Josef Kopecký
Příští prezident může být podle premiéra a předsedy ČSSD Vladimíra Špidly nakonec zvolen v přímé volbě.
Pomoci k tomu podle něj může postoj ODS. "Pokud nasadí i do případné druhé prezidentské volby Václava Klause, nikdo zvolen nebude a přijde na řadu přímá volba," popsal Špidla svou představu na setkání s novináři. Počítá s tím, že by při opakovaném nasazení Klause nebyl zvolen prezidentem ani expremiér Miloš Zeman. Jeho kandidaturu totiž nynější šéf ČSSD nepodporuje.
Špidla a další sociální demokraté, kteří si nepřejí Zemanův návrat, se nyní soustředí na variantu prosadit na sobotním jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD nasazení ombudsmana Otakara Motejla do první volby prezidenta. Očekávají, že by získal podporu u obou dalších stran vládní koalice - tedy u lidovců a také u unionistů.
ODS v tuto chvíli odmítá variantu, že by se mohla domluvit s ČSSD či s její částí na politickém "obchodu", který by přinesl zvolení Zemana na Hrad ve druhé volbě prezidenta výměnou za změnu politického aranžmá v zemi a křeslo v čele sněmovny pro Klause. S tímto scénářem přitom kalkulují někteří stoupenci zvolení Zemana.
"Já nevím o tom, že by někdo z ODS nebo část ODS vyjednávala se sociální demokracií, to je naprosto absurdní," řekl včera HN Klaus. Špidlův předpoklad, že by šel i do druhé prezidentské volby, tedy proti Zemanovi, potvrdil: "Rozhodně bych kandidoval."
"Nejsem si jist, jestli se již Klaus nedohodl se Zemanem," řekl ale jeden z členů nejužšího vedení ODS.
"Neměli bychom si stále hrát s přímou volbou. Taková představa, že část poslanců a senátorů bude blokovat volbu prezidenta v Parlamentu, je špatná," řekl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Úvahu o přímé volbě prezidenta ale nakonec připustil - a to v případě, že by nebyla šance získat v Parlamentu podporu pro Zemana.
"V našem poslaneckém klubu je dvanáct poslanců, kteří ho nebudou volit, ale někteří se dají ovlivnit," sdělil člen grémia ČSSD, který ve straně nepatří k přívržencům zvolení expremiéra na Hrad.