Příslušníci britské policie oznámili, že zmařili spiknutí, jehož cílem byl bombový útok na několik letadel mířících na trase VB -USA. Atentátníci měli podle prvních odhadů v plánu přenést na palubu letadla nálože uschované v příručnch zavazadlech a následně je všechny současně odpálit za letu.


Expert na bezpečnost BBC Gordon Corera řekl, že záměrem spiknutí bylo vyvolat sérii "vln simultánních útoků", přičemž by ve stejnou chvíli byla cílem vždy tři letadla. Dodal, že součástí plánu bylo využití určitého druhu tekutých chemikálií. "Podle úřadů byly sestrojené nálože velmi propracované, rafinované a v případě výbuchu by byly velmi efektivní," uvedl korespondent BBC. "Letecký útok lze hodnotit za pečlivě rozpracovaný, nacházel se ve finálním stádiu plánování," dodal americký ministr vnitřní bezpečnosti Michael Chertoff. Podle posledních informací americké FBI nezaznamenaly Spojené státy žádné známky spiknutí na svém území.


Z Ruzyně do letadla bez bot a gelu
Pražské letiště se rozhodlo zpřísnit bezpečnostní opatření na lety do Británie a USA. Ke kroku přistoupilo i přesto, že ministr vnitra František Bublan ještě dnes dopoledne prohlásil, že současná opatření jsou dostatečná. O mimořádných opatřeních rozhodl letištní výbor pro bezpečnost na žádost cizinecké policie. Zpřísnění bezpečnostních opatření si totiž vyžádaly vlády Velké Británie a USA. Opatření začíná platit ihned, řekla mluvčí letiště Veronika Sedláčková. Zpřísní se kontroly při pasovém a bezpečnostním odbavení, cestující si budou muset například i zouvat boty, na paluby nebudou smět brát žádné tekutiny ani gely, a to ani v originálních obalech. Na lety do celé Británie a Spojených států by cestující podle Sedláčkové měli přicházet kvůli zvýšeným opařením vždy minimálně dvě hodiny před odletem.


Bezpečnostní informační služba (BIS) ani ministerstvo vnitra zatím nemají poznatky o možném hrozícím nebezpečí. "BIS nemá indicie o bezprostředním nebezpečí ani ve vztahu k českým letadlům," řekl mluvčí BIS Jan Šubert. Podle něj je služba nyní mnohem pozornější, ale zatím nemá informace o možném nebezpečí.


Většina evropských společností přerušila lety
Londýnské letiště Heathrow bylo dopoledne uzavřeno pro většinu leteckých spojů z Evropy. Důvodem je zvýšená teroristická hrozba. Uvedla to agentura AP s odvoláním na představitele letiště. Všechny lety do Británie dočasně zrušil Brusel, oznámila agentura Reuters s odvoláním na belgické úřady. Dále do Londýna přestaly mimo jiné létat německá letecká společnost Lufthansa, francouzská Air France, řecká Olympic Airlines, britská British Airways, španělská Iberia a italská Alitalia.


Kvůli útoku v Londýně bylo vyhlášeno hrozící nebezpečí u komerčních letů z Velké Británie do Spojených států, platí pro ně tzv. červený stupeň. Zvýšenou hrozbu útoků oznámily také americké bezpečnostní složky.


Platí přísná bezpečnostní opatření. USA zakázaly převážet tekutiny, Británie nepovoluje příruční zavazadla na palubě
Podle dalších zpráv britské policie mělo být k atentátu využito i zařízení s tekutými chemikáliemi. Spojené státy vzápětí přijaly první potřebná opatření - pro všechny komerční lety z USA byl vyhlášen zákaz převážení jakýchkoliv tekutin, včetně nápojů, gelů na vlasy či krémů.


Pasažéři odlétající z Británie si podle BBC nemohou vzít na palubu příruční zavazadla. Nezbytné věci, pas, peníze či léky musí mít uložené v průhledných obalech. Kvůli zpřísnění bezpečnostních opatření na britských letištích budou i spoje Českých aerolinií (ČSA) z Británie do Prahy dnes dopoledne zpožděny, řekla mluvčí ČSA Jana Víšková. Zpřísnění bezpečnostních opatření, které platí zatím do 13:00 SELČ, se dotknou i lidí cestujících z Prahy, dodala Víšková.

Útočníci pochází z Británie, tvrdí zdroje BBC
V oblasti Londýna byl v souvislosti s případem podle Reuters zadržen blíže neurčený počet lidí. Agentura AFP napsala, že zatčeno bylo asi 20 osob, BBC se zmiňuje o osmnácti. Za spiknutím stojí s největší pravděpodobností lidé, kteří se narodili ve Velké Británii, soudí zdroje BBC.


Policie oznámila, že útočníci chtěli propašovat na palubu bombu v příručním zavazadle, kterou by pak nechali explodovat za letu. Cílem útoku se patrně měla stát některá z leteckých linek mezi Británií a Spojenými státy.


Na odhalení plánu se podíleli protiterorističtí experti metropolitní policie, bezpečnostní služby a rozvědka. Britským letištím bylo okamžitě nařízeno zvýšení bezpečnosti.


Britský premiér Tony Blair čelí v Británii kritice za jeho podporu americké politiky na Blízkém východě. Blair odmítá okamžitý požadavek na ukončení bojů mezi Izraelem a hnutím Hizballáh, které působí v Libanonu.


Bezpečnostní opatření přicházejí třináct měsíců po útocích v londýnském metru a autobusech, při nichž bylo zabito 52 lidí.


Bush:Chybou by bylo se domnívat, že USA nic nehrozí
Plánované útoky na letadla na linkách mezi Británií a USA dokazují, že Spojené státy jsou stále ve válce s islámskými fašisty. Na letištní ploše ve Wisconsinu to dnes prohlásil americký prezident George Bush. Reagoval tak na zveřejnění zprávy, že v Británii byly zmařeny atentáty, jež měly být provedeny v nejbližší době v letadlech, směřujících z Británie do velkých amerických měst.


Podle některých odborníků mohly být terči velké boeingy, které přepravují až 400 cestujících, a počet obětí mohl přesáhnout bilanci útoků na USA ze září 2001. Tehdy zahynulo na 3000 lidí.
"Tato země je bezpečnější než před 11. zářím (2001). Přijali jsme mnoho opatření na ochranu Američanů, ale je zřejmé, že zcela bezpečni nejsme. Je chybou se domnívat, že Spojeným státům americkým nic nehrozí. Tato země je ve válce s islámskými fašisty, kteří použijí jakékoli prostředky ke zničení těch z nás, kdo milujeme svobodu, k tomu, aby zasáhli náš národ," řekl Bush.