Čtěte detaily o spojení obou firem

Skupina J&T Finance Group, a.s.

Vznik: Společnost byla založena v roce 1993 na Slovensku.

Historie: Začátky spadají do doby, kdy Ivan Jakabovič a Patrik Tkáč založili společnost J&T Securities. Oba finančníci jsou dodnes ve vedení firmy. Původně se firma soustřeďovala na obchod s cennými papíry na slovenském území.

Aktivity: Skupina se zaměřuje na čtyři základní oblasti - korporátní investice (realizované zejména v energetice a strojírenství), privátní bankovnictví a finanční služby, realitní development a další služby (například zdravotnictví, leteckou business dopravu, média a sport).

Akvizice v ČR: V Česku skupina vlastní J&T Banku, fotbalový klub AC Sparta Praha, strojírenské firmy SES Tlmače, ČKD Blansko Strojírny, První brněnskou strojírnu DIZ nebo SOR Libchavy.

Podniká také v energetice - vlastní Plzeňskou energetiku, společnost United Energy (která spravuje Elektrárnu Komořany) a má podíl také v Pražské energetice. Minoritní podíly má v Unipetrolu a Zentivě, patří jí i digitální zpravodajská stanice Z1.

Skupina ovládá i podniky v masném průmyslu (Kmotr-Masna Kroměříž, Vysočina Hodice a Krahulík-Masozávod Krahulčí) a v roce 2007 spolu s developerskou firmou CPI Group získala v dražbě areál zkrachovalé Zbrojovky Brno za 707 milionů korun.

Další akvizice: V roce 2008 v Moskvě skupina otevřela J&T Banku, která vznikla z banky Tretij Zim. Skupina vstoupila v roce 2005 také na švýcarský bankovní trh koupí IBI Bank, na Slovensku J&T Banka otevřela pobočku v březnu 2006 a zastoupení má i v Řecku. Na Slovensku vlastní mimo jiné televizi Joj, má menšinový podíl ve fotbalovém klubu Slovan Bratislava a podniká v turismu především ve Vysokých a Nízkých Tatrách.

Kde má J&T také potíže
 

Loni v květnu se skupina stala majitelem luxusního hotelu Baltchug Kempinski v centru Moskvy. Podle zpráv z loňského prosince J&T pravděpodobně postaví a bude provozovat nedaleko moldavského Ungheni černouhelnou elektrárnu.

Hospodářské výsledky: Čistý zisk skupiny v roce 2007 byl 1,68 miliardy Sk (zhruba 1,5 miliardy Kč).

V poslední době se objevily informace o hospodářských potížích některých akvizic skupiny J&T. Do problémů se dostala zpravodajská digitální televize Z1, která podle Hospodářských novin ruší některá pořady a dluží peníze svým spolupracovníkům i firmám, které zajišťují servisní služby. Vedení televize problémy s placením přiznává, popírá ale, že by dlužila svým lidem. Finanční potíže má také fotbalový klub AC Sparta Praha, který za minulý rok vykázal finanční ztrátu 156 milionů korun.

Podle dnešních informací týdeníku Euro chystá společnost PPF koupit část aktiv J&T a J&T by měla projít zásadní reorganizaci.

Skupina PPF

Vznik: PPF vznikla v září 1991, pro první vlnu kupónové privatizace založila čtyři privatizační fondy.

Historie: Nejdůležitějším krokem v rozmachu PPF bylo ovládnutí České pojišťovny, jejíchž prvních 20 procent akcií koupila v roce 1996. Později se rozrostla v mezinárodní finanční skupinu, která je asi nejsilnější finanční skupinou pocházející z ČR. Podle svých internetových stránek spravuje aktiva v hodnotě téměř 240 miliard korun. Kromě ČR podniká především na Slovensku, v Rusku, na Ukrajině, v Kazachstánu, v Bělorusku, ve Vietnamu a v Číně.

Sídlo: Skupina PPF má svoji korporátní vlastnickou a řídící strukturu umístěnou v Nizozemsku. Klíčovou holdingovou společností skupiny je PPF Group N. V. se sídlem v Amsterdamu.

Obor činnosti: Spotřebitelské financování a retailové bankovnictví, pojišťovnictví, služby v oblasti správy majetku, investice.

Akcionáři: Majitelem PPF Group, N. V. je Petr Kellner (94,36 procenta), menší podíly drží Jiří Šmejc (pět procent) a Ladislav Bartoníček (0,64 procenta).

Ostatní:

- PPF Group N. V. je vlastníkem společnosti Home Credit B. V., což je holding pro všechny společnosti skupiny zabývající se spotřebitelskými úvěry a retailovým bankovnictvím, a nepřímým vlastníkem 49procentního podílu ve společném podniku Generali PPF Holding, který je jednou z výrazných společností na trhu pojišťovnictví střední a východní Evropy i střední Asie. Dále je majoritním vlastníkem PPF banky a majoritním akcionářem společnosti PPF a. s., která je hlavní poradenskou společností celé skupiny PPF.

- Majitel PPF Kellner je podle žebříčku amerického časopisu Forbes z loňského března 91. nejbohatším člověkem planety; Forbes ohodnotil jeho majetek na 9,3 miliardy dolarů.

- K nejnovějším výrazným krokům skupiny patří vstup do maloobchodní sítě Eldorado, která v Rusku a na Ukrajině patří k předním prodejcům bílé techniky.