Institucionální investoři získali 61 procent emise a retailoví 39 procent emise. "Dynamický rozvoj skupiny AAA AUTO a její zaměření na další expanzi ve střední a východní Evropě vzbudil odpovídající zájem investorů, jejichž poptávky po akciích AAA Auto významně převýšily samotnou tranži," prohlásil Tomáš Klápště, výkonný ředitel divize korporátních financí společnosti Patria Finance, která byla globálním koordinátorem, bookrunnerem a vedoucím manažerem emise akcií AAA Auto Group N.V.

Pražská burza zahájila podmíněné obchodování s akciemi AAA dnes v 09.30 hodin. Prvním řádným obchodním dnem, kdy se akcie AAA Auto začnou obchodovat současně na burzách v Praze a Budapešti, bude středa 26. září. 

Podmíněné obchodování je servis burzy, který umožňuje úspěšným nabyvatelům akcií v rámci procesu IPO začít okamžitě obchodovat s předmětnou emisí, aniž by museli čekat na samotné vydání cenných papírů, což je u úspěšných IPO pouze ryze technická záležitost. Pražská burza tento servis, který funguje standardně na většině vyspělých trhů, nabízí jako jedna z mála středoevropských burz.

Zájem zaměstnanců

Akcie AAA se po zahajovacím nárůstu o 2,7 procenta kolem 10.15 prodávaly za 55,28 koruny, tedy o 0,3 procenta nad svou upisovací hodnotou.

Investoři z Maďarska získali 16 procent emise, fondy v Londýně nakoupily 11 procent. Ze zbývajících 73 procent zůstala podle Klápštěho zhruba polovina v České republice. Zájem o akcie projevila zájem i desetina z 3 500 zaměstnanců AAA.

AAA nabídla investorům podíl 28,1 procenta, tedy 19,5 milionu akcií, které upsala za cenu 55,1 koruny. Firma mezi investory rozdělila 17,8 milionu akcií, zbytek si v rámci opce navýšení podrží 30 dní Patria Finance jako manažer emise, aby mohla korigovat případnou nestabilitu kurzu. Z emise firma po uplatnění opce získá hrubý výnos až 1,1 miliardy korun na expanzi během následujících dvou let.

Další firmy

Emise akcií AAA Auto je čtvrtou primární emisí, tzv. IPO, na pražské burze. Nyní se na IPO podle ředitele burzy Petra Koblice připravuje pět nebo šest dalších firem, z nichž některé by měly přijít ještě před koncem roku. Investoři ale váhají kvůli nestabilitě na světových finančních trzích.

Na konci příštího roku společnost podle většinového vlastníka Anthony Dennyho zváží další emisi akcií, která by směřovala na burzy v Praze a Varšavě.

AAA Auto provozuje 38 poboček v pěti zemích a je největším hráčem na středoevropském trhu ojetých aut. Firma loni prodala téměř 62 000 aut a utržila deset miliard korun.