Jitka Rákosníková / Pražský kulinářský institut

Malá chutná dečka

Není to překlep, nechtěla jsem říct tečka. S blížícími se letními dny ubývá chuti na velká hutná jídla, zato se prudce zvyšují šance salátů a...
15. 5. 2009 ▪ 4 min. čtení

Hrnečku vař

Zvyk odměřovat suroviny na hrnečky se prý zrodil během osidlování Ameriky evropskými vystěhovalci. Jednak není moc jisté, zda a jak si s sebou...
7. 5. 2009 ▪ 3 min. čtení

Těžký život

Povolání kulinářského kritika je jedním z nejneuchopitelnějších. Každý z nás jí, ale málokdo si tím vydělává. V Česku to vlastně ani dost dobře...
30. 4. 2009 ▪ 4 min. čtení

Co jedí prezidenti

V Downing Street č. 10, kde americký prezident a jeho kolegové pojedli, menu připravoval Jamie Oliver.
24. 4. 2009 ▪ 3 min. čtení

Křupavá stopa

Mnoho lidí po sobě zanechalo v gastronomických dějinách stopy. Někteří autoři i tlusté svazky. Jiní nenapsali nic, ale zůstal po nich pokrm s...
17. 4. 2009 ▪ 4 min. čtení

Omamné umami

Roku 1908 došlo ve sféře chutí k dějinnému objevu. Učinil jej profesor tokijské univerzity Kikunae Ikeda. Celkem pochopitelně vyrostl na...
10. 4. 2009 ▪ 4 min. čtení

Boží nohy a hygiena

Sýr je jedním z nejbáječnějších vynálezů lidstva. Je samostatným jídlem, předkrmem, chuťovkou, tajemnou přísadou různých krémů. Ve své...
3. 4. 2009 ▪ 4 min. čtení

Recept na krizi

Už dvě desetiletí jsou rakouské Alpy příjemnou alternativou pro české lyžaře, ale tahle sousedící a historicky nám blízká země uspokojuje i jiné...
27. 3. 2009 ▪ 4 min. čtení

Ale ano, šéfe

Pořad známého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha Ano, šéfe! rozčeřil nejednu stojatou vodu, a to nejen televizních kulinářských show. Inspirován...
20. 3. 2009 ▪ 4 min. čtení

Večeře z květinářství

Všimli jste si, že hodně jídel, která vídáváte na stránkách časopisů nebo jež vám je předloží v restauraci, rozkvetlo? Květiny a kvetoucí byliny...
13. 3. 2009 ▪ 4 min. čtení

Ten náš vezdejší

Je-li chleba darem božím, pak je bohů mnoho a mají mnoho tváří. Je-li výsledkem historického procesu a lidského umu, je jen na nás, jaký chléb...
6. 3. 2009 ▪ 4 min. čtení

Michelin z Moravy

Moravák Pavel Pospíšil je naším jediným kuchařem, který se může chlubit michelinskou hvězdičkou. Získal ji během svého působení v Německu, kde...
27. 2. 2009 ▪ 3 min. čtení

Muž v černém (klobouku)

Gastronomická ocenění, zejména ony výsostně francouzské michelinské hvězdičky, si podvědomě spojujeme s vytříbeným stylem, elegancí a také s...
20. 2. 2009 ▪ 3 min. čtení

Pašíkovy pašije

Bod první: většina z nás asi nerada přemýšlí o tom, jakým způsobem se některé potraviny dostávají na talíř. Bohužel, ryba se musí ulovit,...
13. 2. 2009 ▪ 3 min. čtení

Čtyři sta tisíc bratranců

Bojovný král Jan a jeho rozšafný syn Karel kdysi vládli území, které jsme kromě jiného sdíleli i s Lucemburskem. Dnes má zemička o rozloze 2586...
6. 2. 2009 ▪ 3 min. čtení

Ve znamení buvola

Můj profesor historie říkával, že nejlepší způsob, jak eliminovat národní specifika, je poskytnout příslušné komunitě ideální podmínky k životu...
30. 1. 2009 ▪ 4 min. čtení

Jak se žije slípkám

Spotřeba kuřecích masa na světě je obrovská; rozpočítáno na hlavu (i tu vegetariánskou) a rok činí číslo 27 kg. Ne každý na světě ovšem má kuře...
23. 1. 2009 ▪ 4 min. čtení

Praktická kuchařka

Převelice ráda zkouším staré i nové recepty. Zkouším je ze zvědavosti, z touhy přesvědčit se, že na to mám, i proto, že je z náplně své práce...
16. 1. 2009 ▪ 4 min. čtení

Jak vyzrát na elektrické podniky

Po vánoční a novoroční opulenci, kdy jsme zřejmě hodili pravidla šetrnosti za hlavu, přituhlo. Zvyšování cen energií v čele s elektrickou se...
9. 1. 2009 ▪ 4 min. čtení