Výsledky voleb jsou zatím pouze předběžné, vycházejí z průzkumu agentury VCIOM, která se dotazovala voličů přímo před volebními místnostmi. Tazatelé agentury se ptali více než 186 tisíc voličů zhruba v tisícovce volebních okrsků, zhruba dvacet procent dotázaných odmítlo odpovědět.

putin-medvedev-192-128.jpgMedvěděv získal podle průzkumu 69,6 procent voličských hlasů. Na druhém místě skončil kandidát Komunistické strany Ruské federace Gennadij Zjuganov se 17,2 procenta voličské podpory. Třetím je předseda Liberálně-demokratické strany Ruska Vladimir Žirinovskij s 11,4 procenta. Čtvrtý z kandidátů Andrej Bogdanov získal jen 1,8 procenta hlasů.

Příznivci pravděpodobného příštího ruského vůdce už začali slavit, na Rudém náměstí u chrámu Vasila Blaženého se podle ruských médií sešlo kolem třiceti tisíc oslavujích.

Podle předsedy ústřední volební komise je zatím sečteno zhruba 16 procent hlasů. Vede Medvěděv s necelými 65 procenty hlasů, Zjuganov má 19,8 procenta a Žirinovskij skoro 13 procent. Oficiální výsledky budou zveřejněny zítra ráno.

Ostatní kandidáti volby zpochybnili. Žirinovskij prohlásil, že volby neuznává a soudně je napadne. Zjuganov ho pravděpodobně bude následovat, jeho štáb prý zjistil už dvě stovky porušení volebního zákona.

Medvěděv opřel svou volební kampaň o přízeň současného prezidenta Vladimira Putina. Sympatizanty si získal i tvrzeními, že bude pokračovat ve stopách svého podporovatele. Opozice proti volbám už měsíce před hlasováním protestovala. Řada z nich tvrdí, že výsledky jsou zmanipulované a volby byly pouze formalitou, která měla předání moci do rukou Putinova muže zlegitimizovat.