/OD NAŠEHO SPOLUPRACOVNÍKA/
Radikální řez do zdravotnického systému ohlásila ministryně zdravotnictví Marie Součková. Na sobotní konferenci v Lidovém domě sdělila, že hodlá významně rozšířit spoluúčast pacientů. K reformě nutí ministryni fakt, že celý systém se stále rychleji propadá do dluhů.
Především by se mělo platit za recepty, za návštěvu lékaře a pobyt v nemocnici. Platit bude každý český občan starší osmnácti let, za rok ale nejvýše dva tisíce korun. Lidé s nižšími příjmy by mohli žádat stát o kompenzaci.
Od slovenské zdravotnické reformy, která začala platit od června, se návrhy české ministryně liší jen tím, že nepočítají s úhradami za odvoz sanitkou. Čechům ale poplatky v nejbližší době nehrozí, protože podle Ústavního soudu se smějí zavést jen zákonem.
"Poplatky budou zavedeny jako součást systémových změn," vysvětluje ministryně Součková. Ta zároveň hodlá zprůhlednit hospodaření zdravotních pojišťoven a zrušit některá zdravotnická zařízení, aniž by tím podle jejího mínění omezila dostupnost kvalitní péče.
Ještě po volbách však vláda slibovala něco jiného: Nebude zavádět žádné nové poplatky a senioři budou dostávat všechny léky zdarma.
Ke změnám ministryni nutí především stav zdravotnické pokladny. Už loni v prosinci ji vyzvala sněmovna, ať řeší "krizi ve zdravotnictví". Poslanci tak reagovali na zprávu o čtyřmiliardovém dluhu nemocnic, jenž se nyní zvýšil na šest miliard.
Dalším argumentem je loňská dvouapůlmiliardová ztráta Všeobecné zdravotní pojišťovny. Její propad se podle odhadu České lékařské komory blíží pěti miliardám. V praxi to znamená, že všichni lékaři dostávají za své výkony zaplaceno o měsíc později a mají vážné problémy se splácením vlastních faktur. K reformě zdravotnictví vyzvalo i Ministerstvo financí.
Ministryně ještě předminulý týden doporučovala zvýšit státní dotace pojišťovnám, vláda ale její návrh minulé pondělí odmítla.
Experti považují návrh Součkové za reakci na březnovou zprávu OECD, podle níž je v Česku ze všech členských zemí nejnižší spoluúčast pacientů.
Poplatky by rovněž měly odradit od zbytečných návštěv u lékaře a nadměrné konzumace léků. Proto vítá návrh Součkové lékařská komora. "Je to jediná cesta, jak se vymotat z problémů," říká mluvčí komory Pavel Kubíček. "V počtu kontaktů s lékařem jsou čeští pacienti první na světě."

030714-01 ()