cez-penize-192-128.jpgPředstavenstvo energetické společnosti ČEZ na svém pondělním zasedání rozhodlo v souladu se závaznou dividendovou politikou o návrhu na výši dividendy ze zisku loňského roku, který bude předkládat valné hromadě akcionářů 21. května. Představenstvo bude navrhovat hrubou dividendu ve výši 40 korun na jednu akcii. Server iHNed.cz o tom informovala firma.

Představenstvo také rozhodlo o předložení návrhu na zrušení již odkoupených vlastních akcií a na udělení mandátu pro nový odkup realizovaný v závislosti na vývoji cash-flow ČEZ a situaci na finančních trzích.

Navrhovaná výše dividendy tak představuje nárůst o 100 procent oproti dividendě vyplacené loni, kdy činila 20 korun za akcii. Celkem je na dividendy určeno více než 21 miliard korun. Majoritní vlastník, tedy stát, obdrží více jak 15 miliard korun.

Návrh na dividendu je tak v souladu s novou, v prosinci loňského roku přijatou a oznámenou, dividendovou politikou. Ta navýšila výplatní poměr dividend (pay-out ratio) z předchozích 40 až 50 procent na 50 až 60 procent čistého zisku bez vlivu mimořádných příjmů.