Část dálnice v samotné Ostravě, o který jde, bude stát bezmála deset miliard. Začíná tak další etapa výstavby kontroverzního projektu - už bez konsorcia Housing&Construction CZ, s nímž se kvůli pochybnostem o ceně i způsobu zadání zakázky definitivně vláda rozešla.
Během páteční prezentace projektu ministr dopravy Milan Šimonovský uvedl, že úvodní dvoukilometrovou část ve směru Rudná - Hrušov už staví firma ODS-Dopravní stavby Ostrava. Původně ho měla mít na starost společnost H&C.
Na každou z devíti etap, do nichž je rozděleno 80,2 kilometru dálnice mezi Lipníkem nad Bečvou a hranicí s Polskem, bude vypsáno zvláštní řízení. "Vedle ceny bude důležitá garance účasti moravskoslezských firem, chceme podpořit zaměstnanost v regionu," vysvětlil ministr. Podíl regionálních firem má činit přibližně 70 procent objemu prací.
Vláda slíbila, že dálnici postaví do roku 2008. Značným úskalím se jeví výkup pozemků v úseku kolem Hladkých Životic. Její občané už před dvěma lety odmítli dálniční most nad obcí. "Nechceme brzdit stavbu, ale máme několik podmínek," konstatoval starosta Jaroslav Petržela. "Očekávám daleko vstřícnější postup ministerstva."