PRAHA 6. srpna (ČTK) - Státní zaměstnanci dostanou přidáno. Vláda totiž dnes schválila rozšíření platového tarifního systému z 12 na 16 tříd. Novinářům to sdělil Jindřich Marek z tiskového oddělení vlády. Ministryně školství Petra Buzková také podle něho obhájila zařazení učitelů do vyšších platových tříd.
Nový systém, který by měl pro státní zaměstnance znamenat více peněz, má platit od příštího roku. Kabinet, který dnes zasedá před prázdninami naposled, ale nevyřešil otázku, zda zaměstnancům státu zachovat 13. a 14. platy. "Otázka financování 13. a 14. platu přijde ještě na přetřes v září. Takže vláda přijala jenom to základní rozhodnutí," podotkl Marek.
Pro odbory je přitom zachování těchto platů zásadní, školské odbory jím podmiňují odvolání stávky plánované na počátek září. Vláda by na ně ale musela nalézt v rozpočtu dalších šest miliard korun. I ministerstvo práce a sociálních věcí však připustilo, že kdyby státní zaměstnanci o 13. a 14. platy přišli, mohli by si v konečném důsledku v celoročním průměru finančně pohoršit.
Vláda také schválila katalog prací a kvalifikační předpoklady pro řazení zaměstnanců do platových tabulek. Vítězství slavila Buzková, která bojovala za zařazení učitelů v novém systému do vyšších platových tříd. Škromach jí vyhověl.
"Na jedné straně bylo rozšířeno spektrum 13. platové třídy, na druhé straně pro některé pedagogické pracovníky byla uvolněna i 14. platová třída," podotkl Marek. Do 14. platové třídy žádala Buzková zařadit nejvýznamnější školské odborníky.
Jednání o zavedení nového tarifního systému bylo již několikrát odloženo. Zatímco odbory chtěly, aby do něj vláda vložila původně slíbených 15 miliard korun, ministři nabízeli jen pět miliard, případně zrušení 13. a 14. platů a přidání ušetřených peněz do systému. Tím by se však podle odborů ztratil původní smysl celé změny, který spočíval hlavně v možnosti lepšího odměňování kvalifikovanějších pracovníků, neboť většina lidí by v takovém případě brala ve skutečnosti méně než před přestupem do vyšší třídy.
Nový šestnáctitřídní systém měl začít platit již loni, nejprve pro nedostatek peněz a poté kvůli loňským povodním odbory přistoupily na odklad.