Společnost miliardáře Zdeňka Bakaly, New World Resources (NWR), majitel černouhelné těžební firmy OKD, chce plánovanou emisí akcií vytěžit 892 milionů až 1,1 miliardy britských liber (až 34,4 miliardy korun). Vyplývá to z tiskové zprávy NWR. Emise akcií NWR bude dosud největším veřejným úpisem akcií na českém trhu.

Rozpětí emisní ceny jedné akcie je mezi 10,75 a 13,25 britské libry. Obchodování s akciemi NRW na londýnské burze LSE by mělo být zahájeno 8. května. Akcie budou rovněž umístěny na pražské a varšavské burze. Při pondělní přednášce Ekonomického klubu na VŠE řekl ředitel pražské burzy Petr Koblic, že schopnost české burzy přitahovat likviditu stáhne většinu obchodů s NWR právě do Prahy.

Čtěte více

    

    

Pražská burza zažije největší emisi akcií ve své historii

Bakala: Uhlí bude vydělávat pořád

Sázka na důlní firmu OKD se Bakalovi bohatě vyplatila

Uhlobaron Bakala dostal povolení ke vstupu na burzu

Analytici odhadovali, že objem upisovaných akcií NWR by mohl být zhruba 35 miliard korun a tržní kapitalizace celé firmy by tím mohla převyšovat 100 miliard korun. NWR se podle očekávání zařadí v Praze mezi akcie elitního obchodního systému SPAD, kde je nyní 13 akcií, a stanou se také součástí hlavního indexu PX.

Ještě do konce letošního roku by se akcie NWR mohly stát dokonce součástí prestižního indexu londýnské burzy FTSE 100, napsal britský list Financial Times.