Země Latinské Ameriky se podílejí přibližně jedním procentem na českém zahraničním obchodu. Tento údaj však neodráží hloubku hospodářských vztahů a jejich perspektivu. Jistě, je tu tradice vývozu skla a textilu, později výrobků Baťa, strojů a zařízení Škoda, Jawa, Zetor a dalších firem. Dodnes tyto značky zůstávají pojmem a pomáhají udržovat pozitivní obraz ČR jako průmyslově vyspělé země. A nejen ony. V řadě zemí se točí naše turbíny, nemalá část produkce cementu je na bázi českých technologií. Jsou tu i naše koželužny, technologie na výrobu piva, dopravní prostředky.

Důležitější je, že řada podniků chce tradice rozvíjet, díky tomu náš vývoz do Latinské Ameriky byl vloni čtyřiapůlkrát vyšší oproti roku 2000. Ani 770 milionů dolarů objemu vývozu není konečným číslem. Naše výrobky se k uživatelům dostávají i přes obchodníky v Německu, Belgii, Nizozemsku...

Jakkoli země latinskoamerického subkontinentu mají společné charakteristiky, je dobré znát rozdíly, jakož i předivo vztahů uvnitř seskupení, jako jsou MERCOSUR a Andské společenství. To je užitečné proto, aby vývozci věděli, do jaké míry se jim vstupem na trh jedné země otvírají možnosti na dalších.

Důležitý je i širší rámec dvoustranných vztahů, daný naším členstvím v EU. Unie má sjednány dohody o volném obchodu s Mexikem a Chile. Volný obchod chce mít EU také s MERCOSUR. A nedávno byla sjednána Dohoda o partnerství se zeměmi Karibiku.

Česká přítomnost v oblasti bude sílit, neboť řada tamních ekonomik rychle roste. Patrný je návrat k investování: je zde potřeba rozvoje dopravní infrastruktury, budování energetických zdrojů i řešení vodohospodářských otázek. To jsou oblasti, v nichž naše firmy prokazují vysokou profesionalitu. Ale šance jsou i v dalších oborech: informační a kosmické nebo environmentální technologie, automobilový, železniční či letecký průmysl.

Rozhodnutí o tom, s kým obchodovat, kam vyvážet, respektive, kde umístit investici, přirozeně náleží samotným firmám. Stát jim však chce v rozhodování pomoci přiblížením příležitostí, vyhledáním partnerů a vytvářením příznivého smluvního rámce. ČR má sjednány mezivládní či dvoustranné dohody s Mexikem, Argentinou, Peru a nově i s Brazílií. K podpisu se chystá rámcová dohoda o spolupráci v oblasti energetiky a hornictví s Kolumbií.

Prostor je vytvářen vztahy na vysoké politické úrovni. Nedávno při návštěvě těchto zemí otevíral dveře vývozcům na chilský a brazilský trh ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Následovalo jednání prezidenta Václava Klause s jeho brazilským protějškem Lulou. A předseda vlády Mirek Topolánek se minulý týden v Peru zúčastnil V. summitu Evropské unie a zemí Latinské Ameriky a na cestě do Limy navštívil Kolumbii. To ale zdaleka není vše. V blízké době se potkáme s partnery z Mexika a Argentiny a dalších zemí.

Takže Via America Latina? Odpověď uslyšíme od našich vývozců a investorů.

Milan Hovorka

náměstek ministra průmyslu a obchodu