Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Josef
Dobrý den.Jaký máte názor na vysupování Jiřího Paroubka ? Mám ny mysli např.jeho vystoupení po volbách.
Bylo hodně emotivní, ostatně celá současná politika je hodně emotivní, ale z toho, že dostáváme o politicích informace zprostředkované, bych si netroufl nikoho hodnotit. Momentálně se osobně s žádným z politiků nestýkám, tak nevím, podle čeho bych hodnotil. Informace mám tak jako Vy jen zprostředkované přes média.
Richard Hindls
Eva Horáková
Dobrý den, prosím o Váš názor na otázku, zda na území naší republiky umístit raketovou nebo radarovou základnu USA. Pro co byste hlasoval ? ANO - NE ? Děkuji.
Osobně nejsem pro zřízení raketové základny, pokud jde o názory ostatních, mělo by proběhnout referendum.
Richard Hindls
majdalenka
Přeji vám krásný den a držím palce!
Děkuji.
Richard Hindls
Pavel
Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat, proč kandidujete do Senátu až nyní jako rektor VŠE a nekandidoval jste jako profesor VŠE třeba před 6 lety. Možná říkáte, že kandujete jako soukromá osoba, ale všude je uvedeno, že jste rektorem VŠE. Nemyslíte si, že tím narušujete trošku image VŠE, která je řekl bych více chápána jako pravicověji zaměřená škola.
Před 6 lety jsem o tom neuvažoval, ale postupem času, když se naskytla možnost kandidovat v Praze 4, ke které mám důvěrný vztah, kde jsem se narodil a kde jsem aktivní v řadě činností, rozhodl jsem se pro kandidaturu. V jiném obvodě než v Praze 4 bych nekandidoval. Pokud jde o názory, myslím, že rektor má právo na postoje v otázkách, kterým rozumí, u mě jde o oblast ekonomie, školství, sociální solidarity apod. Není to otázka toho, jak je zaměřená škola, toto bych si netroufl posuzovat, zda je pravicová či levicová, mně jde především o odbornost, protože do Senátu by měli přicházet lidé, kteří stojí nad politickými stranami.
Richard Hindls
Jiří
Jaký je Váš pohled na novou menzu na Žižkově? Už jste tam jedl? Řekl bych, že kvalita je docela srovnatelná s firmou Eurest, což si myslí mnoho studentů. Děkuji za odpověď
Jedl a častokrát. Mně tam chutná.
Richard Hindls
Martin
Dobrý den, nemyslíte, že kdyby jste nebyl rektorem VŠE kandidatura za čssd by vám nebyla nabídnuta? že jste pouze figurka v rukou pana paroubka? nemohu se zbavit dojmu že vaše akademická funkce je jediný důvod té nabídky, ruku v ruce se snou socialistů ekonomicky ospravedlnit svoje ekonomické kejkle. Nemyslíte že můžete VŠE ublížit svoji kandidaturou? Děkuji za odpověď
To nedokáži posoudit, jaké byly pohnutky k nabídce. Škole určitě tato věc nemůže uškodit, ostatně nejsem zdaleka první rektor, který kandiduje. Škola rozhodně nebude nijak vtažena do politiky.
Richard Hindls
Dalibor
Vaše Magnificence, zajímalo by mne, co pro Vás znamená politická příslušnost ke straně ČSSD. Zda se vám zamlouvá dosavadní činnost této strany, jíž se jako člen budete muset podřídit, nebo je pro Vás stěžejní levicová orientace, kterou byste mohl prosazovat i jako kandidát nezávislý na této straně, nebo je to jen odhad, že na současné politické scéně lze být z hlediska reklamy nejlépe viděn pouze ve dvou dominantních stranách a vybral jste si tu levicovější? Předem děkuji za odpověď.
V žádném případě nejsem členem ČSSD, jak píšete, a ani se členem v budoucnu nestanu. Já prezentuji svoje názory a myslím si, že naše současná společnost se příliš vyhraňuje ve smyslu "my" a "oni" a důsledky takové polarizace jsou koneckonců viditelné. Já bych chtěl přispět tím, co umím, protože společnost potřebuje více klidu a méně konfrontací, a v tom Senát může sehrát svou pozitivní roli. Někdo o mně napsal, že jsem levicový intelektuál, a já svoje postoje k sociální problematice nijak neskrývám. Tím samozřejmě neupírám nikomu možnost mít názory opačné, je to věc diskuse.
Richard Hindls
byvaly student 4.fak VSE
Dobry den, rad bych se zeptal na Vas nazor na casove moznosti senatorovani a soucasneho rektorovani na VSE. Myslite si uprimne, ze to lze zvladnout, aniz byste sidil nejmene jednu z techto "profesi"? Dekuji JH
Já myslím, že ano, dá se to zvládnout. Senát v současné době není na full time a naopak si dokonce myslím, že by v něm měli figurovat lidé se zodpovědným postavením, s odborností a podobně. Ostatně řada takových současných senátorů tam je, vykonávají svoji profesi a já jejich práci v Senátu i v osobním životě oceňuji. Možná že by naopak nemuseli být senátoři až tak dobře placeni, měli by vyjadřovat spíše občanské postoje a něco společnosti dát.
Richard Hindls
Absolvent VŠE
Pane profesore, myslím si, že lidé jako vy dělají svojí kandidaturou za ČSSD ostudu VŠE, která patří mezi prestižní vysoké školy. Chtěl bych se Vás zeptat, jestli náhodou nebudete soudný, tzn. zda rezignujete na funkci rektora VŠE. Stydím se za lidi jako vy, kteří snižují prestiž mé alma mater. Dle mého názoru by byl ideálním kandidátem na funkci rektora VŠE např. váš kolega doc. Ing. Josef Šíma, Ph.D. rektora. Děkuji za odpověď.
Vhodnost kandidatury pana docenta Šímy posoudit neumím, nicméně vím o něm, že je dobrý odborník.
Richard Hindls
Tomáš, absolvent VŠE
Dobrý den, pane rektore. Kandidaturu Vám přeji, nicméně bych rád věděl, zda jste funkcí rektora, dále i svou pedagogickou, vědeckou a v neposlední řadě i publikační činností natolik málo vytížen, že máte ještě chuť zasedat v Senátu ? Ovšem vzhledem k tomu, na kandidátce jaké strany do těch voleb jdete Vás pochopitelně volit nebudu. P.S. Zdravím i paní Stáňu.
Už jsem na vytíženost odpověděl v jedné z předchozích odpovědí.
Richard Hindls
student VSE
Dobry den. Tak jako jsem byl presvedcen ze jako rektor nasi skoly budete muz na svem miste, jsme ted bohuzel presvedcen, ze jsem se mylil. Clovek jakkoli sympatizujici se stranou CSSD by nemel tuto funkci zastavat. Je to ostuda nasi skoly. Jaky mate nazor na pana predsedy Paroubka? Co je podle Vas za cloveka? dekuji
Nebudu Vám vyvracet Váš názor na ČSSD, naopak ho plně respektuji. Asi žádná strana nebude mít jenom příznivce. Já svoji kandidaturu nespojuji se členstvím ve straně.
Richard Hindls
Martin. Absolvent VŠE
Dobrý den, mohl byste prosím zveřejnit, kolik Vám přišlo negativních reakcí v souvislosti s Vaší kandidaturou za ČSSD (v poměru s kladnými) a zda Vás tyto reakce nějak ovlivnily či nikoliv?. Jsem jeden z těch, co Vám napsal e-mail bezprostředně po prvním zveřejnění Vášeho nepochopitelného záměru kandidovat "pod Paroubkem" a svěrením se s Vaší spíše levicovou orientací. Jako pedegoga jsem si Vás vždy vážil. Děkuji
Pozitivních postojů z řad přátel i lidí, které vůbec neznám, mi přišlo řádově 20x více než negativních postojů. U těch negativních byl pouze u dvou podpis a celé jméno, ostatní pramenilo z chatu. Beru to tak, jak to je, chat je otevřená záležitost, ale výrazná převaha pozitivních postojů mě povzbudila.
Richard Hindls
Bohuš
Richarde, absovoval jste už stranické školení jak tajně volit?
Nerozumím otázce, ale na žádné školení mě nikdo nepozval.
Richard Hindls
Pavel Kozák
Vůbec se nenechte, pane profesore, vyvést z konceptu předchozími příspěvky. Nekomunistická větev levicového myšlení vychází z I. Kanta a sociální demokracie patří k nejstarším větvím evropské politologie, tím spíš, že u nás nemají církve takový vliv jako třeba v Polsku či Itálii. Ostatně - abych taky položil otázku: Co říkáte dnešní situaci v ČR z hlediska standardní demokracie,která stojí na pilířích Rovnost - Řád - Svoboda?
Jsem dnešní situací zklamán, příliš se polarizujeme a málo se zabýváme tím, co lidi opravdu trápí. To by mohlo mít za následek, že vrcholná politika se bude neustále vzdalovat od běžného života. Věřím že to ale nebude trvat dlouho a že krize, kterou současná česká politická scéna prochází, nebude trvat dlouho. Pokud bych mohl přispět jako možný senátor, tak to určitě nebude vyhrocováním politických postojů, ale spíše svojí odborností.
Richard Hindls
Jihočech
Fandíte Spartě nebo Slavii?
Ano, Spartě, ale Spartě Krč, kde působím a v obvodě, kde kandiduji. Myslím, že poskytovat zábavu mladým lidem je povznášející věc, já to dělám pro lidi v Praze 4 a i to byl jeden z důvodů, proč jsem se pro kandidaturu rozhodl.
Richard Hindls
David Vonka
Na rozdil od predchozich tazatelu nechapu, proc by levicova orientace mela byt u ekonoma problem. Velka cast holandskych ekonomu voli podle zdejsich pruzkumu Stranu Prace. Presto bych se Vas zeptal, zda si myslite, ze explicitni politicka aktivita hlavniho reprezentata muze byt na skodu instituci, pro kterou je objektivita a nestrannost hlavni soucasti kreditu.
Nemyslím si, že to je na škodu. Pokud jde o vyjadřování názorů, vždy se budou k některému proudu blížit více a k některému méně. Ostatně já jsem se ve své publikační činnosti, kterou můžete nalézt na stránkách denního tisku, vyjadřoval k řadě problémů a nemyslím si, že by to nějak mělo poškodit instituci. U ekonoma se přece názorová orientace předpokládá.
Richard Hindls
www
Souhlasíte se závěrem Ústavního soudu, že regulace nájemného je protiústavní a tudíž i protizákonná ? Je Vám sympatický regulovaný poslanec za ČSSD soudruh Křeček zasedající v sousední budově DOS ? A jak bydlíte Vy sám ?
Pana poslance Křečka neznám a nebudu ho hodnotit. Já sám bydlím ve 2+1 - panelák, 72 m čtverečních. Výrok Ústavního soudu v této oblasti neznám.
Richard Hindls
Jirka - VSE
Vazeny pane rektore, rad bych se vas zeptal, zda-li vas neovlivnily negativni prispevky pomerne znacne casti studentu, absolventu a dokonce i pedagogu na Vasi kandidaturu. Osobne je mi jasne, ze do senatu nekandidujete jako pan profesor, jako statisticky vzdelany clovek, ale nybrz a jen pouze jako rektor VSE. Muj nazor je takovy, ze v podstate prodavate VSE takove svoloci jako jsou lide v CSSD. Po vasem zvoleni rektorem jste neudelal nic, nez zmenil provozovatele mezi. Trochu malo myslim. Nemel byste spise venovat vas cas a energii rozsireni predmetu v anglictine, zvyseni vyzkumne cinnosti pedagogu na VSE, podpore studentu pro moznosti studia v zahranici a pod. NE, jedine co delate je, ze kandidujete na senatu za CSSD. Vase chovani mi prijde, prominte mi ten vyraz, jak podraz vsem lidem, kteri vas volili. Jako dobry vtip mi prijde, ze jste pred volbama zakazal vystoupeni P. Kohoutovi, protoze pry politika na akademickou pudu nepatri.
Petr Krčař
Dobrý den pane profesore! Domníváte se že, půjde v senátu podpořit stavba národního fotbalového stadionu v Krči?
To těžko. Mě stačí, když se bude hrát v Krči hezký fotbal. Momentálně vedeme ČFL, a to se mi líbí.
Richard Hindls
student
Dobrý den pane Hindls, setkal jste se už s nekalými finančními praktikami Vašich předchůdců ve vedení VŠE? Neměl by se na Vaši škole učit předmět politická racionalita? Pravicovost je krásná věc, když máte prosperující firmu, ale u studenta s holým zadkem je to trošku nerozum a takových jsou plné chodby Vaší školy.Přispívá k tomu i pravicová masáž vyučujících.Trošku pokory chybí Vaší škole!
Nevím, jaké finanční praktiky máte na mysli, já si svých předchůdců vážím a snažím se navázat na vše dobré, co vykonali.
Richard Hindls
Kirk
Jste si vědom toho, že pravděpodobně děláte levici medvědí službu? Postoupíte-li díky váze vašich titulů do druhého kola, prohrajete na spíše pravicové Praze (jsa v Paroubkově dresu) s Tomášem Topferem, zatímco středoví kandidáti (Krása nebo Štěpánek) by možná měli jistou šanci ODS to křeslo sebrat. A ještě bych se rád zeptal, jaký je Váš názor na registrované parnerství, mrzí mne, že česká levice podporuje tužby lecjaké menšiny, byť to třeba společnosti jako takové neprospívá.
Vyhlídky posoudit nedokáži. Co když vše skončí v prvním kole? S registrovaným partnerstvím nemám problém.
Richard Hindls
Řadový občan ČR
Dobrý den pane rektore, můžete mi vysvětlit proč si všichni myslí, že VŠE je pouze pravicová škola, když byla založena za komunistické totality ke správě socialistického majetku? Po revoluci skoro všichni najednou obrátili kabáty a jedou po jiné notě. Podle mne by se na všech VŠ ekonomického typu měly vyučovat všechny ekonomické teorie v historickém kontextu a vykládat je nezaujatě. Pan Ing. Ševčík toho podle mne není schopen, takže nechápu proč ještě učí na VŠE, když podporuje pouze ODS a taky se ohání v médiích tím, že učí na VŠE. Děkuji předem za odpověď.
Já se snažím vytvářet na škole prostor pro všechny názory, což jsem ostatně napsal už v některé z výše uvedených odpovědí. Jednostranná interpretace prostředí na škole jako buď pravicového, nebo levicového, je přílišným zjednodušením. Vysoká škola je prostor pro diskusi, pro střet názorů a myslím si, že není potřeba jí přisuzovat, zda je taková, či onaká. Musí dát šanci všem názorům a studenty seznámit s různými proudy ve výuce. To je cíl vzdělávání, který plně respektuji.
Richard Hindls
Petr Vacek - student F4 VSE
Vážený pane rektore, pred volbou rektora jste tvrdil, ze toho skola pro Vas spoustu udelala a ze ji to chcete z pozice rektora vratit apod. Co Vas primelo ke kandidature do Senatu? Jako senator budete muset slozit funkci rektora a tim totalne zproneverit to, co jste rikal. Nebo snad chcete setrvat na obou zidlich a do akademickeho prostredi takto nasilne vmestnal politiku? Diky za odpoved.
Již jsem odpověděl. Zvládnout se to dá.
Richard Hindls
Hana
Vážený pane rektore, jsem absolventkou VŠE před dvěma lety. Pracuji ve finančním poradenském sektoru a VŠE má výborné jméno, ačkoliv se setkáváme i s názory, že studentů je více než zdrávo a nenaleznou uplatnění, tuto školu opravdu oceňuji. Ačkoliv je každého z nás svobodné rozhodování sympatizovat s politickými stranami, upřímně si myslím, že politika ČSSD absolutně neodpovídá racionálím ekonomickým teoriím a ovlivnění kroků do budoucna. Chci se Vás ale zeptat, zda, pokud byste se rozhodoval nyní (po všech ČSSD kauzách z poslední doby), vč. odkrytých karet ve veřejných financích, byste do senátu kandidoval znovu. Jinak Vám samozřejmě přeji hodně štěstí v rámci působení na VŠE.
Na tohle Vám odpovím, až volby skončí. V každém případě považuji zkušenosti z kampaně za poučné, ať už volby dopadnou jakkoliv. S politiky žádné ze stran se nestýkám, s výjimkou zcela náhodných pracovních setkání, jakým byla třeba konference rektorů v září na naší škole. V kampani prezentuji svoje názory a opravdu nejsem nikým ovlivňován.
Richard Hindls
jarek
Jaký je Váš názor na člověka, který v životě ještě nic nedokázal, je vysloveně pravicově zaslepen, má hluboko do kapsy, tedy na studenta VŠE, co Vám vytýká blízkost k ČSSD?
Respektuji ho plně a prosím, aby i on respektoval mě.
Richard Hindls
Pavel Navrátil
Vážený pane rektore, co říkáte ankdotě která koluje o VŠE, zvláště v konfrontaci s příspěvky vašich studentů a absolventů v diskusi? "Co by se stalo kdyby byla zrušena ekonomka? - Vůbec nic, právníci by byli zase nejhloupější". :))
Znám i jiné bonmoty o různých vysokých školách. Co bych já ale chtěl je, aby studenti dostali co nejkvalitnější vzdělání a co největší šanci do života. Ani když v tom budeme všichni úspěšní, bonmotům to nezabrání.
Richard Hindls
student ESF MU
Vážený pane rektore, nevím, kdo jiný než vy - jakožto rektor veřejné vysoké školy - by měl chránit akademickou půdu od jakéhokoliv politického dění. Doufám, že jste si toho dobře vědom. Už jen pouhou kandidaturou za ČSSD do Senátu jste dokázal, že nadstraník nejste, to byste totiž kandidoval sám na vlastní pěst a ne za stranu. Přeji pěkný den.
Z časových důvodů pan profesor Hindls nestihl dotaz zodpovědět.
Redakce
Andy
K dotazu o panu Ševčíkovi. Opravdu nechápu jak tento primitivní ideolog s minimem znalostí ale bohatou předlistopadovou minulostí může přednášet na VŠ.
Z časových důvodů pan profesor Hindls nestihl dotaz zodpovědět.
Redakce