Ačkoli hlavním tématem vrcholné schůzky lídrů Latinské Ameriky a Evropské unie, která probíhá v peruánské metropoli, je chudoba a boj proti globálnímu oteplování, zcela jistě se bude mluvit i o liberalizaci obchodu. Zástupci EU by chtěli přesvědčit země Jižní Ameriky, aby Evropě otevřely své trhy. Některé země, například Bolívie, ale vzájemné dohodě brání.

Evropská unie má v obchodu s Latinskou Amerikou stále zápornou bilanci, její export do jihoamerických států navíc tvoří jen šest procent celkového vývozu. Podle nejnovějších dat, která zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat, roste dovoz z Jižní Ameriky mnohem rychleji než evropský vývoz na tento kontinent.

O liberalizaci obchodu mezi Latinskou Amerikou a Evropskou unií se jednalo i na předchozím summitu, který se uskutečnil před dvěma lety ve Vídni. Tenkrát k žádnému výraznějšímu pokroku nedošlo.

V současnosti se "sedmadvacítka" snaží o uzavření dohody s Andským společenstvím (CAN), obchodní organizací, jejímiž členy jsou Bolívie, Ekvádor, Kolumbie a Peru. Zatímco představitelé Peru a Kolumbie jsou otevření svých trhů naklonění, Bolívie vzdoruje. Jednání Bruselu s jihoamerickou zónou volného obchodu Mercosur, která začala už v roce 1999, dlouhodobě stagnují.

V roce 2000 vyvezla Evropská unie do Latinské Ameriky zboží v hodnotě 59 miliard eur, v roce 2007 činil celkový export 75 miliard eur. Dovoz z Jižní Ameriky ale ve stejném období rostl mnohem větším tempem, z 54 miliard eur v roce 2000 na 92 miliard eur v roce 2007. Největším vývozcem zboží do zemí Latinské Ameriky je Německo, z nových členských zemí je to Polsko, následované Českou republikou.

Česko je ale jednou z mála zemí v EU, která má v obchodu s Jižní Amerikou kladnou bilanci. V roce 2007 dovezlo zboží za 220 milionů eur, jeho vývoz ale činil 537 milionů eur.