evropsky-parlament-192-128.jpgSe současnými vysokými cenami potravin hodlají socialističtí poslanci bojovat zákazem spekulací na trzích s komoditami. Na těchto trzích mohou lidé a banky kupovat takzvané futures kontrakty, které jim mohou vydělat peníze, pokud správně odhadnou budoucí vývoj cen. V případě špatného odhadu však investor o své peníze přijde.

Podle některých poslanců pomáhají velké banky spekulantům vydělávat na současném růstu potravin ve světě a to je podle nich nepřijatelné. Evropskou unii vyzvali, aby možnosti takových spekulací učinila přítrž.

Podílové fondy na potraviny

Jako příklad uvedli jednu z největších evropských bank, belgickou KBC, která mimo jiné vlastní českou ČSOB. KBC prý nabízí fond, který je založen na růstech cen kakaa, kávy, cukru, sóji a dalších potravin. V reklamě na tento produkt se údajně říká, že investoři mohou vydělat až 14 procent, přičemž mají garantovánu plnou ochranu vloženého kapitálu.

"Je to neetické a nepřijatelné, že jsou banky zapojeny do cynického zneužívání nejchudších lidí světa," řekl šéf socialistické frakce Martin Schulz. Jeho kolega Alain Hutchinson dodal, že zasaženi budou rostoucími cenami i lidé v Evropě. "S tím, jak ceny rostou, bude pro ně těžší živit jejich rodiny," řekl.

Více o rostoucích cenách komodit

Spekulace na trzích s komoditami ale ovlivňují jejich ceny pouze krátkodobě. V delším časovém období mají převažující vliv reálné faktory, mezi které patří hlavně úroda, vysoká poptávka, kurzy měn nebo povinné používání biopaliv.

Řadu chudých zemí světa už kvůli rostoucím cenám potravin v poslední době zasáhly nepokoje. Kromě afrických států, naposledy třeba Somálska, jde mimo jiné o Haiti. Od poloviny loňského roku totiž stouply ceny rýže i dalších potravin o desítky procent.