Do nemovitostí nemusíte investovat jen přímo. Další možností, jak vložit penze do realit, jsou nemovitostní fondy.

Ty lze rozdělit na veřejnosti dostupné a "ty ostatní".

Nemovitostní fondy, do nichž drobnější investoři své volné finanční prostředky mohou ukládat, se v zásadě dělí na dva typy - akciové fondy nemovitostních společností a ryze akciové fondy investující do jednotlivých projektů.

První podskupinou jsou vlastně akciové fondy, jejichž portfolio je tvořeno akciemi nemovitostních společností, takzvané REITs (Real estate investments trusts).

Fond sám tedy žádné komerční nebo rezidenční nemovitosti přímo nevlastní, na vývoji nemovitostního trhu se podílí pouze zprostředkovaně.

Velikou výhodou tohoto typu instrumentu je jeho denní likvidita, umožňující investorovi získat přístup ke svým prostředkům takřka okamžitě.

Toho je dosaženo díky faktu, že drtivá většina REITs je obchodována na burze jako klasické akcie a má tedy v každém okamžiku obchodního dne jasně získatelnou cenu.

Nevýhodou je naopak dvojí riziko, kdy investor kromě rizik spojených s investicemi do nemovitostí současně podstupuje riziko akciové. Ne vždy jsou totiž REITs obchodované za cenu přesně odpovídající hodnotě jejich nemovitostí. V současné době je navíc nabídka v české koruně denominovaných fondů tohoto typu střídmá, investor tak musí akceptovat i měnové riziko.

Další jsou nemovitostní fondy, nakupující do svého portfolia konkrétní komerční, rezidenční nebo průmyslové objekty. Portfolio tedy není tvořeno akciemi, je skutečně "reálné".

Správci portfolia by tedy měli být současně experty na vyhledávání a oceňování nemovitostí. Mezi výhody tohoto typu fondu patří relativně dobrá předpověditelnost výnosů díky dlouhodobosti nájemních a užívacích smluv v nakoupených objektech.

Slabší stránkou je fakt, že oceňování nemovitostí v portfoliu je založeno na expertních odhadech a nezávislých studiích, které v konfrontaci s trhem a případnou potřebou prodat ne vždy musí odpovídat realitě.

Jedná se tedy o typ fondu pro zájemce s mnohem delším investičním horizontem než v případě fondu nemovitostních akcií. To je dáno i četností doby, kdy je možné podíly ve fondu koupit nebo prodat.

U fondu nemovitostních akcií je to denně, u čistě nemovitostního fondu například jednou za 14 dní. Výnosy z tohoto typu fondu se budou pohybovat mírně nad úrovní inflace a velmi pravděpodobně vykáží značnou dávku stability. Fondy nemovitostních akcií budou mnohem kolísavější.

Mezi nemovitostní fondy, které nejsou určeny pro drobné investory, patří ty, které jsou založené bankou za účelem financování konkrétních projektů určitého developera.