PUTIN__192x128_.jpgPutin se je od středy šéfem největší ruské strany Jednotné Rusko, která má v dolní komoře parlamentu velmi silnou převahu. S návrhem souhlasilo 392 ze 448 hlasujících poslanců. Nástupující premiér se stal předsedou ruské vlády už podruhé, ve funkci už byl v období od srpna 1999 do května 2000.

Před hlasováním přednesl v dumě projev, který vyzněl jako programové prohlášení jeho vlády, o jejímž složení se toho ještě mnoho neví. Z prohlášení vyplynulo, že Putinovo vládnutí bude zaměřeno na podporu ekonomických svobod, makroekonomickou stabilitu a hospodářský rozvoj země. Klíčovými cíly bude snížení inflace a zlepšení infrastruktury.

Čtěte více:

Rusko se silným rublem by se podle Putina mělo stát významným regionálním finančním centrem a v několika letech i zemí, která může svou životní úrovní konkurovat nejrozvinutějším státům. Vláda by se měla zaměřit i na boj s opilectvím a kouřením. Velký důraz bude kladen i na modernizaci armády a vojenské flotily.

Putin byl bez funkce jen jeden den

Úřad prezidenta opustil Putin v úterý, ve středu ho nový prezident Dmitrij Medvěděv navrhla na předsedu vlády. Na dnešní zasedání dolní komory parlamentu přijely dvě nejdůležitější politické osobnosti Ruska spolu.

Medveděv o Putinovi ve svém krátkém, ale bouřlivým potleskem odměněném vystoupení, prohlásil, že bývalého prezidenta není potřeba představovat. Za osm let jeho vlády prý byla upevněna ruská státnost, zvýšena bezpečnost země a ve světě si Ruska začali vážit.

Medveděva si jako svého nástupce vybral Putin sám a středeční předání prezidentského úřadu bylo před dnešním hlasováním parlamentu předposledním jednáním dopředu dohodnutého postupu. Ten měl podpořit dodržení ruské ústavy a demokratické fasády země a zároveň zachovat rozhodující vliv Putina na dění v Rusku i v příštích letech.

"Naše spolupráce se nyní bude jen upevňovat," slíbil podle očekávání ruským poslancům prezident Medveděv. Ačkoli je Rusko podle ústavy prezidentskou republikou, pozorovatelé se domnívají, že Putin nebude pouhým technickým předsedou vlády, jako byli premiéři v době Putinova prezidentství. Podle politologů se Putin pokouší vytvořit v zemi jakési dvojvládí s úřadem vlády jako paralelním centrem moci.