TITULEK38: Firmy vysokou pokutu za kartel nepřiznaly

PEREX: Rewe ČR měla na potravinářském trhu podíl 9,9 procenta, Julius Meinl téměř čtyři procenta.

Pokud se prokáže, že obchodní společnosti Julius Meinl a Rewe ČR, jež provozuje supermarkety Billa, uzavřely mezi sebou kartelovou dohodu, bude to v potravinářském sektoru jeden z prvních závažnějších případů. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dal na kauzu přísné embargo. Jeho mluvčí Kristián Chalupa k případu pouze uvedl: "Mohu potvrdit, že ve věci bylo vydáno prvostupňové rozhodnutí, které dosud nenabylo právní moci."

Žádné vysvětlující stanovisko neposkytly ani zástupci postižených firem. Podle důvěryhodného zdroje HN dostaly firmy za kartel pokutu až 120 miliónů korun. "Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se snaží být objektivní a jeho činnost je pozitivně hodnocena i orgány Evropské unie. Velký význam má přesnost a doložitelnost informací, které má k dispozici," dodal manažer právního oddělení konkurenčního Aholdu Jiří Navrátil.

Tržní podíl řetězců Julius Meinl a Billa, které v Česku provozují hlavně menší potravinářské supermarkety, se vlivem nástupu větších hypermarketů konkurenčních firem snižuje. "Hypermarkety nyní představují hlavní místo nákupu pro třetinu domácností," prohlásil Karel Růžička z KPMG.

Na tuzemském maloobchodním trhu potravin dosáhla Rewe ČR loni podílu 9,9 procenta při tržbách za veškeré zboží v odhadované výši 20,4 miliardy korun. Předloni to bylo 10,2 procenta při tržbách o 4,4 procenta nižších. Podíl řetězce Julius Meinl za rok 2001 se ze 3,6 procent předloni snížil na 3,4 %. Zároveň klesly firmě roční tržby z 6,3 miliardy na 5,8 mld. Kč. Na rozdíl od ztráty 467 miliónů korun v roce 2000 však Julius Meinl zakončil loni hospodaření ziskem téměř 33 miliónů korun.