Kalousek povede lidovce doprava

Výměna vedení KDU-ČSL, v jehož čele vystřídal na víkendovém sjezdu dosavadního šéfa a ministra zahraničí Cyrila Svobodu Miroslav Kalousek, bude mít dopad i na konkrétní kroky vládní rozpočtové politiky. Lidovci totiž potvrdili, že se zasadí o požadavky, s nimiž přicházejí hejtmani, zejména při rozdělování výnosu daní mezi stát a kraje. Jsou také zastánci vyššího oddlužení nemocnic, než plánuje koalice.
"Dohoda, že budou uhrazeny jenom závazky po lhůtě splatnosti, mě neuspokojuje. Pokládám ji za špatnou. Velmi se angažuji, aby se šlo na víc než zatím dohodnuté miliardy," tvrdí nový předseda lidovců Miroslav Kalousek.
Přestože Kalousek posílí reformní křídlo vládní koalice, neznamená to, že se absolutně ve všem shodne s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou. Lidovci sice budou chtít prosadit daňová a jiná opatření posilující rodiny s dětmi, mají však poněkud jiné záměry než ČSSD. Jde například o to, že přídavky na děti by byly poskytovány jen do výše 1,6násobku životního minima, zvýšit by se měly částky, které lze na děti odečítat ze základu pro výpočet daně z příjmů, zejména pro středně situované rodiny.
Dalším tématem lidovců, které na sjezdu zaznělo, je sbližování sazby daně z přidané hodnoty. To znamená, že by pětiprocentní sazba, která zatěžuje potraviny, měla vzrůst zhruba o dvě procenta. Zároveň by měla klesnout základní dvaadvacetiprocentní sazba DPH, rovněž o dva procentní body.
Nový lidovecký předseda bude patrně také dál blokovat výměnu vedení České konsolidační agentury, kterou prosazuje šéf resortu financí. Je hlavním zastáncem nynějšího generálního ředitele Pavla Řežábka.
Na sjezdu zabodoval Kalousek i s programem Zelená pro venkov. Je v něm třeba zdůrazněn bod, že jasnou prioritou musí být program dlouhodobých hypotečních úvěrů se státní podporou pro hospodařící tuzemské fyzické osoby.
Především dal ale Kalousek najevo, že nemíní diskutovat o současné první fázi reformy veřejných financí, jejímž je spoluautorem. "Žádné změkčení nepřipustíme," zdůraznil na sjezdu lidovců.
Podobu reformy míní i nadále ovlivňovat z pozice předsedy rozpočtového výboru sněmovny. Tvrdí, že do vlády vstoupit nechce.