývá obrovské kouzlo - každý, kdo zastává veřejnou funkci musí z jejího výkonu skládat účty.
Ivan Langer
en
Dobrý den, pane ministře. Nejvyšší státní zástupkyně ve svém prohlášení v neděli vyvrátila vaše tvrzení o odposleších a o tom, že byly na objednávku ČSSD. Pan Bublan vás kritizoval, že nejdřív jste měl své podezření konzultovat ve výboru, pak s tím jít do medií. Vytvořil jste mediální rozruch a místo omluvy jste jen opakoval(v neděli v pořadu Václava Moravce), že je nezákonné, když je občan odposloucháván a ani o tom neví. Ale to je vaše ostuda. Byl jste stínový ministr vnitra, měl jste přístup k informacím, byl jste u toho, když unikly do médií(Kubiceho zpráva), takže si vlastně stěžujete jen na vlastní neschopnost. Dnes jste ministrem a paní Vesecká vám přes media vzkazuje, že jste nekompetentní. Jaké to je? Neměl by ministr vnitra méně vykřikovat a zviditelňovat se a více spolupracovat s výbory a tajnými složkami?
1. Bylo vzneseno podezření? Bylo! 2. Vznesl jsem ho já? Nikoliv! Byl to novinář veřejnoprávního rozhlasu a další. 3. Obvinil jsem někoho z něčeho? Ne. A přesto Jiří Paroubek tvrdí, že jsem lhář. A to já nemohu přijmout. 4. Jsem rád, že paní Vesecká část z podezření vyvrátila. K tomu, aby bylo ve věci jasno, je třeba jasné vyjádření i ke zbytku. A to zatím neudělala. 5. Chci, aby se ta podezření novinářů vyšetřila. Chci, aby pravda vyšla najevo. Buď to bylo tak nebo tak. 6. Chci znovu přinést řešení, aby se podobná situace neopakovala - zákona na ochranu soukromí občanů. Nemohu se smířit a nesmířím se s tím, že stát může vstupovat do vašeho soukromí, odposlouchávat vás a vy se o tomto zásahu do vašich svobod nedozvíte, nemůžete se mu bránit.
Ivan Langer
Láďa
Dobrý den. Doufám, že ODS a vaše ministerstvo půjde tvrdě po všech podvodech bílých límečků, tunelářích, korupčnících, lobbystech, mafiánech a pod. . Za vašich dřívějších vlád jste se tvářili že nic takového neexistuje. Klaus nám na mítincích vždycky říkával že i drobný daňový únik je nejhorší zločin hned po vraždě. Pak se na ODS provalila jen nepatrná část věcí Šrejbr, Sinha, Báczch a pod. Klaus neuměl rozeznat špinavé peníze, tvářil se že LTO, lihové podvody a pod. neexistuje, říkal že se musí na chvíli zhysnout a privatizace musí lehce předběhnout zákony. To znamená, že Klaus dělal z lidí blbce, když devalvoval českou korunu a říkal že tím zničí veksláky. Ve skutečnosti je nechal spolu se zelinářema, uzenářema, zazobanýma komunistama a pod. klidně v pohodě privatizovat. Proč jste tehdy jako ODS nikdy nezasáhli proti takovýmto podvodníkům a nikdy za vás nebyl nikdo ani vyšetřován? Že by Svobodové ze Snopkovou, Krejčíř, Mrázek, Pitr a pod. za vás neexistovali? To snad nemyslíte vážně. Co ten váš bývalý podvodník ministerstva vnitra Čermák? Kdo on sebral ten ohromný majitek? Z ministerského platu? Kočárník a Dyba také? 6e by v KB již tehdy za Salzmana byly tak veliké ředitelské platy? Vy budete nyní něco říkat o aférách a podvodnících za ČSSD. Víte co je ale na ČSSD symatické? Že se alespoň po některých těch podvodnících jde a nenechá se je klidně spát a ví se o nich. Za ODS se dělalo, že vůbec neexistují a nikdo se ani nezačal vyšetřovat. Kdy konečně půjdete po lidech u kterých evidentně jejich ohromný majetek je příkrém rozporu s tím v čem jsou zaměstnáni a kolik odevzdali na daních? Na nás obyčejné, kteří vám akorát za rok zatajíme nějakých pár stovek, nebo tisícikorun na daních z příležitostních příjmů, se laskavě vykašlete. Jděte po velkých rybách, ty smrdí od hlavy.
Boj proti korupci je mojí zásadní prioritou. Tento týden představím návrh Strategie vlády pro boj s korupcí, na níž spolupracuji s Transparency International. Bude postavena na třech pilířích - Prevence, Průhlednost, Postih. V oblasti postihu počítá se zpřísněním trestů pro veřejné činitele, speciální soud, majetková přiznání pro osoby odsouzené za korupci a řadu dalších opatření.
Ivan Langer
yahweh
Dobrý den pane ministře. Mám tři otázky. 1. Vaše podezření z nezákonných odposlechů se nepotvrdilo. Co vy na to? 2. Ze sedmi ministerských náměstků, jste udělal ředitele a přijal tři nové náměstky. Výsledek 10 zaměstnanců s top platy místo 7. Co vy na to? 3. Jak dlouho budou po Praze k vidění pistolníci? Kdy se k vám dostalo upozornění o nebezpečí teroristickém útoku v Praze, jak jste postupovali z hlediska ověření zprávy a v jaké fázi je nyní šetření rozvědky?
ad 1. Jsem rád, že část podezření novinářů, které jsem tlumočil, se nepotvrdilo. Jasné slovo k tomu, že někdo byl či nebyl odposloucháván ale zatím nepadlo. POčkám si do dokončení vyšetřování a pak budu trvat na tom, aby se vše zveřejnilo. Chci, aby pravda vyšla najevo. ad 2. Nemáte přesné informace. Z odvolaných náměstků je ředitelem pouze jeden z nich. Ale zejména, tato restrukturalizace MV byla první etapou. Teď příjde na řadu procesní audit. Teprve po jeho ukončení a výsledných opatřeních pojďme hodnotit výsledek. ad 3. Nejsou to pistolníci, nýbrž policejní profesionálové. K opatřením v tuto chvíli nemohu říct víc. Díky za pochopení.
Ivan Langer
Jaroslav (66) Praha
ZA minulé vlády jste velmi často pochybení v policii a na MV komentoval v TV požadavkem na odstoupení ministra, bude tento požadavek platit i za vašeho ministrování a je realizovatelný vámi, nebo se vykroutíte jako s odposlechy a rozdvojíte na občana a ministra ?
Jsme připraven skládat účty - z toho, co dělám i z toho, co říkám. Nejsem a nemohu být odpovědný za to, že někdo říká, že něco říkám, a přitom to není pravda. Nikoho jsme neobvinil, a přesto mne Jiří Paroubek označil za lháře. Nelhal jsem, a tím , kdo by se měl omlouvat je Jiří Paroubek.
Ivan Langer
kkk
Je možné být se dvěmi vysokými školami tak hloupý??
Hloupý můžete být stejně tak bez vysoké školy, jako se třemi akademickými tituly. :-)
Ivan Langer
Suttek
Byl jste jedním z kritiků zasahu policie na CzechTeku. Jak se hodláte vypořádat se skutečností, že i pres tak rozsáhle selháni policie a desítky zbytečně zranených nebyla vyvozena žádná personální zodpovědnost v policejních řadách. (O zodpovědnosti politiků ovlivňujicí policii ani nemluvě). Naopak zodpovědní velitelé byli ještě povýšeni (Husák, Brázda, Moltaš). Právě před 6 lety se policie při protestech proti MMF také skvěle projevila. Brutálně zmlátila či jinak nezákonně ponižovala desítky zadržených. Tehdy se z toho vylhala stejně jako z CzechTeku, politici ji také podrželi. Následky sklízíme dodnes. Nemyslite, že je jen otázkou času, kdy opět projeví ve vhodnou chvíli svoje nadání k porušování zakoná a i k tak odporným činům jako mlácení žen?
1. BUdu trvat na důsledném došetření toho zákoroku Inspekcí Ministra vnitra. Zatím mám bohužel pocit, že k mému úkolu přistupují až příliš liknavě. To nebudu tolerovat a budu chtít jasné závěry! 2. Setrvávám na svém přesvědčení, že by měla vzniknout tzv. Generální inspekce policie, mimo resort MV.
Ivan Langer
jeník
Pane ministře, od kdy, dle Vašeho názoru, bude platit služební zákon? Nebo bude odložen? Chystají se nějaké změny u Celní správy? Snižování stavů, případně perzonální?
O celnících informován nejsem. Pro nabytí účinnosti služebního zákona jsem připraven udělat maximum
Ivan Langer
nm
Přestane být na vnitru základním kvalifikačním předpokladem pro výkon funkcí předchozí zaměstnání na dráze nebo v čsob? kolik stbáku je opravdu nezbytných pro chod ministerstva?
Přestane! Žádný!
Ivan Langer
ciric
Pane ministře, zajímalo by mě, stihnete vedle poslancování,ministrování ještě koncipientskou práci, tak jako v minulosti? Domnívám se, že to není možné a nebylo ani v minulosti.Děkuji.
Stihnout se to teď nedá, navíc by to bylo v rozporu se zákonem. Proto jsem svoji praxi přerušil a informoval o tom Českou advokátní komoru.
Ivan Langer
novak
pane ministře ,4 dny před volbami došlo ke zveřejnení kompilatu pana Kubiceho,vite .že podobna diskreditace 4 dny před volbami je např. v USA nepřípustná? Kdy bude pan Kubice odvolan z funkce?
Můj postoj k panu Kubicemu: 1. Prokáže se, že spáchal trestný čin - půjde do vězení a u policie končí. 2. Prokáže se, že šlo o kárné provinění. Trestat ho bude jeho nadřízený, a to já nejsem. 3. Nedopustil se ničeho a tudíž nebude důvod ho nijak postihovat.
Ivan Langer
Manuela
Dobrý den pane ministře! Co říkáte tomu, že se objevila zpráva, že se chystal únos českých letadel?
Omlouvám se, ale nemohu ji komentovat jinak, že : informace zpravodajských služeb a policie, na jejichž základě jsou prováděna bezpečnostní opatření, nezmiňují takový druh zvýšeného rizika teroristického činu.
Ivan Langer
rak
Jaký máte názor na samostatnost Kosova,a na otevření prac. trhu Česka pro Bulharsko a Rumunsko?
Omlouvám se, ale neumím teď sofistikovaně odhadnout, jaké případné diopady by to mohlo mít na naši zemi.
Ivan Langer
Středový volič
Dobrý den pane ministře. Poslední aféra s odposlechy je opravdu trapas. I když jsem zaznamenal již minulý týden, že na rozdíl od pana Topolánka byly Vaše výroky formulovány tak, aby sice rovněž vyvolaly u většiny občanů dojem, že jde o hotovou věc, ale aby nebyly právně napadnutelné - byly sofistiokovanější. Chci se zeptat ale na věc obecně. To Vám opravdu nevadí jak ničíte (myslím Vás, ale i většinu politických špiček v zemi) atmosféru v zemi? Jak znechucujete řadovým občanům politiku a jak ve světě shazujete celou naši zemi? Než vyjdu na světlo světa s takovým hrozným obviněním, tak si ho musím desetkrát ověřit. Nejsem žádným příznivcem ČSSD, ale kdyby byla pravda jen polovina z toho, co na ně ODS naházela, byli bychom někde v Kolumbii. Voliči chtějí věcnou a slušnou diskusu a ne nechutné přehnané lživé výpady, nemyslíte?
Dobrý den. Rozumím vašemu rozčarování a děkuji, že správně vnímáte to, že jsem nikoho z ničeho neobvinil. Celý spor je veden na základě toho, že J. Paroubek tvrdí, že jsem řekli něco, co jsem ale neřekli. Základní problém ale vidím v tom, že tento stát dostatečně negarantuje soukromí a svobody svých občanů a může je omezovat, aniž by se to dozvěděli. Pro mne je těžko přijatelné, abyste byl odposloucháván, nebyl postaven před soud a nikdy se o tom nedozvěděl. To chceme s kolegou Pospíšilem změnit, a proto opět předložíme návrh zákona na ochranu soukromí občanů.
Ivan Langer
ODS
Necítíte se jako vyhořelé palivo po tolika letech v politice?
Naopak, citím se jako palivo, které dobře a vydatně hoří. :-)
Ivan Langer
Václav Klaus
Jak vzpomínáte na vládnutí v 90.letech ....Kožený,tunely,krize finanční,kuponová privatizace, atd.??
Do politiky jsem vstoupil v roce 1996, ve vládě jsem nikdy nebyl. Za chyby, kterých se ODS dopustila, také zaplatila - ztrátou vládní pozice, rozkolem ve straně... Jsem přesvědčen, že jsme se dobře poučili.
Ivan Langer
rezjir
Pane ministře, uvědomujete si, že když jste procházel Prahou po možných soft cílech teroristických útoků spolu s policejním ředitelem, riskoval jste, že kdyby jste spolu s Husákem stal obětí teroristického útoku, tak by policie zůstala bez velení. Jak bychom potom mohli úspěšně čelit teroristickým útokům neznámého původu a charakteru, kdyby oba nejvyšší činitele naší policie najednou padli na boji cti a slávy? Nebyla to tak trochu lehkomyslnost v době nejvyššího ohrožení republiky za posledních patnáct let? A jak to, že pan Husák nakupuje v pracovní době potraviny pro svou rodinu?
Charakter ohrožení, tak jak ho definovaly zpravodajské služby, nic nezmiňuje o útoku na ministra vnitra či policejního prezidenta. Postupovali jsem podle plánu, který byl stanoven a prověřovali jsem připravenost policistů. Nemyslím si, že je důvod to nějak karikovat. P.S. Pan Husáka nekontroluji, takže to nemohu komentovat.
Ivan Langer
K.
Pane ministře. Kdy se vy, pan Topolánek a pan Nečas omluvíte sociální demokracii, za nařčení ze zneužití policejních odposlechů k "fízlování" nepohodlných osob? A doufám, že mi neodpovíte stylem já nic já muzikant. Všichni víme co jste za přizvukování vašich dvou výše zmíněných kolegů řekl, tak se k tomu prosím postavte čelem.
Omlouvám se, ale nevidím důvod se omlouvat za něco, co nikdo z nás neřekl. To, že Jiří Paroubek něco tvrdí, ještě neznamená, že se to tak stalo. Byl to právě on, kdo mne označil za lháře. Neřekl, v čem jsem lhal a ten, kdo žádá omluvu, jsem já. P.S. Když říkáte - všichni víme... Podívejte se na přepis tiskové konference naší a Jiřího Paroubka, srovnejte se kdo a co řekl. Díky.
Ivan Langer
martmarta
Pane "ministře", připravujete, už provádíte, státní převrat nebo to jen myslíte "upřímně"?
Velmi vás žádám, abyste nezesměšňoval to, co teď probíhá! Na tomto rozhodnutí a jeho realizaci se podílely desítky profesionálů ze zpravodajských služeb a speciálních útvarů policie. Já jim důvěřuji, a to co dělají, dělají proto, aby chránili bezpečí nás všech!
Ivan Langer
Jan Jelínek
Dobrý den pane ministře, rád bych se zeptal, zda budete trvat na svém prohlášení o kvalifikačních předpokladech - tj. VŠ pro výkon fukce? V takovém případě totiž p. Lang, současný ředitel zprav. služeb tyto předpoklady nesplňuje, jelikož namá požadované magisterské studium. Odvoláte ho?
Já na nich trvám! A nebudu souhlasit aby do funkcí byli ustavováni lidé, kteří je nesplňují. Zákon umožňuje, aby ti, kdo je zastávají si v přesně určeném vzdělání dokončili. Je na rozhodnutí nadřízeného, zda jim to umožní či nikoliv.
Ivan Langer
Paul de Haan
Pane ministře, když se nedávno prokázalo, že jste lhal v případě odposlechů, nechcete jako chlap sám odstoupit z funkce, tj. ještě dříve, než Topolánkova vláda neprojde hlasováním o důvěře v parlamentu?
Nevím, na základě jakých informací tvrdíte to, co tvrdíte. Neprokázalo se, že jsem lhal. Doporučuji seznámit se s přesným přepisem tiskové konference a s tím, co jsem na ní řekl. Srovnejte to s tvrzením Jiřího Paroubka. Dospějete k jasnému závěru, že tím, kdo by se měl omlouvat je on, protože mne označil za lháře, což není pravda.
Ivan Langer
Ivan
Pane ministře, zaznamenal jste v poslední době alespoň částečnou kritiku Vašeho působení na ministerstvu ze vnitř ODS? Pokud ano, můžete alespoň nastínit, čeho se ta kritika týkala? Děkuji.
Zatím ne, což neznamená, že někdo může některé mé kroky hodnotit kriticky. Považoval bych to za přirozené, neboť jsme stranou s více než dvacetitisíci lidí, kteří mají svůj názor na svět a nebojí se ho říct.A to, že různí lidé, třebaže z jedné strany, mohou mít různý názor na jednu věc, považuji za normální.
Ivan Langer
Lippold
Pane Langře, nemělo to Vaše "hrdinné" pobíhání po večerním Václaváku odpoutat pozornost od Vašeho průšvihu s "odposloucháváním 20 politiků a novinářů"?? Proč jste nebyl po vzoru Felixe Edmundoviče Dzeržinského celý v bílém? To by Vám slušelo mnohem více!
Byla to standardní kontrola toho, jak jsou realizována bezpečnostní opatření ve vyjímečné situaci. Můžete to karikovat, můžete to zesměšňovat, to je vaše právo. Já přistupuji ke své práci zodpovědně a toto považuji za součát mé práce i za součást zodpovědnosti.
Ivan Langer
Jogin z Bagin
Pane Langře, neměl by jste konečně, jako ústavní činitel, věrohodně vysvětlit Vaši "vedlejší pracovní činnost" advokátního koncipienta? Myslíte si, že je možno Vám věřit, že jste tuto "práci", honorovanou neuvěřitelnou částkou blízkou 80 tisíc Kč měsíčně, skutečně a odpovídajícím způsobem vykonával, když jste byl zároveň poslancem, místopředsedou PS, místopřesedou ODS a stínovým ministrem? Tisíce ostatních advokátních koncipientů, kteří se této prácí věnují na 100% úvazku, dostávají maximálně 20 tis Kč. Není spíše pravda, že prostřednictvím této zcela fiktivní činnosti u spřátelené advokátní kanceláře perete nějaké špinavé peníze, např. z černých privatizačních fondů ODS?
Nebyla to fiktivní činnost, neperu žádné špinavé peníze. Můj plat stoupal postupně po dobu sedmi let, co se právní praxi věnuji. A věřte, že bych byl velmi hloupý, kdybych s vědomím toho, že jsem pod neustálou kontrolou veřejnosti a (v rámci bezpečnostní prověrky i zpravodajských služeb), dělal něco nezákonného. A dodávám - i kdybych pod touto kontrolou nebyl - choval bych se stejně!
Ivan Langer
Jirka
Dobry den pane Langere, proc prichazite na verejnost s neproverenymi informacemi a predkladate je verejnosti za fakta? Proc se tyto veci nejdrive neproveri? Viz Kubiceho zprava a ted ty odposlechy. Timto akorat poskozujete ODS...
Jiri Vanek
Dobry den pane ministre, chysta se ocisteni policie CR od byvalych estebaku. Plati tahle opravnena cistka take na BIS? V Olomouci je reditelem Jan Princ, ktery na pas vystaveny STB jel v dobe totality na zapad. Asi za odmenu. Tem by mel vyletet co nejdrive. Mnoho uspechu ve Vasi praci preje Jiri Vanek za Spolecnost slusnych krajanu.
Laura
víte o tom,že Vaše chování není seriozní?ODS se vydavá za čestné a spravedlivé,ale při každé příležitosti útočí a útočila mnohdy nesmyslně na ČSSD.Sledovala jsem v neděli otázky VM a tam jste se opravdu předvedl.Kdo opravdu nejvíc škodí samotné ODS jste právě Vy.Být panem Topolánkem tak Vás okamžitě odvolám.To s těmi odposlechy necítíte jako svou velkou blamáž???
Mikeš
Pane ministře, nebojíte se nižší volební účasti při pří případných předčasných volbách? Nemyslíte si, že lidé jsou už znechucení politikou? Házení špíny z jednoho politika na druhého je stejné jako malé děti ve školce, s tím rozdílem , že oni nemají rozum vzhledem k jejím věku. Pane ministře vemte si kytaru veražte s trampy do lesa, vemte s sebou svoji partu a bude Vám fajin. Český občan chudší nebude. Děkuji. Mikeš
celník
Pane ministře, řekněte zcela na rovinu, bude platit zákon 361, nebo se zase odsune do nikdy ?
ICH
Pane ministře, jak dlouho bude rozpočet Ministerstva vnitra užírat tak zbytečná a ve svojí podstatě zločinecká organizace jakou je Zařízení služeb pro Ministrstvo vnitra. Bylo jejich dobrým zvykem, že je chránila náměstkyně Štanclová a příslušný ministr byl koupen. V jakém stádiu se nacházíte, pokud najdete odvahu si to alespoň připustit. Když ne, tak ne.
Jan NOVÁK
Pane Langer,jelikož asi ve funkci brzo skončíte,jak hodnotíte svoje krátké působení v této "takévládě".Děkuji za vaši jistě fundovanou odpověď.
Bobo
Pane ministře, jaký bude osud MI ČR, když nebude PSP schválen nový kompetenční zákon? Budete pořád ministr obou ministerstev? Děkuji.
občan
Pane ministře, obracím se na Vás s následujícím dotazem, jako na osobu k tomu kompetentní. Podle dlouhodobých pozorování byl odlet vlaštovek do teplých krajin datován 20tým zářím, letos tomu bylo o den dříve. Nemyslíte, že by se měla operativněpátrací technika PČR nasadit i mezi hlavouny vlaštovek, ať jsme my občané informováni zavčas o jejich úmyslu? Děkuji za odpově'd a přeji Vám i ODS pěkný den