"Myslím si, že kupónová privatizace není špatná metoda, ale vyžaduje dobrý právní systém, ve kterém nebude tak snadné tunelovat, kde se dají vymáhat dluhy, prodávat, nakupovat atd. A to v té chvíli bohužel neexistovalo. Takže se objevily negativní aspekty nekontrolovaných fondů při převodu do soukromých rukou velkého počtu malých vlastníků, např. zcizování majetku občanů Harvardskými fondy apod.


Já jsem přišel s myšlenkou rozdat část státního majetku lidem, proto mě někdy nazývají otcem kupónové privatizace. Nabízel jsem však tehdy systémem, který by byl snazší a jednodušší. Navrhoval jsem, aby se lidem rozdaly již hotová diverzifikovaná portfolia. Aby se státní podniky přeměnily na akciové společnosti a u každého podniku by se rozdalo řekněme 40 procent akcií. Zbytek by se nechal pro strategického partnera nebo na penzijní reformu atd. Lidem by se tak vrátil férově a okamžitě majetek zcizený komunisty, který by mohli ihned použít jako záruku pro bankovní půjčky. Mohli by tak rychle začít podnikat, rozvíjet tržní ekonomiku a poskytovat zaměstnání spoluobčanům.
Bohužel ve skutečnosti lidé napřed dostali paralelní měnu, tzv. kupóny, které museli následně směnit za akcie. Tehdy to byla zajímavá situace: v roce 1991 už nebyly fronty na nic, jen právě na ty kupóny. Takže privatizace proběhla takovým socialistickým systémem. Bylo to příliš složité, nebyl připraven právní systém.


Je škoda, že z mě nepochopitelných důvodů byla na začátku transformace odmítnuta pomoc nabízená Evropským společenstvím. ES tehdy právě dokončila právní systém pro nově vznikající Evropskou unii a byla ochotna sem poslat velký tým právníků, kteří by nám pomohli tento systém implementovat v našich podmínkách. Bylo by bývalo jednodušší přijmout systém, který fungoval a ke kterému jsme nakonec stejně směřovali a museli ho přijmout před vstupem do EU, než abychom vymýšleli zákony nové anebo přejímali a upravovali jeden zákon z první republiky, jeden z USA, další z Německa…
Bohužel tato nabízená pomoc byla tehdy, myslím, vnímána jako přílišná vnější intervence."

V rozhovoru pro iHNed uvedl profesor Jan Švejnar.