Výrobce: Pokud tam jsou anabolika, tak my je tam nedali

Firma Aminostar odmítá odpovědnost za to, že v jejím výrobku laboratorní testy odhalily anabolické steroidy. Majitel firmy Josef Bukvic říká, že vinen může být dodavatel surovin.

hn: Jak si vysvětlujete, že ve výrobku vaší firmy byla zakázaná anabolika?
V tuto chvíli na to neumím odpovědět. Nechali jsme odebrat za přítomnosti notáře nové vzorky, poslali jsme je na rozbory a čekáme na vyjádření laboratoří. Ale chtěl bych říct, že zodpovědnost je v tuto chvíli na straně dodavatele suroviny Creatin Pyruvat.

hn: Tím chcete říct, že vy jste rozhodně hormony do preparátu nepřidali, a pokud tam jsou, dostaly se tam díky dodavateli?
Samozřejmě. Všichni výrobci doplňkové výživy musí suroviny nakoupit a podle receptů pak vytvoří výrobek. Takže musíte věřit dodavateli suroviny. Ten musí doložit atesty, že je výrobek zdravotně nezávadný, co se týče biologických rozborů a těžkých kovů. Ale je fakt, že nikdo nedělá rozbory na anabolické látky.

hn: Proč to neděláte?
Rozbor stojí ohromné peníze, a kdyby se takové rozbory dělaly, tak nebude vyrábět nikdo. Teď je to poprvé, co jsme si rozbory zaplatili, protože jde o naši pověst. A když se tam něco najde, budeme jako výrobce obětí dodavatelů surovin.

hn: Odkud berete suroviny?
Od běžných dodavatelů, dovozců, kterých je v republice takových osm.

hn: Od koho to je konkrétně?
Od různých. Já myslím, že kdyby se podobně nechala testovat jakákoli značka jiného výrobce, tak na tom budou stejně. Všichni se spoléháme na dodavatele. Proč bychom do svých výrobků dávali anabolické steroidy? Do krabičky, která stojí pět stovek deset deka? Kdo by tam přidával testosteron, nebo DHEA, které jsou velmi drahé? Testosteron stojí kilo dva až tři tisíce dolarů, je hotový nesmysl, aby to někdo přidával.

hn: Říkáte nesmysl, ale námi oslovení sportovci potvrdili, že pokud výrobci přidávají do běžně dostupných preparátů zakázané látky, brzy se rozkřikne, že fungují, a vám se zvýší tržby...
To je sice možné. Ale já nebuduji firmu proto, abych tam přidával takovéto látky.

hn: Můžete se jako firma bránit tomu, abyste od dodavatele vzali už kontaminované suroviny?
Ne. Řešení by bylo jediné: každou dodávku zkontrolovat na anabolika. A vemte si, že koupíte látku za 30 tisíc a rozbor vás bude stát čtyřicet tisíc. V tom okamžiku to je konec podnikání.