Česká republika nebude mít do roku 2015 nový jaderný zdroj. Podle Svobody se ve zmíněném termínu země při nynějších kapacitách zřejmě stane energeticky deficitní.


"Příprava a uskutečnění takové stavby je velmi komplikované. Do roku 2015 se již rozšířit Temelín o dva bloky nepodaří," uvedl Svoboda. Právě v tomto roce Česko podle predikcí přestane být bez nových zdrojů energeticky soběstačné a země se z dlouholetého vývozce proudu stane dovozcem. I tato situace povede k dalšímu zdražování a přibližování k cenám proudu v západní Evropě. Za devět let také vstoupí v platnost nové přísnější evropské limity pro výrobu elektřiny.


ČEZ zatím nechce zveřejňovat dílčí analýzy o tom, jak bude firma postupovat při obnově svého výrobního portfolia. "Až budou hotovy, a nejedná se jen o úvahy v oblasti výstavby dalších uhelných elektráren, ale právě i jádra, plynu či obnovitelných zdrojů, budeme moci výsledky analýz zveřejnit," informovala mluvčí ČEZ Eva Nováková. Průměrná doba výstavby jaderné elektrárny je přibližně 15 let.


Podle generálního ředitele Ústavu jaderného výzkumu Řež Františka Pazdery je výstavba jaderné elektrárny v tuzemsku nejen nutností, ale také významnou investicí do budoucna. "Již za čtyři roky bude Evropská unie závislá na dovozu ropy z 80 procent a zemního plyn z 60 procent. Tenčící se zásoby, nestabilní geopolitická situace v regionech OPEC a nárůst poptávky ze strany Číny a Indie poženou ceny nahoru," varuje Pazdera.


Tradičním odpůrcem jaderné energetiky je Strana zelených. "Provoz je rizikový a hlavně není vyřešen problém s ukládáním vyhořelého paliva," prohlásil předseda strany Martin Bursík. Do budoucna proto doporučuje více se zaměřit na energetické úspory a vývoj technologií s nejvyšší účinností.


Prognózy společnosti EGÚ Brno tvrdí, že v roce 2020 může v tuzemsku v závislosti na míře úspor energie, rozsahu obnovy uhelných elektráren a nedosažitelnosti nových zásob uhlí chybět až deset TWh elektřiny. Loni firmy a domácnosti v Česku spotřebovaly skoro 58 TWh. Zhruba třetina tuzemské výroby pochází z jaderných zdrojů.