Tisková zpráva k akci CzechTek


Policie ČR po loňské kritice technoparty konané v Boněnově na Tachovsku věnovala přípravě letošního Czech Teku zvýšenou pozornost. Chtěla tak minimalizovat rizika možného protiprávního jednání. Cílem a snahou policie nebylo bezdůvodně perzekuovat účastníky festivalu – mladé lidi a znemožnit konání festivalu nebo vyvolat jakýkoliv konflikt.


Policie ČR však musí plnit úkoly stanovené jí zákonem.


29. 7. 2005 – pátek


Hodinu po půlnoci dne 29. července 2005 začínali na louku u obce Mlýnec na Tachovsku poblíž dálnice D5 najíždět účastníci avizované technoparty. V místě EXIT 136 začala vznikat kolona většího počtu vozidel snažících se najet na louku u Mlýnce, u které nebyl v tu dobu zjištěn majitel. Situaci navíc zkomplikoval kamion, který vezl zvukovou aparaturu a při vjíždění na louku zapadl a zablokoval tak průjezd ostatních vozidel. Dopravní policisté vyzvali účastníky silničního provozu, aby opatrně pokračovali v jízdě ve směru na Rozvadov. Řidiči vozidel nerespektovali pokyny policistů a zůstávali stát ve všech dálničních pruzích.


Zároveň probíhalo zjišťování majitelů pozemků, na kterých byla již některá vozidla zaparkována a účastníci začali vybalovat aparaturu. Z těchto důvodů policie vjezd na louku uzavřela. Velitel opatření informoval o tom, že byla podepsána smlouva o povolení ke vstupu na pozemky mezi nájemcem a pronajímatelem. Následně bylo prováděno ověřování předložené smlouvy.


Velitel opatření požádal o vyslání pořádkové jednotky na teritorium Policie ČR OŘ Tachov. Pořádková a zásahová jednotka správy Západočeského kraje byla vyslána v celkovém počtu 148 policistů. Kolona vozidel na dálnici neustále narůstala. Z tohoto důvodu byl proveden odklon dopravy po silnici číslo II/605 a současně byla o situaci informována veřejnost prostřednictvím médií.


Smlouva o povolení vstupu na uvedené pozemky byla ověřena s tím, že přístup na pronajaté území je možný pouze přes pozemky dalších vlastníků, kteří se vstupem ani přejezdem nesouhlasí.


Na dálnici D5 docházelo ke konfliktům ze strany účastníků technoparty vůči přítomným policistům, jejichž úkolem bylo zajistit obnovení silničního provozu. Účastník technoparty začal najíždět do policistů a jednomu způsobil zranění na ruce. V tuto dobu došlo ze strany policie k poškození vozidla účastníka technoparty (rozbité sklo). V dopoledních hodinách majitelé vozidel odešli na louku u Mlýnce pěšky a svá vozidla ponechali na dálnici bez dozoru. Na místě vzdáleném asi 100 metrů přelézali dálniční svodidla a poškozovali dálniční oplocení. Účastníci technoparty byli vyzýváni v českém a německém jazyce, aby opustili prostor dálnice, protože porušují § 36, odst. 1 písm. a) zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích. Byli upozorněni, že v případě neuposlechnutí výzvy budou jejich vozidla odtažena. Po příjezdu odtahových vozidel na místo byl prostor dálnice postupně uvolňován. Kolem 14,30 hodin byl na dálnici D5 obnoven silniční provoz.


V okolí obce Mlýnec neustále přibývali další vozidla a osoby. Správa Západočeského kraje požadovala posílení pořádkových jednotek od ostatních správ krajů. Proti účastníkům, kteří byli na pronajatém pozemku, policie nezasahovala a monitorovala situaci v okolí. Na místo nebyl umožněn vjezd dalších vozidel, neboť by přejížděla pozemky ostatních vlastníků, kteří se vstupem účastníků technoparty na svůj soukromý majetek nesouhlasili. I přes provedená opatření se během noci do místa konání technoparty podařilo proniknout velkému počtu účastníků, kteří prosekali v lesním porostu cesty pro průjezd svých vozidel. Tím došlo i ke škodám na lesním hospodářství. Tomuto protiprávnímu jednání Policie ČR nemohla zabránit, jelikož veškeré síly bylo nutné soustředit v místě ochrany pozemků a k zajištění bezpečnosti silničního provozu. Na Dálnici D5 se navíc pohybovali pěší účastníci CzechTeku, kteří přebíháním dálnice ohrožovali nejen svou bezpečnost, ale i bezpečnost řidičů projíždějících vozidel.


30. 7. 2005 – sobota


Od časných ranních hodin narůstala hudební produkce a účastníci se rozmisťovali i na pozemky, které neměli pronajaty. Účastníkům byla dána výzva k opuštění okolních pozemků a ukončení hudební produkce ve stanovené lhůtě. Během pronášení výzev opakovaně a na několika místech v prostoru louky účastníci fyzicky napadli policejní vozy s posádkami (došlo k poškození vozidel). Účastníci technoparty byli upozorněni, že bude proveden zákrok policie. Vzhledem k tomu, že se situace neustále zhoršovala, docházelo k páchání trestných činů poškozování cizí věci dle §257/1 trestního zákona ve stádiu pokusu a k nutnosti obnovení právního stavu ve vztahu k majitelům pozemků a k narušení veřejného pořádku, vydal velitel opatření v 16,30 hodin pokyn k provedení policejního zákroku. Při policejním zákroku byli policisté napadáni. Útoky účastníků byly velmi tvrdé a agresivní (baseballové pálky, dlouhé dřevěné tyče, klacky, pálky, kameny, střepy, zápalné lahve, bylo zapáleno několik kotoučových balíků slámy). Někteří účastníci dokonce vrhali proti policistům nože, nalezena byla i sekera a zápalné lahve. To svědčí o tom, že účastníci se na střet s policii připravovali dopředu.


Při zákroku od 16.30 do 20 hod, kdy bylo postupně vytlačováno přibližně 5 000 účastníků. Vždy po uskutečněných výzvách (zpravidla v pěti jazycích) byl dán dostatečný časový prostor k odchodu účastníků. Možnosti odchodu využilo několik osob. Ostatní prezentovali svůj postoj neuposlechnout výzev a zůstat na místě. Část těch, kteří prostor opustili později agresivně útočili (zejména vrháním připravených kamenů, láhví, klacků a skleněných střepů) do zad policistů! Tato situace se tak několikrát opakovala! Při policejním zákroku byly použity donucovací prostředky ve smyslu zákona č. 283/1991 Sb., o Policii ČR, § 38 odst. 1 písm. b), c), d), i), j) /slzotvorné prostředky, obušky, pouta, vodní stříkač, zásahová výbuška/.


Na místo se později vrátilo asi 1000 účastníků, kteří stále odmítali uposlechnou výzev a chovali se agresivně a fyzicky napadali policisty. Ve 21.30 hod. bylo proto rozhodnuto provést druhou fázi zákroku. K opuštění pozemků byl účastníkům vytvořen opět dostatečný časový prostor. Po celou dobu zákroku se opakovaly agresivní výpady účastníků CzechTeku vůči policistům. Policie byla proto nadále nucena použít donucovací prostředky jako v první fázi zákroku. Kolem 24.00 hod došlo ke zklidnění situace a vozidla účastníků technoparty postupně odjížděla.


31.7.2005 byla situace v místě nadále monitorovánaaž do úplného rozchodu účastníků. Do policejního opatření bylo nasazeno celkem 1222 policistů.


V neděli 31. 7. 05 se konala tisková konference Okresního ředitelství P ČR Tachov, kde byly vysvětleny kompetence velitele policejního opatření a státního zástupce při služebních zákrocích, prováděné podle zákona č. 283/1991 Sb., o Policii ČR, ve znění pozdějších předpisů. Šlo o výlučnou pravomoc velitele policejního opatření nikoliv, že by bylo čekáno na pokyn státního zástupce.


O agresivitě návštěvníků Czech Teku svědčí i to, že bylo zraněno celkem 47 policistů – tzv. těžkooděnců, z toho bylo 5 zranění těžších. Jeden policista po útoku ze strany návštěvníků technopatry částečně ochrnul a byl hospitalizován s podezřením na poranění páteře.

Operován byl policista, kterému rozdrtil příznivce technoparty kamenem zápěstní kůstky. Mezi další zranění patřila fraktura horní končetiny, otřes mozku. Řezné rány na předloktí pravé ruky sešili chirurgové dalšímu z policistů. Zhmožděniny a další lehká zranění bude Policie ČR teprve vyhodnocovat. Podle údajů lékařské záchranné služby bylo ošetřeno na 35 účastníků technoparty. Dvacet z nich bylo ošetřeno na místě a 15 převezeno do nemocnice. Dva z nich se středně těžkou otravou, jeden z fakturou čelisti, další pak z důvodu podchlazení, nevolnosti, pohmožděnin. Policii ČR byla poškozena 4 služební vozidla.


V rámci policejního opatření bylo předvedeno (zajištěno) celkem 46 osob. Na Policie ČR Okresní ředitelství Tachov 18 osob, z toho 9 osob pro podezření z trestného činu (útok na veřejného činitele), u jedné osoby podán návrh na vazbu a 9 osob bylo po zjištění totožnosti propuštěno.


Policisté předvedli jednu pohřešovanou osobu, která byla po provedených úkonech propuštěna. Policisty Obvodního oddělení Bor u Tachova bylo předvedeno celkem 27 osob, z toho jeden pachatel krádeže motorového vozidla (§ 249, odst. 1 tr. zákona), 26 osob pro podezření z přestupku proti veřejnému pořádku (§ 47, odst. 1, písm. a, zákona č. 200/1990 Sb. ) a 5 osob dodáno do protialkoholní záchytné stanice.


V současné době provádí velitel policejního opatření jeho vyhodnocení, kde bude provedena celková analýza, vyhodnocení použití donucovacích prostředků, páchaných trestných činů a přestupků s návrhy na opatření.

kpt. Mgr. Blanka Kosinová
tisková mluvčí
Policejního prezidia ČR