Hlavním důvodem je podle Lockharta rostoucí hospodářská integrace světa. "Globální ekonomická integrace v posledních letech pokročila a dostala se do bodu, kdy zpomalení v USA určitě pocítí," řekl agentuře Reuters Lockhart.

Podle něj dynamika růstu na řadě mladých trzích zeslabí dopady problémů ve Spojených státech amerických. Řada těchto zemí je díky obchodnímu přebytku schopna akumulovat devizové rezervy, které jim poskytnou zdroje na podporu jejich vlastního hospodářského růstu. Z části se tím smaže negativní vliv poklesu vývozní aktivity.

Čtěte více o ekonomické krizi v USA a jejích dopadech na svět

Země ze skupiny rozvíjejících se trhů mají podle Lockharta několik důvodů investovat devizové rezervy na vyspělých trzích, jako jsou Spojené státy. Může jít o snahu spořit, z části pak jde o výsledek měnového režimu v dané zemi a z části jejich nevyzrálý bankovní systém.

Američané jsou zvyklí málo spořit a hodně utrácet, což činí ze Spojených států vhodné místo pro investice. Lockhart proto očekává, že Spojené státy budou dál zažívat silný příliv zahraničních investic, přestože kurz dolaru už dlouho klesá.

Americký dolar, který v posledních měsících oslaboval, na druhou stranu podle Lockharta podporuje vývoz zboží z USA, které se při přepočtu kurzu stává v zahraničí levnější. "V posledních týdnech jsme zaznamenali určité oživení dolaru, což je vítané," upozornil Lockhart.

Čtěte více o americké ekonomice a dolaru

"I když se dočkáme postupného přechodu na jiné měny, dolar zůstane dominantní měnou a do budoucna bude zcela jistě měnou velmi prominentní," odhadl Lockhart. Dolar je světovou měnou, v níž většina zemí drží své devizové rezervy.

Dolar se letos propadl na historické minimum vůči euru i dalším světovým měnám. Částečně na tom má svou vinu i americká centrální banka. Ta totiž svými kroky (snižováním úrokových sazeb - pozn. red.) obětovala dolar výměnou za to, že podpoří hospodářský růst levnějšími úvěry. Fed loni na podzim zahájil kampaň za rychlé uvolnění měnové politiky. od té doby Fed snížil základní úrok z 5,25 na 2 procenta.

Čtěte více o krocích Fedu

"Americká ekonomika je uprostřed citelného zpomalení a za poslední dvě čtvrtletí zaznamenala pouze nepatrný růst. Problémy byly původně znát jen v sektoru bydlení, pak se ale rozšířily. Vzhledem k růstu cen energií a dalších komodit je vyšší také inflace," řekl dále Lockhart s tím, že tlak na růst inflace do konce roku poleví.

Velmi slabý růst z prvního pololetí by se podle něho měl ve druhé polovině roku zlepšovat. Přesto však podle Lockharta zůstane pod dlouhodobým průměrem a úrovní trendu.

Recese, či nerecese

Podle mnohých analytiků Spojené státy americké v recesi jsou. V posledních dvou čtvrtletích americká ekonomika rostla tempem 0,6 procenta, což podle teorie nesplňuje "podmínky" pro recesi.

Ekonomická recese je totiž oficiálně sestupnou fází hospodářského cyklu a někdy bývá definována jako pokles HDP ve dvou a více po sobě jdoucích čtvrtletích. Depresí se pak označují zvláště dlouhé a hluboké recese. Nejznámějším příkladem je tzv. Velká deprese z let 1929 až 1933, kdy HDP Spojených států pokleslo téměř o třetinu.