Stát využil zvýšeného zájmu o akcie energetické společnosti ČEZ a v posledním dnu, ve kterém se obchodovaly s nárokem na dividendu, prodal dosud jejich největší balík. Za 3,7 milionu akcií utržil v pondělí přibližně 4,5 miliardy korun. Je to dosud největší objem akcií ČEZ, který stát na burze za jeden den prodal. Dividenda by měla - pokud ji akcionáři schválí - dosáhnout 40 korun na akcii hrubého.

Stát se tak zbavil téměř poloviny z plánovaného sedmiprocentního balíku. V současné době je podíl státu v ČEZu 64,28 procenta, před zahájením prodejů to bylo 67,1 procenta. Z údajů Střediska cenných papírů vyplývá, že během pondělí podíl státu klesl během pondělí o 0,63 procentního bodu.

ČEZ zruší část akcií

ČEZ před několika dny zároveň dokončil odkup téměř deseti procent akcií. Akcionářům chce příští týden na valné hromadě navrhnout jejich zrušení. Tím se sníží základní kapitál firmy a zároveň zase vzroste relativní podíl státu ve společnosti ČEZ.

O prodeji sedmi procent akcií prostřednictvím kapitálového trhu rozhodla vláda loni v březnu. Cílem bylo tehdy získat 31 miliard korun, které chyběly Státnímu fondu dopravní infrastruktury. Prodej stát zahájil v září, zbavoval se však jen relativně malých objemů akcií.

Ministerstvo financí ale jednotlivé kroky odmítá komentovat s tím, že jakákoliv informace by mohla ovlivnit kurz akcií na burze.