mrize-trest_192x128_.jpgOsmaosmdesát procent poprav loni ve světě vykonalo pět zemí, většina údajů je navíc výrazně nižší než skutečný počet exekucí. Vyplývá to z výroční zprávy organizace Amnesty International (AI) o trestu smrti v roce 2007. V přepočtu na počet obyvatel je ale nejvíce popravovaných v Saúdské Arábii těsně následované Íránem.

Největší kritika směřuje čtyři měsíce před zahájením olympijských her do Číny, která se opět stala zemí s největším počtem popravených lidí. Oficiální údaj 470 lidí je po zásadní reformě z loňského roku sice výrazně nižší než v minulosti, organizace ale zpochybňuje jeho hodnověrnost.

"Zlatou medaili za globální popravy opět získala Čína, která ve skutečnosti popravuje několik tisíc lidí ročně. Pokud se hájí, že tak činí s posvěcením lidu, měla by přestat s tajnostmi," řekla stanici BBC šéfka britské pobočky AI Kate Allenová.

Organizace apelovala na Mezinárodní olympijský výbor a sportovce, aby na hostitele olympiády vyvinuli větší tlak ohledně zveřejňování skutečných čísel. V zemi se popravuje za 60 různých činů, mimo jiné za daňové úniky, zpronevěry, braní úplatků či drogové delikty.

AI v pasáži týkající se Číny cituje odhad americké nadace Dui Hua, podle níž bylo v této asijské zemi loni popraveno 6000 lidí. Tato instituce čerpala z informací poskytnutých místními čínskými úřady.

Peking se brání právě poukazem na množství poprav v přepočtu na obyvatele, kde je země až na čtvrtém místě za Pákistánem. Mluvčí ministerstva zahraničí sdělila, že Peking zrušení trestu smrti neplánuje, a ujišťovala, že jeho vykonávání se uplatňuje ve velmi malém množství v nejvážnějších případech. Čínští představitelé v minulosti opakovaně označili Amnesty International za organizaci "zaujatou a nepřátelskou" vůči Číně.

Čtěte více

Různé podoby verdiktu

Vedle Číny se mezi pět zemí s největším počtem poprav dostaly ještě Írán, Saúdská Arábie, Pákistán a USA. V jednapadesáti zemích loni bylo popraveno celkem 3347 lidí a 27 500 lidí čeká na vykonání rozsudku.

Íránský soudní zdroj v reakci na zprávu AI sdělil, že počet poprav v Íránu "není vysoký". Většina poprav v zemi podle něj souvisí s islámským právem šaría, v němž milost výměnou za obvykle finanční kompenzaci mohou udělit pouze příbuzní oběti vraha.

Amnesty International zaznamenala popravy za různé činy, které v jiných zemích obecně nejsou považovány za zločin. Světové agentury zmiňují případ pětasedmdesátiletého ředitele továrny ze Severní Koreje, který byl zastřelen za to, že do podniku investoval vlastní peníze, zaměstnával vlastní děti a telefonoval do zahraničí.

V jiných zemích se provádí ukamenování za cizoložství či čarodějnictví, zatímco Írán, Saúdská Arábie a Jemen popravují i odsouzené nezletilé.

Země podle počtu oficiálně zdokumentovaných poprav 2007

1. Čína 470

2. Írán 317

3. Saúdská Arábie 143

4. Pákistán 135

5. USA 42

6. Irák 33

7. Vietnam 25

8. Jemen 15

    Afghánistán 15

10. Libye 9

 

Zdroj: Amnesty International