On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
14:37
Pavel Hrnčíř (ODS):Je mi žinantní otevírat osobní poměry. ODS nehodlá mlčet. Jaké vztahy jsou mezi premiérem, strýcem Vikem a podnikatelem Rodem? Stanislav Gross (ČSSD):Jsem připraven na otázky odpovídat. ODS brání přijetí legislativy o majetkových přiznáních. Co mohu dále dokládat? Smlouvy se mohou uzavírat ústně. Nevidím důvod, proč bych si nemohl půjčit od strýce ústně. Rodina mi je bližší než politická kariéra. Miroslav Beneš (ODS): Pan premiér hovořil o tom, co neudělal a ne, co udělal.
14:48
Stanislav Gross (ČSSD): Z čeho financovala koupě moje manželka? Jasně jsem sdělil, že obchody byly placeny bezhotovostně, bankovním převodem. Původ peněz je křišťálově čistý. Je to vyfabrikovaná kauza. Neodstoupím, tu radost nikomu neudělám.
14:49
Stanislav Gross (ČSSD): Vše jsem uvedl ve svém daňovém přiznání. Není to stavební pozemek, je to zemědělská půda. Ano, možná ze spekulativních důvodů. Předpokládal jsem, že cena po vstupu do EU půjde nahoru.
14:51
Miroslav Beneš (ODS): Na moji otázku jste mi neodpověděl. Moje doplňující otázka je. Kolik firem dostane úvěr 6 milionů po třech týdnech od založení firmy. Stanislav Gross (ČSSD): Je to spíše pro televizní diváky. Pozemek stál 400 000 korun. Na otázku pana Beneše neumím odpovědět. Podmínky pro udělení úvěru byly naplněny.
14:54
Petr Bratský (ODS): Částky na koupi bytu jste platil hotově, nebo bankovním převodem?
14:57
Stanislav Gross (ČSSD): V rodině podání ruky platí. Hrazení ceny: 4,2 milionu je nákupní cena bytu. Splacené částky: Hotovostně byla záloha, zbytek převodem.
15:01
Stanislav Gross (ČSSD): ODS navozuje dojem, že majetková přiznání jsou jakýmsi bičem na občany ČR.
15:02
Petr Bratský (ODS): Zapěl píseň "Proč ta růže uvadá..."
15:04
Stanislav Gross (ČSSD): Hypotéka je garantována bytem.
15:05
Miroslava Němcová (ODS): Premiér nedokázal vyvrátit nahodilé teze, které se objevily v médiích. Nikdy jste se nezajímal o původ peněz? Je zákon nad etikou? Opravdu si myslíte, že kauza vyšumí?
15:07
Stanislav Gross (ČSSD): Jsem rád, že už se nezpochybňuje, že jsem nemohl mít takové příjmy, abych mohl financovat byt. Nemyslím si, že se v rodině musím pídit, od koho ty peníze jsou. Co je na těchto penězích nečistého? Byly nečisté peníze za privatizaci MfDnes? Prověrku podstoupím. Jak dlouho bude trvat, k tomu nemohu co dodat.
15:11
Miroslava Němcová (ODS): Nevyvrátil jste žádné pochyby. Neukázal jste žádné důkazy, žádné smlouvy. O prověrku jste mohl žádat už v roce 1999.
15:13
Stanislav Gross (ČSSD): Prověrku jsem nepodstoupil jako ministr vnitra, aby mě nemohli skřípnout podřízení. Navíc byly prověrky zpochybňovány.
15:14
Předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) ukončil interpelace, čas vypršel.