Poklad ikrjančiků Již druhý rok se do Evropy může kaviár z Ruska dovážet legálně, byť jde o jikry z farem a ne z divokých jeseterů jako dřív. Ani tak není vždy... 26. 10. 2012 ▪ 4 min. čtení
Houbová podle Bourdaina Šéfkuchař Anthony Bourdain je nepřehlédnutelný na gastronomické i televizní scéně. Jeho pořady i restaurace dostávají publikum a hosty do kolen,... 19. 10. 2012 ▪ 4 min. čtení
Srdíčka na jehle Japonské špízky zvané yakitori nebo kushiyaki jsou delikatesou, která se dělá ze všemožných kuřecích vnitřností včetně žaludků a srdíček. Na... 12. 10. 2012 ▪ 4 min. čtení
Ústřice a tesař Ústřice hrají důležitou roli nejen v menu měsíců, které obsahují písmenko R, ale také v literatuře. Anglický spisovatel Lewis Carroll je učinil... 5. 10. 2012 ▪ 4 min. čtení
Jak se sbírá vitamin C Jasně oranžové plody rakytníku obsahují tolik vitaminu C, že citron je proti nim slabým odvarem. I proto si postupně našly cestu mimo kategorii... 21. 9. 2012 ▪ 4 min. čtení
Řapík a list K tomu, co s mangoldem podniknout v kuchyni, se můžete inspirovat u jiné zeleniny. Listový se dá upravit stejně jako špenát, řapíkatý skýtá... 7. 9. 2012 ▪ 4 min. čtení
Maková velmoc Z množství máku vypěstovaného u nás by se protočila nejedna (maková) panenka. Na rozdíl od Afghánistánu ho nepěstujeme pro opium, ale opájíme se... 31. 8. 2012 ▪ 4 min. čtení
Káva na talíři Nevím, kdo byl víc v šoku. Jestli já, nebo obyvatelé jednoho panamského městečka, jimž jsem kávu nenalila, ale připravila pro ně dezert z... 24. 8. 2012 ▪ 4 min. čtení
Cuketový chameleon Jsou cukety nudné? Já říkám jemné, křupavé i vláčné, zelené i žluté, do studené i teplé kuchyně, nasladko i slano. Jsou velmi inspirativní a... 17. 8. 2012 ▪ 4 min. čtení
Bezstarostné třešně Každý rok to trvá zhruba osm týdnů, než postupně dozrají srdcovky, chrupky, poloplané ptačky a hořké dalmatské třešinky. Pro drobné červené... 10. 8. 2012 ▪ 4 min. čtení
Deset dní v láku Rychlokvašky jsou navinulou lahůdkou, která se vyrábí z přerostlých nakládacích okurek, tedy z těch, které se na klasické nakládání dvakrát... 3. 8. 2012 ▪ 4 min. čtení
Nostalgické košíčky Tradiční české zákusky jsou vůči cheesecakům a tiramisu v čím dál větší defenzivě. Koupit dobrou laskonku, kremroli či nedejbože indiánek je... 27. 7. 2012 ▪ 4 min. čtení
Léto v kanceláři Máte v práci jenom rychlovarnou konvici, a přesto si chcete uvařit? Není to tak těžké. Za pár minut máte hotovou pošírovanou rybu, mladé listy... 13. 7. 2012 ▪ 4 min. čtení
Matka zrno Quinoa, jak jí říkali dávní Inkové, se vrací do pozemských i vesmírných kuchyní. Pro stravu kosmonautů si ji vybrala NASA, na Zemi ji ocení lidé... 3. 7. 2012 ▪ 4 min. čtení
Nerudovy jáhly Žluté kuličky z prosných zrn patří k surovinám, které během několika staletí skoro zmizely z českých domácností. V obchodech se zdravou výživou... 22. 6. 2012 ▪ 3 min. čtení
Knedlíčky z Himálaje Momos, to je pro mě chuť Himálaje. Tyhle knedlíčky připravované na páře jsou jedním ze základních pokrmů všech národů těchto hor, ať už Tibeťanů... 15. 6. 2012 ▪ 4 min. čtení
Korektní sardinky Drobná stříbrná tělíčka sardinek jsou skvělou volbou pro pánev nebo gril hned z několika důvodů: kromě skvělé chuti a přívětivé ceny patří mezi... 15. 6. 2012 ▪ 3 min. čtení
Ovoněné máslo Bylinkové máslo dá lehkou chuť šťavnatému steaku nebo masu pečené ryby, stejně tak je skvělé na čerstvé bagetě k snídani. Pokud si ho připravíte... 28. 5. 2012 ▪ 4 min. čtení
Pánev a panenka Hrášek, který se nemusí loupat a jí se i s lusky, skýtá v kuchyni nebývalé možnosti. Dobře se snese s jemnou rybou i aromatickým jehněčím, a... 18. 5. 2012 ▪ 4 min. čtení
Plevel v kuchyni Pokud chcete kopřivy do vaření, je nejlepší sbírat mladé lístky a výhonky na jaře. Díky nim proměníte v léčivý jarní pokrm třeba italské... 4. 5. 2012 ▪ 4 min. čtení