Pražský soud bude v příštích týdnech řešit unikátní případ: bude rozhodovat, jestli výrobce potravinových doplňků pro sportovce bude muset platit odškodnění za to, že se v jeho výrobcích objevily zakázané látky, včetně anabolik.
Proces odstartoval juniorský reprezentant v běhu na lyžích Petr Novák, který měl pozitivní test na nandrolon. Novák trvá na tom, že nedopoval a zakázaná látka se mu do těla dostala právě z doplňkové výživy od české firmy Aminostar.
Na rozdíl od ostatních přistižených sportovců, kteří se snaží vinu za dopink svalit na podobné firmy, Novák má v ruce jeden trumf. Akreditovaná laboratoř při mezinárodním olympijském výboru v Belgii zjistila, že preparát Creatin Pyruvat od Aminostaru, který Novák na doporučení spolupracovníka firmy užíval, skutečně obsahoval zakázané látky.
A experti endokrinologického ústavu poté vydali stanovisko, podle něhož byl přípravek kontaminován takovým množstvím, že musel vést k pozitivnímu testu na nandrolon.
"K testování jsme poslali čtyři vzorky od Aminostaru a podle výsledků z laboratoře ve všech čtyřech byly zakázané látky," potvrdil Novákův právník Prokop Beneš.
Zástupce firmy Aminostar, která má mezi sportovci velmi dobrou pověst, výsledky z belgické laboratoře zaskočily. Šéf společnosti Josef Bukvic nevylučuje, že anabolika mohla v preparátu skutečně být. Tvrdí ale, že rozhodně ne vinou firmy: "V úvahu připadá dodavatel surovin."
S firmou už jednal Novákův právník, společnou řeč ale nenašli. "Snažili jsme se s nimi dohodnout na mimosoudním vyrovnání. Nepřistoupili na to, tak půjdeme k soudu. Žalobu jsme podali tento týden," dodal advokát Beneš. Jak velké odškodnění po firmě žádají, Beneš zatím nechtěl prozradit.
Nad Aminostarem přitom visí hrozba ještě jedné žaloby. A to od lyžařského svazu. Pozitivní nález u Nováka totiž svaz připravil o dotaci šest set tisíc korun, kterou si vzalo zpět ministerstvo školství. "Počkáme na text Novákovy žaloby, poradí se nad tím naši právníci a pak padne definitivní rozhodnutí," řekl sekretář lyžařského svazu Michal Kárník.
Výrobci doplňkové výživy vesměs tvrdí, že nemá smysl, aby zakázané látky do běžně dostupných vitamínů přidávali. Argumentují tím, že by se jim výroba vitamínů citelně prodražila a jim by se to nevyplatilo.
"To je ale relativní. Pokud tam přidají anabolika, která zvyšují účinnost doplňkové stravy, mezi sportovci se okamžitě rozkřikne, že je tu něco, co opravdu funguje. O to větší zisk pak firma má," uvedl jeden z překupníků s anaboliky.
Tuto teorii potvrdil mimo jiné i Jan Chlumský z antidopinkového výboru. "Ty firmy nás velmi rozčilují. Chytáme při kontrolách i sportovce, kteří zakázané látky neberou, ale mají pozitivní nálezy z doplňkové výživy," konstatoval Chlumský
Ani to však ke změně dopinkových kontrol a verdiktů nepovede. Každý dopadený dopující sportovec by se totiž mohl vymlouvat, že vzal zakázané látky náhodou. Pokud to nedoloží testy z akreditované laboratoře, nikdo se s ním nebaví.
Lyžař Petr Novák nakonec díky výsledkům z belgické laboratoře docílil toho, že antidopinkový výbor uznal jeho argument a disciplinární komise lyžařského svazu mu nakonec dvouletý distanc snížila.
"Bylo to proto právě, že se ukázalo, že nevědomě bral přípravky, v nichž byly zakázané látky. Je to naprostá výjimka," řekl člen disciplinární komise Michal Soukup.