Podle odhadů makléřů oslovených ČTK bude v delším horizontu další vývoj záviset na tom, zda se firmě podaří najít další místa těžby uhlí.

Čtěte také:

"Vzhledem k dosažené alokaci a vývoji v prvním týdnu obchodování nemám o akcie NWR žádné větší obavy," řekl ČTK makléř J&T Banky Michal Znojil. Ve střednědobém horizontu budou investory zajímat hospodářské výsledky, a ty vzhledem k meziročnímu srovnání mohou být hodně pozitivní. "Bezesporu nelze opomenout vývoj a náladu na světových trzích, která udává tempo celému českému kapitálovému trhu, a ani u tohoto titulu by to nemělo být výrazněji jinak," dodal.

"Výhledy jsou optimistické, ropa se nyní utrhla z řetězu, zemní plyn přidal o více než 50 procent jen od počátku roku a obchodované uhelné kontrakty nezůstávají pozadu," doplnil analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. Vyhlídky podniku i díky koksovatelnému uhlí využívaném v ocelářství, které téměř nestíhá krmit asijský ekonomický boom, jsou tak optimistické. Podnik je nyní díky restrukturalizaci mnohem průhlednější s přiměřeným zadlužením, podotkl.

Pro vývoj v dlouhodobém horizontu budou podle Znojila určující akvizice, a především výsledky jednání ohledně těžební lokality Debiensko v Polsku. "Vzhledem k zveřejněným zásobám společnosti jde o "alfa a omegu" dalšího vývoje tohoto titulu," poznamenal. Další vývoj bude i podle analytika Atlantik FT Petra Nováka záviset na situaci na trhu a na vývoji komoditních trhů. Dlouhodobě na plánované expanzi společnosti do Polska, případně Ukrajiny a Srbska, souhlasil.

Počátek obchodování s akciemi NWR byl na pražské burze hlavní událostí uplynulého týdne. Akcie NWR se začaly obchodovat v úterý, kdy byla oznámena i alokace a upisovací cena. Díky silnému zájmu investorů byly akcie upsány za maximum, tedy 13,25 GBP (425,80 Kč). Akcie NWR tak v Praze první den přidaly 4,5 procenta, když po otevření trhu posilovaly díky silnému zájmu o sedm procent, poté však nastalo vybírání zisků. Týden pak akcie NWR uzavřely na 455,90 Kč.