zelenina-jidlo-192-128.jpgK brzkému zásahu na potlačení prudkého růstu cen potravin ve světě vyzvali představitelé světových zemí. Na zasedání Výboru pro rozvoj Světové banky (SB) ministři zodpovědní za rozvoj varovali před sociálními nepokoji. Ty se mohou začít dále ve světě šířit, jestliže se náklady na základní potraviny neudrží pod kontrolou.

Podle prezidenta SB Roberta Zoellicka a britského premiéra Gordona Browna problém výrazně rostoucích cen potravin se musí dostat do centra úvah politických špiček v každé zemi. Brown to hodlá učinit na příští schůzce nejmocnějších zemí světa G8.

"Musíme odpovědět na okamžitou krizovou situaci," řekl prezident SB Robert Zoellick ještě před samotným jednáním výboru. Odpověď podle něj musí využít příležitosti k tomu, aby pomohla rozvojovým zemím zlepšit zdravotní péči a snížit podvýživu a dětskou úmrtnost.

Nejen potraviny, ale i energie

Nutnost urychleného zásahu podporuje především současná situace na Haiti, kde poslední týden dochází kvůli cenám potravin k velkým sociálním nepokojům. Ale nezůstává jen u Haiti. Podobné je to v poslední době také například v Egyptě, na Filipínách, v Kamerunu, ale i dalších oblastech a zemích světa. Za poslední rok totiž zdražila například rýže, která je hlavní potravinou v rozvojovém světě, až o 75 procent. Ceny pšenice se našponovaly o 120 procent, kvůli tomu pochopitelně rostou i ceny pečiva.

Ale problémy nezpůsobuje jen rostoucí inflace, respektive zdražující potraviny na celém světě. Rostoucí trend lze pozorovat i u cen energií. Akutnost brzkého zásahu zdůraznil i britský ministr pro mezinárodní rozvoj Douglas Alexander. "Je čas na naléhavý zásah k řešení krize, která se týká milionů nejchudších lidí po celém světě," upozornil Alexander.

Právě zasedáním Výboru pro rozvoj skončilo tradiční jarní jednání zástupců členských zemí Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky.