Vratislav Kutal byl v březnu 2003 pravomocně odsouzen k deseti letům vězení za přípravu vraždy novináře a objednávku bombového výbuchu. Olomoucký okresní soud, který v listopadu rozhodl o jeho podmíněném propuštění z vazební věznice, chyboval. S odvoláním na pražský městský soud o tom dnes informovaly Česká televize (ČT) a server Aktuálně.cz. Případem se podle ČT zabývá už i ministerstvo spravedlnosti.

Podle médií patřil šumperský podnikatel a někdejší policista Kutal mezi hlavní překupníky v kauze podvodů s lehkými topnými oleji (LTO), jedné z největších kriminálních afér 90. let. Novinář z deníku Blesk, jehož neuskutečněnou vraždu si prý podnikatel Kutal objednal za milion korun, o případu LTO psal.

Kutal měl strávit ve vězení ještě dva roky. Olomoucká soudkyně Michala Burešová ale v listopadu 2007 rozhodla o jeho podmíněném propuštění. Podle místopředsedy Městského soudu v Praze Luboše Vlasáka, který před lety Kutala poslal do vězení, však bylo její rozhodnutí příliš rychlé, uvedly televize a server. "Pan odsouzený měl být prokazatelně nejméně ještě 23 měsíců ve výkonu trestu, než měl vůbec nárok žádat o podmíněné propuštění," řekl ČT Vlasák.

Vlasáka podle ČT překvapilo, že olomoucká soudkyně rozhodla o propuštění Kutala bez kompletního spisu. Připustila prý ale, že první chybu udělala písařka Městského soudu v Praze, která údajně omylem napsala, že Kutal byl ve vazbě v Bratislavě o dva roky déle. "Zřejmě tedy vycházela z toho opisu," řekl ČT Vlasák.

Předseda Okresního soudu v Olomouci Michal Jelínek podle ČT pochybení soudkyně odmítá. "Z podkladů, které měla v době rozhodování k dispozici, vyplývalo, že podmínky pro podmíněné propuštění Kutala splněny byly," řekl ČT Jelínek.

Případem se už začalo zabývat ministerstvo spravedlnosti. Vyžádá si potřebnou dokumentaci, na základě které soud v Olomouci rozhodoval, řekla televizi mluvčí ministerstva Zuzana Kuncová. Ministr by měl prý do dvou týdnů rozhodnout, zda na soudkyni a státního zástupce podá kárnou žalobu.

Kutal se před svým podmíněným propuštěním se svým obhájcem Josefem Monsportem domáhal nového procesu. V únoru mu obnovu procesu nepovolil pražský městský soud a Kutalovu stížnost proti tomuto rozhodnutí zamítl v dubnu pražský vrchní soud v neveřejném zasedání. Jeho advokát tehdy uvedl, že se chce obrátit na Ústavní soud, protože soudy podle něj porušily Kutalovo právo na spravedlivý proces.