Ruský novinář Ostap Karmodi se narodil v Moskvě až v roce 1970 a okupaci Československa v srpnu 1968 tedy nezažil. ale sylšel o ní hodně, nejvíc v Česku, kam se v roce 1999 přestěhoval. Píše pro ruské a francouzské sdělovací prostředky a je spoluautorem jednoho z nejrozšířenějších průvodců po Praze.

Jak se on dnes, v den čtyřiceti let od vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa, dívá na srpen 1968? Jak se na tuto událost dívají jeho krajané a co zažívá, když se o tomto tématu baví v Česku?

 

Karmodi byl hostem on-line rozhovoru serveru iHNed.cz.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Anmov
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na Váš názor na situaci v Gruzii, myslíte že byl ruský zákrok vhodný v době olympijských her ?
Myslím, že v té vaší otázce již máte odpověď. Ruský ani gruzínský zákrok, ani osetinské provokace předtím nejsou vhodné ani v době olympijských her, ani zkrátka nikdy. Válka není vhodná.
Ostap Karmodi
Pipet
Dobrý den, rád bych se zeptal jaký byl důvod Vašeho příchodu do české republiky, jaké vidíte hlavní rozdíli v povaze čechů a rusů a zda jste si v 21. století všiml nebo zažil averzi čechům vůdči rusku. Děkuji, Pipet.
Přišel jsem tu, protože jsem tady dříve byl několikrát na návštěvě a moc se mi tu líbilo. Poznal jsem, že je to to pravé město, kde chci bydlet. Hlavnní rozdíl v povaze Čechů a Rusů vidím v tom, že Češi jsou klidnější a spokojenější. Rusové jsou ambicióznější, ale není to vždy nejlepší. Averzi jsem zažil asi třikrát - první zkušenost byla, když jsem se srazil na ulici s jedním mužem, který byl velmi opilý. Já jsem mu omluvil a on slyšel ruský přízvuk a řekl, že Rusy nenávidí a že mě zastřelí. Pak začal hledat po kapsách a řekl, že bouchačku zapomněl doma a že mám na něj počkat, než si pro ni přijde. Já jsem čekal asi tak pět minut a pak jsem odešel. Druhá byla má sousedka, která mě nenáviděla, neodpovídala na můj pozdrav a podobně. Pořídil sjem si malého roztomilého psa, a vztah sousedky ke mě se výrazně zlepšil. Třetí zkušenost mám ze Silvestra, při ohňostroji za námi přišel nějaký muž, slyšel že mluvíme rusky, a začal na nás křičet "ruské svině". Předtím jsme dali třem romským dětem několik rajechtlí k odpálení, a ty na toho muže křičely, že nadává sám sobě. Žádnou jinou averzi za těch devět let jsem nezažil.
Ostap Karmodi
George
Dobrý den, nepatřím k lidem, kteří se nevyrovnali s událostmi´v srpnu 1968..Dle mého názoru to byla jiná politická mezinárodní situace. Vzájemné vztahy se mají řešit diplomatickou, politickou cestou...Byla to však tragická událost, ale myslím si, že s takovou histerií, "pompezností" připomínat tyto události je přehnané!Žádné jiné ,neméně tragické, události 20. století ve vztahu k Československu(např.Mnichovská dohoda, okupace ČSR Německem atd.)se při jubilejích tak mohutně nevzpomínají. Nemyslíte si náhodou, že takova pozornost jubilea "21. srpen 1968"není trochu záměrně vyvolána v duchu protiruské histerie a strašení Ruskem dle scénáře amerických spojenců??? Souhlasíte i s tím, že obyčejní, hlavně mladí lidé, mají normální vztah k Rusům neboť nejsou ovlivněny těmito událostmi?
Myslím, že jak na to Češi vzpomínají, je jejich věc. Myslím také, že otázku Mnichova by mezi sebou měli probírat Češi s Němci a těmi, kdo podepisovali dohodu. Jako Rus se stydím za srpen 68 a proto nemůžu vyčítat Čechům, že na si tuto událost tak připomínají. S tím, že obyčejní, halvně mladí lidé, mají k Rusům normální vztah, určitě souhlasím.
Ostap Karmodi
JZO
Dobrý den, byl bych rád kdyby jste okomentoval zastrašování, kterého se neustále dopouštějí čelní představitelé ruské armády a státní administrativy vůči České republice a jejím občanům. Zejména ve věci umístění amerického radaru na našem uzemí. Jak je tento ruský styl a způsob jednání slučitelný se západní etikou? Do jaké míry tedy rusko patří do západní civilizace nebo je samostatnou civilizací, ve které platí jiná morální a etická pravidla? A tedy tudíž i jiný způsob jednání na mezi státní a politcké úrovni?
Myslím, že toto zastrašování je špatná věc a Rusko by ho dělat nemělo. Ruský způsob jednání není dobře slučitelná s mezinárodní etikou, ale v posledních letech ani západní způsob se mi moc nelíbí. Myslím, že například při bombardování v Jugoslávii nebo při okupaci Iráku nebyla ideální, ale pro mě je problém v tom, že Rusko si ze všech případů vybere ten nejhorší případ a bude dělat ještě hůř. Dnešní Rusko do západní civilizace jistě patří, ale není to rozhodně stoprocentní. Rusko má totiž oficiálně etická pravidla stejná jako západ, ale věří, že pro sebe někdy může udělat výjimku.
Ostap Karmodi
JE
Jenom testuji cenzora. Jaký je Váš názor na osvobození Gruzie ruskými mírotvorci?
Jedním slovem: špatný.
Ostap Karmodi
nalim
Co Vám říká rovnice: Budapešť 1956 + Praha 1968 + Tbilisi 2008 = US radar Brdy? Levá strana rovnice - že by podobnost čistě náhodná?
V levé straně rovnice podobnost určitě existuje, ale ruské tanky nejsou zatím v Tbilisi, a doufám, že k tomu ani nedojde. Kvůli radaru americká a stejěn tak i česká vláda říká, že radar není namířen proti Rusku. Nemám důvod si myslet, že to je jinak. Takže nemyslím, že ta rovnice je správná.
Ostap Karmodi
Petr
Jaký je Váš názor na vyhrožování představitelů Ruska jaderným útokem Polsku.Není Rusko dnes ještě horší než v roce 1968?
Myslím, že to je hloupost. Dnešní Rusko určitě není horší než v roce 1968. V té době bylo Rusko totalitním státem, teď jen autoritativním státem. Je v tom opravdu velký rozdíl. Ale nějaké podobnosti mezi oběma obdobími jsou - včetně výroků některých ruských diplomatů. Například výraz "rozkládající vliv Spojených států" - tento výrok komunistické propagandy jsem slyšel naposledy v roce 1988 a netušil jsem, že ho ještě někdy uslyším.
Ostap Karmodi
rezjir
Velmi by mě zajímalo, jak na tehdejší ruské, respektive sovětské vojáky působila atmosféra srpna 1968, zda-li si z těch tehdejších diskuzí s československými občany něco odnesli, případně jak na ně působili ty protestní nápisy v azbuce. A myslím, že by to stálo za větší průzkum. Co o o tom dnes říkají?
V roce 1968 jsem nebyl ještě na světě, takže nevím přesně, jak atmosféra na sovětské vojáky působila. Tento dotaz zajímá i mě, ale v ruských médiích se o vztazích sovětských vojáků a československých občanů moc nemluví.
Ostap Karmodi
JE
Bojíte se nepohodlných otázek?
Určitě ano, ale doufám, že otázky ohledně mého sexuálního života nepadnou :)
Ostap Karmodi
Novotný
Žil jste kromě Česka ještě někde jinde v cizině? Chcete se vrátit do Ruska? Proč jste se rozhodl žít v cizině: útěk z Ruska, nebo pracovní emigrace, nebo jiné důvody?
Žil jsem ještě v Kanadě. Do Ruska se zatím vrátit nechci, jelikož se mi tu líbí. Myslím, že člověk by měl žít tam, kde chce, pokud se chová slušně, pracuje a nepřiživuje se na daném státě.
Ostap Karmodi
Jan Krejčí
Pěkný den! Nemohu se zbavit dojmu, že situace s postoji Rusů je stále stejná. Většina Rusů vidí rok 1968 kladně. Pravděpodobně, a paradoxně, ze stejných důvodů, proč vidí Josefa Stalina (gruzínského banditu) mezi velikány svých dějin – z nepřiznaného a intenzivního pocitu méněcennosti. Mám jednu až čtyři otázky: Je můj dojem mylný? Pokud ne, zajímalo by mne, jestli je podle vás možné zvednout sebevědomí Rusů bez války a harašení zbraněmi? Jak a přibližně kdy? Děkuji.
Nedělal jsem žádný průzkum, takže nevidím názor většiny Rusů na rok 1968 a na Stalina. Určitě je mnoho Rusů, kteří se Stalinem sympatizují, ale nejsem si jistý, jestli to je většina. Myslím, že existuje moc Rusů, kteří se cítí jako Němci po roce 1918 - jako by prohráli válku, v případě Rusů Studenou. A chtěli by nějakou odplatu. A to je určitě nebezpečný pocit. Co s tím dělat, bohužel nevím.
Ostap Karmodi
zvědavec
Dobrý den, zajímalo by mne, co se dnes píše v Moskvě. Četl jsem např. v Pravdě online (v azbuce), že příchod vojsk byl opodstatněný proto, že to ČR udrželo ještě 21 let v socialistickém táboře (soclageru). Nebo také, že šlo o prakticky bezkrvavou (v kontextu myšleno mimořádně úspěšnou) akci: zahynulo jen 72 českých civilistů a 14 ruských vojáků. A že je to nevděk nevzpomenout, že nás osvobodili od Němců, zahynulo při tom 140 000 vojínů a po válce nám poslali tuny obilí, přestože jim samotným chybělo. A taky že tvrdou akci proti nám v roce 1968 chtěli zejména Němci, Poláci a Bulhaři a že Leonid Iljič Brežněv se nechal přemluvit až těmito přáteli, aby jim vyšel vstříc. Nevím, jesti to překládám správně, moje ruština už vyprchává. Působí to na mně sice jako jakési akceptování problematičnosti akce (zničili jsme "Pražské jaro", které otevřeně nikdo uvnitř nejmenoval kontrarevolucí ), ale že je mnoho důvodů proč by to tak mohlo nebo mělo být. Je tento ospravdlňující postoj chyba mojeho překladu, specifikum denníku Pravda nebo obecné povědomí v Rusku?
Já jsem ten článek nečetl, ale tomu, co říkate, věřím, protože Pravda jsou komunistické noviny, a to, co jste zmínil, opravdu vypadá jako jejich názor. Takové názory v Rusku nejsou výjimkou, ale většina médií však píše, že agrese v 68 byla špatná.
Ostap Karmodi
JE
Už samotný výběr otázek, na něž autor je ochoten odpovědět, něco vypovídá!
Poslední tři otázky od Vás jsou stejné, a chtěl bych Vám říct, že jsem odpověděl na všechny otázky, které mi byly položeny. Nejedná se tedy o žádnou cenzuru, ale je pro otázky jen určitý čas a ten už bohužel skončil. Chci za všechny otázky poděkovat a doufám, že špatné časy, které zažíváme kvůli válce v Gruzii, brzo skončí. Přeji všem hezký den i století.
Ostap Karmodi
mih
Jakýkoliv Rus, žijící v ČR mi dělá starosti, že sem zase jednou vpadnou. Už teď prolézají do naší ekonomiky a rozlézají se jako rakovina. Když slyším češtinu s ruským přízvukem, svírá se mi žaludek.
Toto je tedy čtvrtá zkušenost s averzí vůči Rusům ze strany Čecha, kterou jsem zažil. Ale každopadně za těch devět let to tak moc není. Myslím, že Česko by mělo brát více imigrantů z celého světa. Pokud by byli imigranti vybíráni chytře, bylo by to pro českou ekonomiku a a společnost velkým plusem. Například v Kanadě tvoří imigranté 18 procent obyvatelstva a ve Švýcarsku 23 procent. A tyto země si nežijí tak špatně. Přízvuk opravdu mám, ale doufám, že se mi podaří jej za dva nebo tři roky zbavit.
Ostap Karmodi