Projekt americké protiraketové základny v Česku a Polsku nevznikl za zády NATO. Cílem plánovaného obranného štítu je ochránit evropské spojence USA a posílit soudržnost aliance. Poslancům zahraničního výboru to dnes řekl zástupce amerického velvyslance v ČR Cameron Munter.

Poslance opoziční ČSSD a KSČM ale jeho vysvětlení neuspokojila. Spojené státy podle nich NATO obcházejí a jde jim především o obranu svých vojenských zařízení v Evropě.

"Rozhodně to neděláme za zády NATO. Existuje alianční studie, která říká, že protiraketový systém je účinnou obranou proti hrozbám, kterým budeme čelit," řekl Munter.

Američané podle něj chtějí protiraketový deštník rozšířit do Evropy proto, aby chránil celé území aliance. Pokud by obrana pokrývala jen Spojené státy, Evropa se mohla snadněji stát terčem vydírání a vazba mezi USA a evropskými členy NATO by se oslabila, dodal.

Podle stínového ministra zahraničí ČSSD Lubomíra Zaorálka ale Američané NATO obcházejí. "Jestli je to obrana států aliance, tak se s nimi o tom mělo jednat. Na nás se ale v alianci nikdo neobrací, s tím, že chce, abychom ho takto bránili," řekl.

Zaorálek i předseda zahraničního výboru za ČSSD Jan Hamáček Munterovi v této souvislosti vytkli, že vojenští experti USA předkládají jiné argumenty americkým kongresmanům a jiné českým poslancům. Dokumenty určené americkým zákonodárcům podle nich jasně říkají, že plánovaná základna ve střední Evropě má především chránit již existující protiraketová zařízení ve Velké Británii a Grónsku.