Porada ekonomických ministrů příští týden v pondělí pravděpodobně projedná návrh ministra průmyslu a obchodu Martina Římana na úplné zrušení investičních pobídek do zpracovatelského průmyslu, a naopak posílení podpory strategických služeb a technologických center. O omezení investičních pobídek měli ekonomičtí ministři jednat již před dvěma týdny, jejich porada byla ale nakonec zrušena.

"Na poradě ekonomických ministrů bude (příští pondělí) s velkou pravděpodobností projednáván materiál o útlumu investičních pobídek," řekl dnes ČTK Matyáš Vitík z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu.

Podmínky pro udělování investičních podmínek již loni upravila novela zákona, podle které mají nyní podporu dostávat především technologicky náročné provozy. Novela zpřísnila například podmínky pro stáří strojního vybavení a zároveň snížila objem pro minimální investici z 200 milionů na 100 milionů korun.

O zrušení se mluví již delší dobu

Hospodářská komora loni v září vyzvala Římana ke zrušení investičních pobídek. Říman tehdy reagoval, že s tímto názorem souhlasí, podle něj ale úplné zrušení pobídek neumožňuje aktuální rozložení politických sil. Systém investičních pobídek začal být trnem v oku zejména menším českým podnikům, kterým se nelíbí, že stát tímto způsobem zvýhodňuje velké zahraniční investory.
Jiný názor než komora má Svaz průmyslu a dopravy, který se zrušením investičních pobídek bez analýzy dopadů nesouhlasí.

Investiční pobídky jsou po několika novelizacích zákona přístupné nejen velkým a novým firmám, ale i nynějším investujícím již od 100 milionů Kč, upozornil generální ředitel svazu Zdeněk Liška. Vliv pobídek na hospodářský růst a vývoz je nesporný, bez něho by česká ekonomika neměla velké investiční projekty, které by naopak zakotvily u konkurentů a růst průmyslu by nedosahoval historických hodnot, podotkl.

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest v loňském roce zprostředkovala rekordních 182 investičních projektů v hodnotě bezmála 71 miliard Kč. Nejaktivnějšími investory byly loni poprvé české podniky, které v 55 projektech přislíbily investice za 15 miliard Kč. Celkový objem loňských investic byl ale nižší než v roce 2006, kdy CzechInvest zprostředkoval 176 projektů v hodnotě 114,6 miliardy Kč. Byl mezi nimi totiž i nový závod jihokorejské automobilky Hyundai v Nošovicích, jehož stavba si vyžádá zhruba 30 miliard Kč.