voda-waterboarding__192x128_.jpgOrganizace Amnesty International (AI) zveřejnila na internetu půldruhé minuty trvající spot, který bude od května v britských kinech upozorňovat na krutost waterboardingu. Metodu, která ve vyslýchaném vyvolává dojem tonutí a bývá označována za mučení, využila americká tajná služba CIA při výslechu podezřelých z teroristických činů.

Video s ambicí šokovat připomíná v prvních desítkách sekund reklamu na minerální vodu. Zblízka padající kapky vody svou řemeslnou úrovní připomínají mnohokrát viděné scény, po chvíli se ale objevuje v záběru mužský obličej.

Člověk, na něhož dopadá voda, lapá po dechu, jeho ruka se křečovitě třese. Až v závěru se reklamní optika mění v syrové video, zabírající vyslýchaného i vyslýchající z výšky.

"Ukazujeme přesně to, co by si CIA přála utajit - záběry topícího se člověka," řekla listu Independent šéfka britské pobočky AI Kate Allenová. Při natáčení autoři údajně simulovali waterboarding na několik málo vteřin, což prý samo o sobě představovalo mrazivou zkušenost.

Independent zároveň cituje amerického experta Malcolma Nanceho. Muž, který v minulosti údajně cvičil stovky agentů CIA, jak waterboarding přežít, dnes požaduje po Spojených státech okamžité ukončení podobných praktik. "Stydím se, že USA na podobných praktikách trvají. Hrozba terorismu je reálná, ale správnou odpovědí nemůže být podobné pošlapávání lidských práv," řekl Nance.

"Nejcennější nástroj"

Prezident George Bush v březnu vetoval zákon, který měl CIA podobné techniky výslechu zakázat. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že USA by se zbavily účinných prostředků, chránících zemi před teroristickými útoky.

"Zákon, který mi poslal Kongres, by odstranil jeden z nejcennějších nástrojů v boji proti terorismu. Pro Kongres není vhodná doba na to, aby opouštěl praktiky, které prokázaly svou účinnost při udržování Ameriky v bezpečí," řekl Bush.

Nance, pracující momentálně jako nezávislý poradce, považuje waterboarding za bezcennou metodu, neboť vyslýchaný pod jejím tlakem ochotně vypoví cokoli.

Zákon, který v únoru schválil americký Kongres, vymezil pro CIA 19 jasně definovaných technik výslechu. Vedle waterboardingu zakázal například elektrické šoky, používání psů či předstíranou popravu.

"Bushovo veto je jedním z nejhanebnějších činů za dobu jeho prezidentského mandátu," reagoval demokratický senátor Edward Kennedy.

Čtěte také

Při waterboardingu je vyslýchaný připoután většinou k šikmé dřevěné desce hlavou dolů a přes hlavu má látku nebo igelit. Vyšetřovatelé mu lijí vodu na hlavu a vyvolávají v něm tak dojem, že se topí. Tuto techniku, která může v extrémních případech vyslýchaného i zabít a jež se používala už za španělské inkvizice, označilo několik organizací na ochranu lidských práv za mučení.

Na počátku února ředitel CIA Michael Hayden přiznal, že jeho organizace waterboarding po útocích na newyorské Světové obchodní středisko v září 2001 třikrát použila. V roce 2006 však tuto metodu výslechu údajně zakázal.