pakistan_vojaci_192x128.jpgZa poslední tři dny bojů mezi pákistánskou armádou a muslimskými radikály na západě Pákistánu přišlo o život nejméně 195 lidí. Podle nejnovější bilance bylo zabito 150 islamistů a 45 vládních vojáků, dalších 12 až 15 vojáků se pohřešuje, informovaly armádní zdroje.

Střety začaly v sobotu v kmenovém území Severní Vazíristán při hranicích s Afghánistánem útoky rebelů na armádní konvoje, na něž armáda reagovala posílením pozemních oddílů a bombardováním povstaleckých pozic z vrtulníků a letounů.

Podle armádních informací v bojích rovněž utrpělo zranění 50 extremistů a 20 vojáků. Podařilo se však již navázat spojení s 35 vojáky, kteří byli od pondělka nezvěstní, po dvanácti až patnácti dalších se ještě pátrá.

Při násilnostech v oblasti údajně zahynulo také 12 civilistů, když na jejich dům dopadl minometný granát. O tom ale prý armáda nemá žádné zprávy.

Vazíristán je baštou skupin napojených na Taliban a Al-Káidu

Kmenová území Severní a Jižní Vazíristán jsou považována za baštu skupin napojených na afghánské fundamentalistické hnutí Taliban a teroristickou síť Al-Káida. Pákistánská armáda zde rozmístila 90.000 svých vojáků, těm se však zatím nepodařilo ozbrojence vytlačit.

Vojenské zdroje oznámily, že bezpečnostní síly odmítly příměří, které jim navrhli povstalci, a budou "pokračovat ve svých operacích, dokud nebude plně obnoven klid".

Za uplynulé tři měsíce padlo v oblasti při hranicích s Afghánistánem již více než 250 vládních vojáků, z nichž se řada stala obětí sebevražedných atentátů. V Jižním Vazíristánu zadržují místní ozbrojenci od konce srpna přes 200 vojáků a hrozí, že denně několik z nich usmrtí, pokud vládní ofenzivy neustanou.