ponant-plachetnice_192x128_.jpgSedm dní trval únos luxusní francouzské plachetnice Le Ponant somálskými piráty. Po pátečním propuštění třicetičlenné posádky se ale ukázalo, že celá akce ve skutečnosti zdaleka neproběhla tak poklidně jak vyplývalo z prvního prohlášení úřadu prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Brzy po propuštění mužů a žen na palubě totiž francouzská zásahová jednotka po kratším pronásledování zajala šest z dvanácti pirátů, došlo i k nasazení ostřelovačů. Náčelník generálního štábu Jean-Louis Georgelin odmítl, že by při operaci kdokoli zahynul, somálský guvernér Dahir Abdul Kadir Ahmed však hovořil o třech mrtvých a osmi zraněných, světové agentury přinesly zprávu o pěti mrtvých.

Ještě v pátek odpoledne přitom Elysejský palác hovořil o osvobození bez jakýchkoli incidentů a Sarkozy v oficiálním prohlášení děkoval „francouzským vojenským silám a všem státním službám, které umožnily rychle vyřešit zajetí rukojmích“.

Večer se potvrdilo, že majitel lodi, rejdařská společnost z Marseille, zaplatil únoscům výkupné ve výši dvou milionů dolarů. Podle Georgelina zásahové komando později nalezlo na lodi neupřesněnou část této sumy.

Plachetnici přepadli piráti 4. dubna v době, když proplouvala Adenskou úžinou. Trojstěžník o délce 88 metrů plul z Indického oceánu do Středomoří. Na palubě plachetnice nebyli v době únosu kromě tří desítek členů posádky žádní cestující. Posádku podle agentury AP tvořilo dvaadvacet Francouzů, šest Filipínců, jeden Kamerunec a Ukrajinka. Všichni mají být do neděle přepraveni na francouzskou vojenskou základnu v Džibuti, odkud odletí do Paříže.

Čtěte více

Francie tvrdě proti pirátům 

Zatímco Francie vyjednávala s únosci, v oblasti byly rozestaveny francouzské speciální zásahové jednotky. Plachetnici měla na dohled francouzská loď, několikrát přelétly loď i vojenské vrtulníky. Francouzi se snažili o vyřešení situace vyjednávací cestou, v případě „překročení mezí nebo eskalaci situace na lodi“ ale byli podle armádního mluvčího „připraveni okamžitě zakročit“.

Odborníci předpokládají, že únosci patřili k nejmocnější pirátské skupině regionu "Somali Marines", podle francouzské armády jsou zajatí piráti bývalí somálští rybáři. Nyní budou předáni francouzské justici.

Oblast patří k nejnebezpečnějším námořním oblastem, jen loni tam piráti podle dostupných údajů přepadli minimálně 25 lodí. Somálsko nedisponuje už sedmnáct let silnou centrální vládou a země je zmítána občanskou válkou.

Podle agentury Reuters bylo loni ve světě evidováno celkem 263 pirátských útoků, údajně se ale jedná o velmi nepřesné číslo, neboť v řadě případů je raději tajně zaplaceno výkupné. Jen málokdy se tak pirátská přepadení dostávají do celosvětové pozornosti jako se to stalo plachetnici Le Ponant.

Ministr zahraničních věcí Bernard Kouchner v pátek vyzval k vyřešení nebezpečné situace v oblasti. "Mezinárodní společenství se musí mobilizovat k rozhodnému boji proti pirátským skupinám v oblasti Adenské úžiny a somálského pobřeží," řekl Kouchner agentuře AFP.

Francie nyní chce na půdě Rady bezpečnosti OSN v New Yorku předložit „protipirátský balíček“. Ten podle německého serveru spiegel.de počítá s „dobrovolnými hlídkami“ v ohrožených oblastech.